Σα. Σεπ 7th, 2024

Γιάννης Φωστηρόπουλος: Η πόλη μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς

Στους στόχους του, στον σχεδιασμό του αλλά και στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βήματά του για την πόλη αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος.

Έχετε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του Περιβάλλοντος και της υγείας. Τι έχετε υλοποιήσει και τι σχεδιάζεται σε αυτούς τους δύο τομείς;

Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή, διότι υπάρχει άμεση σύνδεση περιβάλλοντος και υγείας που καθορίζουν εν τέλει την ποιότητα ζωής μας. Και δεν είναι κάτι θεωρητικό, προκύπτει από την εμπειρία της συμμετοχής μας στο δίκτυο υγειών πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εμπλουτίζουμε διαρκώς την υπάρχουσα βλάστηση στα όρια του Δήμου, προσφέροντας νησίδες πρασίνου στους κατοίκους και η υδροδότηση των πάρκων γίνεται με δημοτικές γεωτρήσεις εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους. Επιτρέψτε μου να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στο Ρέμα της Πικροδάφνης. Ένα ξεχωριστό οικοσύστημα που ενώνει με αρμονικό τρόπο το βουνό με την θάλασσα. Με τις παρεμβάσεις στην περιοχή “Νησάκι” και στις γέφυρες του ρέματος καθώς και στις δράσεις καθαρισμού των εκβολών του ρέματος, της παραλίας και του βυθού στο Έδεμ, διατηρούμε αυτόν τον πνεύμονα ζωντανό. Και στον τομέα της ανακύκλωσης το Παλαιό Φάληρο μπορώ να πω ότι πρωταγωνιστεί. Στους μπλε κάδους (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί) συγκεντρώνουμε 4 χιλ. τόνους ετησίως. Στα βιοαπόβλητα, αφού επεκτείναμε το δίκτυο των καφέ κάδων στους 430, είμαστε πρώτοι στην Αττική. Στους μωβ κάδους, όπου συγκεντρώνουμε ρούχα και παπούτσια, βρισκόμαστε στην 8η θέση πανελλαδικά. Στο πλαίσιο της υγείας ενισχύουμε τα Δημοτικά μας Ιατρεία με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ξέρετε ο Δήμος μας παρέχει δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για μια σειρά από παθήσεις όσον αφορά κυρίως το επίπεδο της πρόληψης.

Σε ποια ζητήματα πιστεύεται ως δημοτική αρχή ότι πρέπει να επιταχύνετε;

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου είναι μια ενιαία κοινότητα, με έναν ολιστικό σχεδιασμό και προσπαθούμε να επιταχύνουμε καθημερινά σε όλες μας τις υπηρεσίες, σε όλα μας τα έργα. Ακριβώς γιατί η αποτελεσματικότητα των έργων και των υπηρεσιών διασυνδέεται μεταξύ τους. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, αλλά θεωρώ πως βήμα -βήμα γινόμαστε καλύτεροι.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας σχετικά με τα ζητήματα των υποδομών;

Ολοκληρώνεται σύντομα η ανάπλαση, μετά από 40 χρόνια, της Λεωφόρου Αμφιθέας με ψυχρο-ανακλαστικά υλικά, με γνώμονα τη προσβασιμότητα και την κλιματική ουδετερότητα. Έχουμε εκσυγχρονίσει τις παιδικές χαρές προσφέροντας τα υψηλότερα στάνταρ ασφάλειας για τα παιδιά μας. Έχουμε δημιουργήσει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις άθλησης για κάθε ηλικία και προχωράμε στην επέκτασή τους, όπως για παράδειγμα με την δημιουργία δεύτερου κολυμβητηρίου. Χωροθετήσαμε και μελετάμε ένα μεγάλο έργο 12 εκατομμυρίων € περίπου, για ένα parking 400 θέσεων κάτω από το πάρκο του Φλοίσβου. Και κάτι που μιλά στην καρδιά κάθε Φαληριώτη, αλλά πιστεύω όχι μόνο. Προχωράμε στην ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του Φλοίσβου, του πιο χαρακτηριστικού τοπόσημου της πόλης και ολόκληρου του παραλιακού μετώπου. Είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε, μέσω των οποίων το Παλαιό Φάληρο εκσυγχρονίζεται αποκτώντας σύγχρονες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών.

Πώς εξελίχθηκε το πρώτο διάστημα της νέας θητείας. Τι περιμένουμε από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου το επόμενο διάστημα;

Στην πρώτη τετραετία είχαμε ένα διπλό στόχο. Να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε μικρά έργα, μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα να ωριμάσουμε μεγαλύτερα και πιο σύνθετα έργα που θα εξελίξουν το Παλαιό Φάληρο σε ένα σύγχρονο παραλιακό προάστιο. Πιστεύω ότι με πολύ δουλειά καταφέραμε ο Δήμος μας να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε πολλούς τομείς όπως οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές εφαρμογές, η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η αποτελεσματική πολιτική προστασία, η ψηφιακή διακυβέρνηση, οι σχολικές μας υποδομές. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και με στόχο να εξασφαλίσουμε τη θέση που αναλογεί στην πόλη μας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στο τέλος της πενταετίας;

Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προάγει την ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους, επενδύοντας σε έργα και δράσεις που ενισχύουν την ευημερία και την αειφορία της πόλης μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή