Σα. Απρ 27th, 2024

Το «Αντώνης Τρίτσης» μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης – 40.000 νέες θέσεις εργασίας

Την πίστη ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να ξαναγίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμβληματικό για την ανάπτυξη της χώρας τονίζοντας παράλληλα πως το «Αντώνης Τρίτσης»  είναι και πυλώνας του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με βασικούς πυλώνες την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

«Η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, όπως την αντιλαμβάνομαι. Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους και ταυτόχρονα κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα», σημείωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

2,5 δισ. έργα και 40.000 θέσεις εργασίας 

«2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την Ελληνική περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Δήμοι και περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το ταμείο Παρακαταθηκών, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει ενάμισι δισεκατομμύριο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι «ο σχεδιασμός του προγράμματος θέτει σε προτεραιότητα την έννοια της δικαιοσύνης» εξηγώντας ότι «στο πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχουν μερίδιο όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα αδιάβλητο. Οι διαδικασίες θα γίνονται ψηφιακά, τα έργα θα παρακολουθούνται από ειδική υπηρεσία» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρεμβάσεις στις δημόσιες συμβάσεις

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σημαντικές νέες παρεμβάσεις για την αναθεώρηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

«Στόχος να τη φέρουμε στη Βουλή πριν από Αύγουστο. Μεγάλη σημασία έχει και το δεύτερο μεγάλο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς την περιφέρεια, αλλά και το ξεκαθαρίσματα στο επίπεδο αρμοδιότητας μεταξύ δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καινοτομία, εξέλιξη, προοπτική

«Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα. Καινοτομία, ευελιξία, προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι. Ανάπτυξη, περιβάλλον και κοινωνική συμμαχία. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που εξειδικεύουν. Ψηφιακή σύγκλιση, βελτίωση της ποιότητας ζωής και κοινωνική συνοχή χωρίς να ξεχνάμε ποτέ την έννοια της πολιτικής προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «το πρόγραμμα είναι πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις εκλεγμένες τοπικές αρχές καθώς θα αναλάβουν την χάραξη των δράσεων με τρόπο που συμπληρώνει γόνιμα τις ευρύτερες περιφέρειες και ευθυγραμμίζεται με την εθνική στρατηγική».

Δίνοντας ένα παράδειγμα της έκτασης του σχεδίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση και αφορά την κατασκευή του νότιου υδραγωγείου της Ρόδου και ένα από τα μικρότερα έργα την αναμόρφωσης ύδρευσης στο Πωγώνι.

Εξήγησε, δε, ότι η παρουσία του στην εκδήλωση είχε σκοπό παράλληλα να τιμήσει τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης «100 ημέρες από την πρώτη επίθεση της πανδημίας αλλά έχοντας πάρει ικανοποίηση ότι βγήκαμε νικητές από την πρωτη αυτή μάχη».

«Αλλάζει η αντίληψη και η πρακτική της διακυβέρνησης, εμπιστευόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση α και β βαθμού όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι όμηρος και παρακολούθημα αλλά φίλος το κεντρικού κράτους. Αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του δημοτικού άρχοντα, με ενδιαφέρει το μεράκι του και η αγάπη για τον τόπο του».

Κλείνοντας τόνισε ότι «πριν από 30 χρόνια ως υποψήφιος δήμαρχος ο Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση δημοτικού αναπτυξιακού ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης και των πολιτών. Αυτό κάνουμε στην ουσία τώρα πράξη αγκαλιάζοντας όλη την Ελλάδα. Αυτός ο νέος δήμος σε ένα μεγάλο βαθμό άργησε 30 χρόνια αλλά τώρα ήρθε για να μείνει».