Με το βλέμμα στον νέο Εκλογικό Νόμο συνεδριάζει η ΚΕΔΕ – Συμμετοχή Βορίδη και Πέτσα

Λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση του νέου Εκλογικού Νόμου από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, συνεδριάζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή του υπουργού Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, και οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση και το ζήτημα της κινητικότητας, αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Σημειώνεται ότι ο νέος Εκλογικός Νόμος αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης. 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ηγεσία υπουργείου έχει ήδη κάνει μια ενδελεχή συζήτηση με το Προεδρείο της Ένωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας επεσήμανε ότι προσεγγίζει θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα, υιοθετεί την άποψη για την ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης και έχει σκοπό να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί στην κυβερνησιμότητα των δήμων, η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Η συνεδρίαση του ΔΣ θα μεταδίδεται μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ και το κανάλι της Ένωσης στο Youtube.

Ακολουθούν τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 • Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών».

Εισηγητής:            κ. Γ. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

 • Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

Εισηγητής:            κ. Ε. Χαρχαλάκης,  Πρόεδρος Επιτροπής Νήσων & Πολιτικής  Συνοχής

 • Παράταση υφιστάμενου και έγκαιρη προκήρυξη νέου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

Εισηγητής:            κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 • Τέλη διέλευσης δικτύων.

Εισηγητής:            κ. Λ. Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 • Πρόταση συμπλήρωσης της παρ. 1 του άρθρου 117 «Ρυθμίσεις αρμοδιοτήτων Οικονομικής Επιτροπής» των Δήμων, του ν. 4674/2020 (ΦΕΚ Α΄ 53).

Εισηγητής:            κ. Λ. Κυρίζογλου, Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

 • Πρόταση παράτασης των συμβάσεων των καθαριστριών σχολικών μονάδων των Δήμων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των μέτρων της διασποράς του COVID-19.

Εισηγητής:            κ. Δ. Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ

 • Πλατφόρμα υποβολής ανωνύμων καταγγελιών (whistle blowing) για τις δημόσιες συμβάσεις.

Εισηγητής:            κ. Γ. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών

 • Προτάσεις της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή της Τ.Α. στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και γενικότερα των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της χώρας.

Εισηγητής:            κ. Δ. Καλογερόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ

 • Επανεξέταση του σχεδιασμού διανομής και αριθμού διανομέων των ΕΛΤΑ, ιδίως σε νησιωτικούς και τουριστικούς Δήμους.

Εισηγητής:            κ. Κ. Κουκάς, Δήμαρχος Μυκόνου-μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ

 • Αίτημα αναστολής της εφαρμογής ή τροποποίησης του θέματος της παρ. 4 του άρθρου 11 του ΠΔ 71/2020 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες».

Εισηγητής:            κ. Κ. Κουκάς, Δήμαρχος Μυκόνου-μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ

 • Διαδικασίες απαλλοτρίωσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στα σχέδια πόλης.

Εισηγητής:            κ. Κ. Κουκοδήμος,  Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Δικτύων

 • Κατάθεση αιτήματος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για την σύνταξη μελέτης μέσω τεχνικής βοήθειας του ΥΠΑΝ για το προτεινόμενο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΗ ΕΛΛΑΔΑ 21-27».

Εισηγητής:            κ. Ι. Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

 • Πρόταση τροποποίησης της περ. δ’, παρ. 1, άρθρο 58 ν. 3852/2010 “Αρμοδιότητες Δημάρχου”, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 2014/2020 Απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εισηγητής:            κ. Π. Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ