Πε. Μαρ 28th, 2024

Κρας τεστ για τους δήμους το άνοιγμα των σχολείων – Το μεγάλο στοίχημα της ΚΕΔΕ

Σε μεγάλο στοίχημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξελίχθηκε η επάνοδος μαθητών και εκπαιδευτικών στα θρανία, δεδομένου ότι ο κλήρος για την προμήθεια και τη διανομή των μασκών προστασίας κατά του κοροναϊού έπεσε στην ΚΕΔΕ.

Με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να τρέχουν και τον πρώτο κουδούνι να έχει προγραμματιστεί για την 14η Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες μάσκες προστασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την χρηματοδότηση άνω των 6 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το υπουργείο Εσωτερικών για την χορήγηση δωρεάν μασκών στα σχολεία.

Μάλιστα, κόντρα στις προβλέψεις και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό προμήθειας των μασκών, όπου συγκεντρώθηκαν 91 προτάσεις.

«Εκπροσωπώ μια υπεύθυνη Αυτοδιοίκηση, η οποία ξέρει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, η οποία αναλαμβάνει υποχρεώσεις και ευθύνες που -σύμφωνα με κάποιους- πιθανώς να μην της αναλογούν σε αυτό το ποσοστό», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος της Ένωσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου για τις ανακοινώσεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, απαντώντας στους συναδέλφους του δημάρχους οι οποίοι εξέφρασαν ενστάσεις για την υπόθεση με τις μάσκες στα σχολεία κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλο μερίδιο ευθύνης που δεν αναλογεί στους δήμους.

Ωστόσο ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επεσήμανε ότι ο ρόλος των δήμων σε αυτή την εθνική προσπάθεια για μια ασφαλή σχολική χρονιά είναι δίπλα και μαζί με το κράτος και την Κυβέρνηση, δίνοντας οριστικό τέλος στις αντιρρήσεις στο εσωτερικό της ΚΕΔΕ.

Ενδεικτικό του κομβικού ρόλου της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην έναρξη του νέου σχολικού έτους ήταν το «ευχαριστώ» της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, στον Δημήτρη Παπαστεργίου και το σύνολο των δημάρχων της επικράτειας που έβαλαν πλάτη στο στοίχημα της επανέναρξης των σχολείων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε την έμπρακτη στηριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης και των πόρων που εξασφάλισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Παπαστεργίου: Καθαρός ο διαγωνισμός – 91 προτάσεις

«Μάσκες. Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για αυτόν τον διαγωνισμό. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα ήταν πολύ εύκολο για κάθε Δήμο να κινήσει διαδικασίες διαγωνισμού. Και οι μεγάλοι Δήμοι θα έβρισκαν σίγουρα ποσότητες περισσότερες και από αυτές που θα χρειαζόντουσαν. Οι μικροί Δήμοι όμως δεν θα προλάβαιναν και τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές δεν θα ξεκινούσαν με μάσκες. Για τον λόγο αυτόν πήραμε αυτήν την ευθύνη και την πρωτοβουλία να τρέξουμε τον διαγωνισμό», εξήγησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφορικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών.

«Συγκεντρώσαμε 91 προτάσεις σε έναν διαγωνισμό, ο οποίος προφανώς με τις προδιαγραφές και τον τρόπο που βγήκε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι παρά καθαρός. Και την ώρα αυτή -και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα- θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων μαζί με τους εκπροσώπους των Υπουργείων και τον παρατηρητή από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συνεχίζουν την εξέταση των φακέλων για να ολοκληρώσουμε σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, κιόλας τις διαδικασίες και να έχουμε τον ή τους τελικούς αναδόχους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.