Πα. Απρ 26th, 2024

«Ελλάδα 2021»: Στα Τρίκαλα η Γιάννα Αγγελοπούλου – Συνάντηση με Παπαστεργίου

«Το 2021 δεν θα διοργανώσουμε μόνο γιορτές, δεν θα εκφωνήσουμε μόνο ομιλίες. Τα όνειρα που έχει ο καθένας για τον τόπο του θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα. Μιλάμε για την Ελλάδα μας».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για να μιλήσει στους μαθητές του 7ου Λυκείου Τρικάλων, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής στα Τρίκαλα.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τα μέλη της Ολομέλειας: Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργο Ρόρρη, ζωγράφο, Νίκο Κανελλόπουλο, καθηγητή, καθώς και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής, Γεώργιο Μυλωνάκη, γενικό Γραμματέα της Βουλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, οι μαθητές που συμμετέχουν στο εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων είχαν μια μοναδική εμπειρία ζωής στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Επιτροπή. Συνομίλησαν χθες, Δευτέρα 22 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους παγκοσμίου φήμης καθηγητές και μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Massachusetts Institute of Technology – MIT) και Χρίστο Παπαδημητρίου (καθηγητής Computer Science, Industrial Engineering & Operations Research στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Donovan Family Professor of Computer Science στο Πανεπιστήμιο Columbia), για την τεχνολογία και τη ρομποτική, τα ηθικά διλήμματα που μπορεί αυτές να προκαλέσουν, τις προοπτικές της εκπαίδευσης αλλά και τις ελπίδες για ένα διαφορετικό αύριο. Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν από τους δύο σπουδαίους επιστήμονες, αλλά και να τους προκαλέσουν να δώσουν απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά σε δύσκολα ερωτήματα που αφορούσαν την πανδημία, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και την ίδια τη ζωή. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Kωστής Κοντογιάννης, ο δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Δημήτρης Παπαστεργίου, ο διευθυντής του Σχολείου Αγαθοκλής Αζέλης και η καθηγήτρια Πληροφορικής Ελευθερία Καραγιώργου.

«Σας τιμά που διψάτε για γνώση. Να ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι στη ζωή σας το οποίο ίσως αλλάξει όχι μόνο τη δική σας αλλά και τη ζωή πολλών ανθρώπων. Κάποτε και αυτοί με τους οποίους μιλήσατε ήταν παιδιά σαν και εσάς. Να έχετε θάρρος, να εκτιμάτε τον εαυτό σας και να μην διστάζετε ποτέ να θέτετε ερωτήματα σε σπουδαίους ανθρώπους» τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, μιλώντας στους μαθητές.

«Η τεχνολογία μηδενίζει τις αποστάσεις. ΜΙΤ και 7ο Λύκειο Τρικάλων είναι ένα κλικ δρόμος. Μοιραστήκαμε ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της πληροφορικής, αλλά κυρίως δώσαμε τον τόνο και τροφή για σκέψη στα παιδιά, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα 200 χρόνια της Ελλάδας» ανέφερε για την τηλεδιάσκεψη ο δήμαρχος Τρικκαίων, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν τον σημαντικό άξονα της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021” που αναφέρεται στο “ Παράθυρο στο μέλλον”.

Η πρόεδρος της Επιτροπής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευτυχής για το αποτέλεσμα της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας και ζήτησε από τα παιδιά να της μεταφέρουν τις εμπειρίες που αποκόμισαν καθώς και τους νέους προβληματισμούς που τους προκάλεσε η συζήτηση με τους δύο επιστήμονες. Διαπίστωσε δε ότι το εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων δεν είναι μια απλή σχολική τάξη, αλλά για μια πηγή αστείρευτης νεανικής όρεξης και επιθυμίας για δημιουργία, που έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές διακρίσεις σε Ολυμπιάδες ρομποτικής. Από τη μεριά του, το μέλος της Επιτροπής, καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος εξήγησε στα παιδιά πώς μπορεί να συνδεθεί και να συνυπάρξει η ρομποτική με την τέχνη. Στο τέλος της συζήτησης, οι μαθητές έκαναν επίδειξη ρομποτικής και 3D εκτυπώσεων.

Οι προτάσεις του Δήμου Τρικκαίων

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συνάντησε στο Δημαρχείο της πόλης, τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου καθώς και τους συνεργάτες του, Βασιλένα Μητσιάδη (αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών) και Χάρης Καλλιάρας (ειδικός συνεργάτης του δημάρχου), οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Δήμος στην πλατφόρμα της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021”. Πρόκειται για προτάσεις που επιδιώκουν να αφήσουν μια σημαντική παρακαταθήκη στους δημότες, με αφορμή την επέτειο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Αφορούν την ανακύκλωση πλαστικών ποτηριών καφέ και την αντικατάστασή τους από επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και την εισαγωγή του μαθήματος της ρομποτικής στο ωρολόγιο πρόγραμμα της 5ης και 6ης Δημοτικού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το μέλος της Ολομέλειας κ. Καμηλάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι προτάσεις είναι στο πνεύμα της Επιτροπής και επιχειρούν να συνδέσουν το παρελθόν με το μέλλον, ενώ το μέλος της Ολομέλειας κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η τεχνολογία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τη μεριά του, το μέλος της Ολομέλειας, κ. Ρόρρης, είπε ότι ο κανόνας που ισχύει για τα Τρίκαλα είναι το «μέτρον άνθρωπος», καθώς η πόλη βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Μυλωνάκης τόνισε ότι οι προτάσεις του Δήμου είναι πολύ σοβαρές και δείχνουν ότι αυτός πρωτοπορεί.

«Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη η οποία πάλλεται, προσπαθεί να αλλάξει, προσαρμόζεται στις νέες εποχές και επιχειρεί να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων, μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις προτάσεις του Δήμου: «Είναι όλες προτάσεις που σέβονται τις αξίες μας, τιμούν την ιστορία μας και προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή μέσα από την τεχνολογία, στρέφοντας το βλέμμα προς το μέλλον. Τώρα, λοιπόν, που ετοιμαζόμαστε να γιορτάζουμε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παραδείγματα σαν αυτό του δημάρχου πρέπει να τα μιμηθούμε. Το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση, λόγω της δουλειάς που κάνει. Είστε τυχεροί εσείς οι Τρικαλινοί που ζείτε σε αυτή την καταπληκτική πόλη» ανέφερε.

Στο Μουσείο Τσιτσάνη και στο GiSeMi HUB

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη στο Μουσείο Τσιτσάνη, όπου ξεναγήθηκε, ενώ στο καφέ του Μουσείου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Δημήτρη Μαγκούτη, πρόεδρο Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τρικάλων, ο οποίος έχει επιμεληθεί την πρόταση του Δήμου για την ανακύκλωση με τίτλο «Ξεκινώντας μια μικρή επανάσταση για το περιβάλλον».

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στα Τρίκαλα ήταν ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας GiSeMi HUB. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο κέντρο καινοτομίας για νέους επιχειρηματίες της περιοχής, που τους διευκολύνει και παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για την ενίσχυση και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Συνομιλώντας με νέους επιχειρηματίες, η πρόεδρος της Επιτροπής “ Ελλάδα 2021” ανέδειξε την ανάγκη συνεργασιών και τους προέτρεψε να έρθουν σε επαφή με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες από φορείς άλλων περιοχών. Έθεσε μάλιστα την Επιτροπή στη διάθεσή τους για κάθε βοήθεια. «Όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε για να γιορτάσουμε τα γενέθλια της πατρίδας μας, με μια νέα νοοτροπία συνεργασιών που θα δώσει δύναμη και προοπτική σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.