Τουριστική ανάπτυξη, υποδομές, μεταφορικό ισοδύναμο, αλλά και μεταναστευτικό κυριάρχισαν κατά την προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της νησιωτικής χώρας.
Το θέμα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκσης, δεδομένου ότι το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται στη Ρόδο.
Οι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν αφορούσαν στη νησιωτική πολιτική, την τουριστική ανάπτυξη και το μεταναστευτικό – προσφυγικό, στην ενέργεια, την πολιτική προστασία, την κλιματική κρίση, τη διαχείριση υδάτων και την κυκλική οικονομία.
Σε ότι αφορά στα νησιά, ο Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα και εξέφρασε την αντίθεσή της για το σχέδιο που εξυφαίνεται για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστεί ένα 11μελές σύστημα διοίκησης, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχει η ΕΥΔΑΠ Νήσων ή η ΕΥΔΑΠ.
«Είμαστε αντίθετοι με το εξυφαινόμενο σχέδιο για τις ΔΕΥΑ γενικότερα αν δεν στηρίζεται σ΄ αυτό που καταρχήν συμφωνήσαμε. Και ιδιαίτερα για τους δήμους Κυκλάδων, διότι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στη βούληση αυτών που καλούνται να το εφαρμόσουν», τόνισε ο κος Κυρίζογλου.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την εκτέλεση έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού – με ωφελούμενους 81 συνολικά δήμους και ΔΕΥΑ – και την εκ των υστέρων απόφαση για συμμετοχή των δήμων και των ΔΕΥΑ με ποσοστό 20% στη χρηματοδότησή τους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε ότι μετά από επίμονη παρέμβαση της ΚΕΔΕ, ανακοινώθηκε ότι για δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων η συμμετοχή του ΥΠΕΝ είναι 100%, ενώ για δήμους άνω των 2.000 κατοίκων η συμμετοχή του υπουργείου είναι 95% και του οικείου δήμου στο 5%.
Για την ενέργεια, σημείωσε την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες. «Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε, να μην υπάρχει χώρος στο δίκτυο για το ρεύμα που θα παράγουν οι δήμοι και να μην μπορούν με το ρεύμα αυτό να μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους» .
Όσο για το Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ τόνισε ότι «μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως χρειάζεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση περαιτέρω επεξεργασία ώστε να υπάρχει μια σταθερή θέση ως προς την ωφέλεια, η οποία προκύπτει για τους δήμους και όχι να μας λένε 50% και μετά από μια ανάλυση να βγαίνει 25%».
Παράλληλα, τέθηκε και το μείζον θέμα του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη νησιωτική χώρα, με δεκάδες νησιά να απειλούνται με ερήμωση, ενώ από όλους εκφράστηκε η ικανοποίηση για την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας στους διαγωνισμού προσλήψεων του ΑΣΕΠ, ώστε οι επιτυχόντες να μπορούν να υπηρετούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Μάλιστα για το θέμα της υποστελέχωσης, επισημάνθηκε πως
«Η εικόνα δημάρχων που οδηγούν τα απορριμματοφόρα δεν είναι θεσμικά ορθή ούτε τιμά την Αυτοδιοίκηση».
Αναφορικά με τον τουρισμό που αποτελεί τον βασικό κλάδο ανάπτυξης και οικονομίας των νησιών του Αιγαίου, τέθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ για στοχευμένες δράσεις οι οποίες συνθέτουν μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική, συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, σέβονται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την πολιτιστική ταυτότητα των κοινωνιών και διαχέουν τα οφέλη της σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Οι προτάσεις αφορούν στην συμμετοχή και συμβολή Δήμων στον Εθνικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό και την προώθηση των ποιοτικών μορφών τουρισμού
Τον εκσυγχρονισμό των οδικώνκαι θαλάσσιων δικτύων, την αποχέτευση, την ύδρευση, την διαχείριση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος
Ακόμη, οι δημοτικές Αρχές των νησιών του Αιγαίου που δέχονται και το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών, περιμένουν λύσεις για το φαινόμενο του υπερτουρισμού που προκαλεί προβλήματα σε ολους τους τομείς.
Επειδή τα νησιά αποτελούν και τις καίριες πύλες εισόδου μεταναστευτικών ροών στη χώρα, την έντονη ανησυχία ότι η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ροές το προσεχές διάστημα και να υπάρξουν άμεσα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και αντιμετώπισής τους εξέφρασαν οι νησιώτες δήμαρχοι, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι αφίξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Γαύδο.
Ακόμη, ο κίνδυνος της λειψυδρίας και το ενεργειακό κόστος απασχολούν τους νησιώτες του Αιγαίου. Προβλήματα τα οποία λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τις φετινές του δράσεις εκτός θεάτρου με την παράσταση “Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ” εγκαινιάζει το…
Ο Δήμος Καρδίτσας παραχωρεί δύο θέσεις περιπτέρων σε Α.με.Α, πολύτεκνους και πολεμιστές Κύπρου και καλεί…
Την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, που είχε ψηφιστεί από τη Δημοτική Αρχή…
Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σπάρτης ξεκινά την παροχή ενημέρωσης σε μαθητές…
Ο Δήμος Τρίπολης βρίσκεται μεταξύ των 67 Φορέων που κατάφεραν, από την πρώτη φάση, να…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου επιμένει. Για άλλη μια φορά έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση…