Τρ. Μαρ 19th, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στις 28 Ιανουαρίου παρουσιάζεται στο υπουργικό ο νέος Εκλογικός Νόμος για την Αυτοδιοίκηση – Τι προβλέπει

Αντίστροφα μετράμε για την ψήφιση του νέου Εκλογικού Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του e-ota.gr θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη στις 28/1.

Την έλευση του νέου νομοσχεδίου το οποίο καταργεί την απλή αναλογική και εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες της επικράτειας προανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το σχέδιο νόμου για το νέο εκλογικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Μάκη Βορίδη την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, όπου έχει προγραμματιστεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις με τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ την Τρίτη ανέφερε πως: «H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών».

«Είμαι βέβαιος ότι η νέα ομάδα του υπουργείου θα τρέξει με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία όλο το μεταρρυθμιστικό έργο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Aναφορικά με τον Εκλογικό Νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια.

Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος με επίκεντρο ρυθμίσεις για ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση κινήθηκε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε ότι στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου είναι ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με τον νέο νόμο για τους ΟΤΑ ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι στόχος είναι να τις παθογένειες που προκάλεσε η απλή αναλογική στις διοικήσεις των δήμων της επικράτειας.

Όπως είπε ο υπουργός ο νέος νόμος είναι έτοιμος και θα παρουσιαστεί στο επόμενο κιόλας υπουργικό συμβούλιο.

Με βάση τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα επιφέρουν νέα ισορροπία και δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται οι δημοτικές αρχές, εξασφαλίζοντας πρωτίστως την κυβερνησιμότητα και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ΟΤΑ.

Οι 6 αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

1.Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40% ή 42%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;», τονίζει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

2.Η διαφορά του πρώτου υποψηφίου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, με 40% ή 42% και πέντε μονάδες διαφορά από τον επόμενο, θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ’ ελάχιστο ποσοστό 42%.

3.Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.668 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως επισημαίνει δε στα «Π» στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου, ο Δήμος Αιγάλεω έχει 41 δημοτικούς συμβούλους και η Νέα Υόρκη 51. Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος και Περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη. Η απλή αναλογική θα έχει εφαρμοστεί, συνεπώς, για πρώτη και τελευταία φορά το 2019.

4.Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.

5.Άλλη μια προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιο συνδυασμό και την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο.

6.Κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, θα κατατεθεί μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση, με κύριο χαρακτηριστικό την ενδυνάμωση του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων