ΔΗΜΟΙ

Βαγγέλης Σίμος: «Οι αναδιαρθρώσεις έχουν καταργήσει την αυτοτέλειά μας»

Στον Γιώργο Λαιμό

Στα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τον δήμο Πετρούπολης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος. Ο κ. Σίμος, επίσης, ανέπτυξε το σχεδιασμό του και τους στόχους του για το επόμενο διάστημα.

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα;

Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης και πρόσφατος νόμος κυβέρνησης ΝΔ), έχουν καταργήσει την αυτοτέλεια των Δήμων και τους έχουν μετατρέψει σε μηχανισμούς υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, σε ‘’ντίλερ’’ διαφόρων εργολάβων για έργα, όχι αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά όσα είναι επιλέξιμα από την ΕΕ.

Στο έδαφος του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δήμων, υπάρχουν αρκετά οξυμένα προβλήματα κι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ορισμένα καθώς όλα επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών οικογενειών της πόλης μας. Ας πούμε, η ανάθεση στους Δήμους του ρόλου του τοπικού φοροεισπράκτορα με την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, αθλητισμού, πολιτισμού κ.α. με ανταποδοτικότητα έχει ως αποτέλεσμα να καλούνται πάλι οι δημότες που είναι οικονομικά “γονατισμένοι’’ από την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση παιδείας και υγείας, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί κι από το κεντρικό κράτος.

Πρόβλημα αποτελεί η σταθερή υποχρηματοδότηση των Δήμων, τη στιγμή που τους έχουν μεταφερθεί επιπλέον αρμοδιότητες,  για τους τομείς της παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Παράλληλα, η κυβέρνηση παράνομα παρακρατά και δεν αποδίδει στους δήμους το 75% της ετήσιας χρηματοδότησης από τους κρατικούς αυτοτελείς πόρους, που για την Πετρούπολη ανέρχεται σε 450.000 ευρώ

Σημαντικό εντεινόμενο πρόβλημα, είναι η υποστελέχωση λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Με συμβασιούχους εργαζόμενους, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα. Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Φυσικά, ως αγωνιστική Δημοτική Αρχή στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της πόλης μας, αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και περιφέρειας και διεκδικούμε κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας;

Επιπρόσθετα στα παραπάνω, βασικό ζήτημα είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των συνδημοτών μας από τη συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής με την οποία γειτνιάζουμε. Απαιτούμε να κλείσει τώρα και να δημοσιευτεί η επιδημιολογική μελέτη.

Ζωτικό πρόβλημα για τους 80.000 κατοίκους της πόλης μας είναι οι τεράστιες ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αγωνιζόμαστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας στο κτίριο που ο Δήμος έχει παραχωρήσει γι’ αυτόν τον σκοπό.

Εξίσου σημαντική είναι η πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Υπάρχει σχετική μελέτη από το 2018 και κονδύλι, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας αλλά καμία ενέργεια ως τώρα.

Άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης, όπως αναδείξαμε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, χρήζει και η πολύχρονη προσπάθεια επίδοξων καταπατητών του Ποικίλου Όρους.

Για την κατανόηση της σοβαρότητας του θέματος και του επείγοντα χαρακτήρα της άπαξ και δια παντός, με νόμο, αντιμετώπισής του με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, αναφέρω ότι μεταξύ αυτών που επιβουλεύονται τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του βουνού είναι και ο Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Αρχικά, διεκδικούσε 300 στρέμματα και πλέον διεκδικεί 7,5 χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή έκταση που αντιστοιχεί στο 1/3 της Πετρούπολης!

Πώς εξελίχθηκε το δημοτικό έργο στο πρώτο διάστημα της παρούσας δημοτικής περιόδου;

Σε έναν αγώνα αντιμετώπισης των παραπάνω θεμάτων και των έργων με προβλήματα πολεοδομικά, χρηματοδότησης κ.ά που μας κληροδότησε η προηγούμενη Διοίκηση. Παράλληλα, επιδιώκουμε την εξασφάλιση πόρων για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων και έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, χωρίς να τους επιβαρύνουμε οικονομικά.

Ποιες κινήσεις γίνονται από τη δημοτική αρχή ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών;

Πραγματοποιούμε εργασίες αναβάθμισης σχολείων, υποδομών αθλητισμού και πολιτισμού, πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων. Κατασκευάζονται ο πρώτος ιδιόκτητος δημοτικός βρεφικός σταθμός και το 17ο νηπιαγωγείο.

Μπαίνουμε μπροστά σε πλειστηριασμούς κι εξώσεις συνδημοτών μας ενάντια στα “κοράκια” για να μη μείνει καμία οικογένεια στον δρόμο.

Έχουμε πάρει μέτρα ώστε η αποκομιδή των απορριμμάτων να βελτιωθεί, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της πόλης μας. Σύντομα θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι και θα ξεκινήσει η προσπάθεια διαχωρισμού των βιοαποβλήτων στην πηγή, δηλαδή σε καταστήματα και σπίτια.

Είμαστε στο πλευρό του λαού της πόλης για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο ζήτημα διεκδικώντας κι αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική.

 Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Πετρούπολης στο τέλος αυτής της θητείας;

Κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της  ζωής του λαού της πόλης μας, ως αγωνιστική δημοτική αρχή, κι ως το τέλος της θητείας, θα είμαστε σύμμαχοι στην αγωνία του να ζει καλύτερα, παίρνοντας πρωτοβουλίες ώστε η Πετρούπολη να είναι πιο ανθρώπινη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή

Share

Τελευταία άρθρα

«Δουλεύοντας σήμερα για το Ίλιον της νέα εποχής», άρθρο της Δημάρχου Ιλίου Ανδριάνας Αλεβίζου Κουκουβίνου

Της Ανδριάνας Αλεβίζου Κουκουβίνου* Όταν μια δημοτική αρχή αναλαμβάνει τα ηνία έχει δυο επιλογές: Είτε…

<span class="time_diff_disable">18:28 17-10-2024</span> ago

“Ξήλωσε” υπαλλήλους ο Χαρδαλιάς για παρατυπίες σε πρατήρια καυσίμων

Επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για παρατυπίες στη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων, βιομηχανιών, παραγωγής υλικών και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων έχουν λάβει οι…

<span class="time_diff_disable">22:00 16-10-2024</span> ago

Τα πεπραγμένα Τομπούλογλου για τον έναν από τις Δημοτικές εκλογές του 2023

Μήνυμα για τον πρώτο χρόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και τα πεπραγμένα της…

<span class="time_diff_disable">16:19 15-10-2024</span> ago

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα

Με χιλιάδες κόσμου να επισκέπτονται το προηγούμενο σαββατοκύριακο την Καλαμπάκα και το Δήμο Μετεώρων φαίνεται…

<span class="time_diff_disable">05:36 15-10-2024</span> ago

«Σκέψεις και προβληματισμοί εν όψει του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο», άρθρο του Δημάρχου Νίκαιας Ρέντη Κωνσταντίνου Μαραγκάκη

Του Κωνσταντίνου Μαραγκάκη Με αφορμή τις προγραμματισμένες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις…

<span class="time_diff_disable">17:32 11-10-2024</span> ago

Θρήνος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – «Έφυγε» ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος

Σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, μετά από…

<span class="time_diff_disable">14:31 11-10-2024</span> ago