Τρ. Μαρ 19th, 2024

Παπαστεργίου: Με σύμμαχο το υπουργείο Εσωτερικών προχωράμε για τις τομές που χρειάζεται η νέα σύγχρονη Αυτοδιοίκηση

Σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προεδρίου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση με την νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ, η ΚΕΔΕ έθεσε τα βασικά θέματα και τους στόχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες για την ανάπτυξη της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ηγεσία του ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι προσεγγίζει θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα, υιοθετεί την άποψη για την ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης και έχει σκοπό να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί στην κυβερνησιμότητα των δήμων, η εφαρμογή της απλής αναλογικής

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά προτάσεων για όλα τα θέματα που πρέπει να τρέξουν. Οι προτάσεις μας έχουν προκύψει μετά τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο που έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Αρμοδιότητες στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η Κινητικότητα, το Νέο ΕΣΠΑ και η συμμετοχή μας σε αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων και η Καταστατική θέση των Δημάρχων και των Αιρετών, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι βασικές προτεραιότητες και για όλα αυτά τα θέματα έχουμε καταθέσει προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν την ώθηση που χρειάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Σας θεωρούμε συμμάχους για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τον πολίτη.

Θέλουμε να είμαστε παρόντες στις εξελίξεις, μπορούμε να συμβάλλουμε στη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε.

Σας παραδίδουμε τις προτάσεις μας και πιστεύουμε ότι με την συνεχή συνεργασία μας θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε ένα σύγχρονο κράτος.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης δήλωσε:

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, μέσω της συνεργασίας μας, να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε με επίκεντρο πάντα τον πολίτη να εκσυγχρονίσουμε και να αλλάξουμε την πατρίδα μας.
Ο εκλογικός νόμος που τόσα πολλά προβλήματα κυβερνησιμότητας και λειτουργίας στους Δήμους έχει προκαλέσει θα αλλάξει σχετικά γρήγορα.
Καταλαβαίνω τα προβλήματα που δημιουργεί η κινητικότητα στη λειτουργία των Δήμων και πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις των Δημάρχων.
Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να συζητάμε και να προχωράμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στέλιος Πέτσας δήλωσε:

Χαίρομαι που σας συναντώ και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε την μοναδική ευκαιρία για τομές και αλλαγές. Έχουμε τους πόρους να υλοποιήσουμε προς όφελος κάθε πολίτη βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος να γίνουμε όλοι πιο αποτελεσματικοί. Θα ακούμε τις θέσεις και τις προτάσεις σας και όλοι μαζί θα έχουμε αποτελέσματα.