Σημαντικές ήταν οι ομιλίες τόσο των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, όσο και της κυβέρνησης κατά την δεύτερη μερά του Ετησσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο.

Από πλευράς Κέντρικής Ένωσηςτων δήμων, ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση, ανα και είχε σωστή στόχευση… στην υλοποίηση για θεσμικά ζητήματα δεν πέτυχε τους στόχους της στο βαθμό που ήθελε.

Αιτιολογώντας το αποτέλεσμα επεσήμανε πως σε ένα βαθμό, οι πολυετείς κρίσεις χτύπησαν και τους δήμους που επλήγησαν σε επίπεδο λειτουργίας, αλλά ακόμη άντέχουν.

Σήμερα, όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση έχει την ευκαιρία να συμμετέχει συνεργατικά στην πραγμάτωση μίας μεταρρύθμισης και αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του κράτους.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο σημείωσε το ότι η επανεκκίνηση δεν ξεκινά από μηδενική βάση, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν βήματα στο δρόμο της εξέλιξης και αναβάθμισης των δήμων και των αιρετών.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αναγνώρισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει γνώση όλων των δυσκολιών των τοπικών κοινωνιών.

Όπως είπε, η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να προχωρά σε τολμηρέςθεσμικές αλλαγές, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να αποτελεί μία σύγχρονη και ανεξάρτητη εξουσία με τα απαραίτητα εργαλεία για να επιτελέσει το έργο της και να κριθεί γι’ αυτό.

Σε αυτό αποσκοπεί και ο Νέος Κώδικας, αλλά και ο γενικότερος πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου και της κυβέρνησης.

Η υφυπουργός επεσήμανε πως η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες, και αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μίλησε για πειραματισμούς και ιδεοληψίες της κεντρικής εξουσίας που οδήγησαν το θεσμό σε κρίση  και χωρίς πρακτική εφαρμογή των προγραμμάτων που ψηφίζονταν, όπως η απλή αναλογική.

Όσον αφορά στις προσλήψεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης επεσήμανε το πρόβλημα όπου πολλοί επιτυχόντες του ΑΣΕΠ δεν θέλουν να υπηρετήσουν στους δήμους, αλλά και την έλλειψη κινήτρων για ειδικότητες όπως οι μηχανικοί και οι πτυχιούχοι πληροφορικής, για τους οποίους ο ιδιωτικός τομέας είναι οικονομικά πιο δελεαστικός.

Βασικό ζήτημα στις παράλληλες συνεδριάσεις αποτέλεσαν και τα κοινωνικά θέματα, με πρώτο αυτό του δημογραφικού.

Ανοίγωντας τις εργασίες ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης σημείωσε ότι η κοινωνική συνοχή, η στέγαση, η φτώχια, η υγεία, η εκπαίδευση και η στήριξη των ευάλωτων αποτελούν διαχρονικά πρώτιστο μέλημα της Αυτοδιοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε, αντιμετωπίστηκαν κρίσεις στην οικονομία, την υγεία και το προσφυγικό με τους δήμους να κρατούν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες από τις συνέπειες, ακόμη και του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δήμοι σε αυτούς τους καιρούς δεν ανέλαβαν ευθύνες που ήταν μόνο εκτός των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και πέρα από τις δυνάμεις τους γιατί για την Αυτοδιοίκηση «κανείς δεν μένει μόνος του».

Στα μείζονα κοινωνικά θέματα αναφέρθηκε από βήματος και ο πρόεδρος της ¨Ενωσης Λάζαρος Κυρίζογλού, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την ευαισθησία του για το δημογραφικό πρόβλημα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, το δημογραφικό ξεπερνά και τα θεσμικκά και όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικκά: «φτωχοί ξανακάναμε…».

Είναι μεγάλο, σοβαρό, εθνικό θέμα που χρειάζεται σχεδιασμός, και εφαρμογή στρατηγικών για να ισορροπίσουμε και να βρεθούμε σε θετική πορεία.

Η ΚΕΔΕ, έχει ήδη συντάξει σχετική μελέτη για το δημογραφικό αποτύπωμα ανά δήμο ώστε όταν λαμβάνονται αποφάσεις, αυτό να γίνεται με γν΄βση και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής.

Αυτή η μελέτη είναι στη διάθεση του αρμόδιου Υπουργείου είπε ο κ Κυρίζογλου απευθυνόμενος στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Σοφία Ζαχαράκη.

Από την πλευρά της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εστίασε στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας του υπουργείου με την Αυτοδιοίκηση σε θέματα αρμοδιότητες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την ίδια, από τα συμπεράσματα της μελέτης του επιστημονικού φορέα της ΚΕΔΕ, είδαμ ότι υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμιρίωση του δημογραφικού που αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης.

Όπως είπε, η μείωση των γεννήσεων απασχολεί εδώ και χρόνια και σίγουρα αποτελεί «εθνική απειλή».

Το αρχικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησηςείναι σε γνώση της ΚΕΔΕ, από την οποία το Υπουργείο περιμένει τον σχολιασμό πριν τεθεί σε διαβούλευση.

Εντάσσεται, δε, στην ομπρέλα των 100 δράσεων και των 20 δισ. Ευρώ μέχρι το 2035.

Για την τοπική διάσταση του δημογραφικού, η υπουργός επεσήμανε ότι εντός του επόμενου έτους θα είναι έτοιμη και η εξειδίκευση του εθνικού σχεδιασμού σε 13 περιφερειακά σχέδια δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα είναι έτοιμο εντός του 2025 και το Εθνικό Παρατηρητήριο για το δημογραφικό, όπου θα βλέπουμε τα στοιχεία απο την Εθνικκή Στατιστική Υπηρεσία για την πρόταση λύσεων και τοπικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, η κα. Ζαχαράκη τόνισε ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς την συμμετοχή των δήμων που θα κληθούν  να αναλάβουν και να εφαρμόσουν δράσεις.