Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ετήσια συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης ∆ήµων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διεξήχθη στο «νησί των Ιπποτών» από τις 7 Νοεµβρίου µέχρι και το Σάββατο 9 Νοεµβρίου, όταν έριξε και επίσηµα αυλαία, υπό την αιγίδα και µε την παρουσία -για πρώτη φορά στην ιστορία της ένωσης- της Προέδρου της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η µεγάλη συµµετοχή, άνω των 1.500 συνέδρων και παρατηρητών και τις τρεις ηµέρες των εργασιών του συνεδρίου ανέδειξε το µεγάλο ενδιαφέρον του αιρετού πολιτικού προσωπικού του θεσµού για τα σηµαντικά ζητήµατα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθµού, ενώ είχε προηγηθεί ένας εκτεταµένος προσυνεδριακός διάλογος την περίοδο Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου 2024, µε τη διοργάνωση επτά ξεχωριστών εκδηλώσεων σε πόλεις της χώρας. Η Γενική Συνέλευση της ΚΕ∆Ε προχώρησε στην ψήφιση κειµένου θέσεων, το οποίο αποτελεί και το ψήφισµα του συνεδρίου.

ΚΕΔΕ: Τι ζητεί η Ένωση με το ψήφισμά της

Το ψήφισµα θα τεθεί το αµέσως προσεχές διάστηµα υπόψη της κυβέρνησης και των πολιτικών κοµµάτων του Κοινοβουλίου, προκειµένου να δροµολογηθούν πολιτικές λύσεις στα µεγάλα προβλήµατα της Αυτοδιοίκησης. Οι αιρετοί συµφώνησαν πως: «Για τα µέλη της ΓΣ της ΚΕ∆Ε αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση µιας ουσιαστικής µεταρρύθµισης στο µοντέλο λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, εντός του 2025. Με έµφαση σε πρώτη φάση στις αρµοδιότητες, τη χρηµατοδότηση των δήµων, τον ψηφιακό εκσυγχρονισµό και σε δεύτερη φάση τη συζήτηση για αλλαγή ή όχι του εκλογικού συστήµατος».

Ζητούν άµεσα µια «µεταρρύθµιση που θα σηµατοδοτήσει την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, για ισχυρούς δήµους, που θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους πολίτες».

Ενώ τονίζουν πως: «Η Χάρτα και ο νέος κώδικας της Αυτοδιοίκησης είναι το αναγκαίο αλλά όχι και το µοναδικό βήµα για να αποκτήσουν οι δήµοι τα απαραίτητα θεσµικά εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να ασκήσουν τις συνταγµατικές τους αρµοδιότητες, ώστε να µπει επιτέλους τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρµοδιοτήτων κι ευθυνών µεταξύ όλων των βαθµίδων του κράτους, που προκαλεί καθυστερήσεις και λειτουργεί ανασταλτικά στο να υλοποιούνται χρήσιµα έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών µας κοινωνιών, και προβλήµατα και ταλαιπωρία στην καθηµερινότητα των πολιτών και γίνεται άλλοθι για λάθη και παραλείψεις, που όλοι µας πληρώνουµε ακριβά».

Η πρόταση από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δηµοτικών και περιφερειακών Αρχών ήταν ένα κεφάλαιο του συνεδρίου που συζητήθηκε τόσο εντός των εργασιών όσο και στα «πηγαδάκια» που σχηµατίστηκαν στο περιθώριο αυτού. Πάντως, στα συµπεράσµατα του η ΚΕΔΕ τονίζει: «Το προηγούµενο διάστηµα έγιναν σηµαντικά βήµατα, που καθιστούν σήµερα τους δήµους µας πιο ισχυρούς και πιο αποτελεσµατικούς σε σχέση µε το παρελθόν. Ενισχύθηκε η κυβερνησιµότητα των δήµων µας. Οι νέες αιρετές διοικήσεις, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους από την 1/1/2024, µετά την αλλαγή του εκλογικού συστήµατος µπορούν πλέον να εφαρµόσουν τα προγράµµατά τους».

Οι βασικοί πυλώνες για τις προτεραιότητες που θέτουν οι αιρετοί συνοψίζονται στο ψήφισµα του συνεδρίου και είναι οι εξής:

  • Η κατάρτιση του νέου κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, που θα στηρίζεται στην αποκέντρωση, προβλέποντας ένα νέο σύστηµα διοικητικής οργάνωσης της χώρας και της αυτοδιοίκησης, µε ξεκάθαρες αρµοδιότητες για κάθε θεσµό του Κράτους, µε βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσµατικότητας.
  • Η κατακόρυφη αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης, µε περαιτέρω αύξηση των ΚΑΠ, σε εφαρµογή όσων προβλέπει το Σύνταγµα της χώρας και ο ν.3852, για δήµους που θα διαθέτουν λειτουργική αυτοτέλεια και οικονοµική ανεξαρτησία και θα υποστηρίζονται από επαρκείς, θεσµοθετηµένους πόρους.
  • Η ενίσχυση των δήµων µε νέο προσωπικό, προκειµένου να µπορούν να ανταποκριθούν στις αρµοδιότητές τους.
  • Η ουσιαστική θεσµική και οικονοµική αναβάθµιση της καταστατικής θέσης του αιρετού πολιτικού προσωπικού των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα από σηµαντικότερα στοιχεία που καθιστούν ιδιαιτέρως επιτυχηµένο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, πέραν του εξαντλητικού διαλόγου για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, είναι το γεγονός ότι συγκέντρωσε όλα τα «φώτα της δηµοσιότητας» µε πολλούς πολιτικούς και εκπροσώπους κοµµάτων να τοποθετούνται από το βήµα. Υπήρξε µεγάλη συµµετοχή από υπουργούς σε διάφορες θεµατικές ενότητες και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ προσήλθε µε προτάσεις για µια πραγµατική µεταρρύθµιση στην Αυτοδιοίκηση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή