ΔΗΜΟΙ

«Ο διαρκής αγώνας του Δήμου με το «θηρίο» της πυροπροστασίας», άρθρο του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη

Του Γιώργου Γιασημάκη*

Το μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού δεν είναι άλλο από την πυροπροστασία και την οργάνωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας. Το νέο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο πυροπροστασίας που υποχρεώνει πολίτες, επιχειρήσεις και Δήμους σε καθαρισμούς και μητρώα πυροπροστασίας καθιερώθηκε ουσιαστικά από το 2023. Η επικαιροποίηση των υποχρεώσεων εντός του 2024 και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στους Δήμους με τις μεγάλες αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ένας από αυτούς τους Δήμους, είναι ο Δήμος Ωρωπού. Με 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση αποτελεί σχεδόν το 10% της Περιφέρειας Αττικής. Με 280.000 στρέμματα δάσους και αγροτοδασικών εκτάσεων και δεκάδες οικισμούς μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις ο Δήμος Ωρωπού έχει επιδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα πυροπροστασίας που περιλαμβάνει καθαρισμούς, αποκομιδές, διάνοιξη δρόμων διαφυγής και σχεδίων πυροφύλαξης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις πρώτες ημέρες της επανεκλογής του τον Οκτώβριο του 2023 ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ασχολήθηκε αποκλειστικά με την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών πυροπροστασίας καθώς είχε διαπιστώσει πως το 2024 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά. Από το χειμώνα έγινε σχεδιασμός και οργάνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, τέθηκαν αιτήματα και υπήρξαν συνεργασίες με τα αρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ, τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες.

Τιτάνια είναι επίσης η προσπάθεια που γίνεται για την αποκομιδή χιλιάδων τόνων προϊόντων κλαδέματος. Ο νέος αυστηρός νόμος που επιβάλλει καθαρισμούς περιουσιών έχει κινητοποιήσει το μεγαλύτερος μέρος των ιδιοκτητών οι οποίοι καθαρίζουν οικόπεδα και περιουσίες κι έτσι καθημερινά παράγονται χιλιάδες τόνοι κηπαίων και προϊόντων κλαδέματος. Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ωρωπού δέχεται προγραμματισμένα ραντεβού με τους πολίτες οι οποίοι ενημερώνουν εγκαίρως για τις εργασίες κλαδέματος και κοπής που πρόκειται να κάνουν κι έτσι υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί συμπολίτες μας ή εργολάβοι ακόμα δεν έχουν συντονιστεί και εναποθέτουν τα προϊόντα κλαδέματος στους δρόμους ή στα σημεία εναπόθεσης των οικιακών απορριμμάτων. Και σε αυτόν τον τομέα κάνουμε δουλειά. Επιμένουμε να ενημερώνουμε με ανακοινώσεις μέχρι να γίνει συνείδηση σε όλους για το τι πρέπει να κάνουν. Η προσπάθεια πυροπροστασίας είναι συλλογική προσπάθεια όλης της κοινωνίας. Η πυροπροστασία δεν είναι υπόθεση μόνο του δημάρχου. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας και σίγουρα θα σώσει ζωές, θα σώσει περιουσίες και θα προστατέψει τον πανέμορφο τόπο μας. Ήδη, σε πολλές περιπτώσεις που είχαμε εστίες φωτιάς η εξάπλωση ήταν πιο αργή επειδή ήταν καθαρισμένα τα οικόπεδα. Αυτό έδωσε επιπλέον χρόνο στους πυροσβέστες μας και στους εθελοντές μας να επέμβουν και να είναι αποτελεσματικοί.

*Δημάρχου Ωρωπού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή

Share

Τελευταία άρθρα

Master class για τα κρασιά της Αττικής στο Παρίσι από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει δυναμικά να προβάλλει τα εξαιρετικά προϊόντα της αττικής γης ανά τον…

<span class="time_diff_disable">13:55 18-09-2024</span> ago

Νίκος Χαρδαλιάς: «Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους Γάλλους και σε όλη την Ευρώπη να επισκεφθούν την Αττική

Κάλεσμα προς τους χιλιάδες Γάλλους τουρίστες να επισκεφθούν την Αττική και να απολαύσουν τις μοναδικές…

<span class="time_diff_disable">22:55 17-09-2024</span> ago

Στέργιος Τσίρκας: Όλη η προσοχή μας έχει πέσει στην ανασυγκρότηση της καμένης περιοχής

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, στην οποία αναφέρθηκε κυρίως…

<span class="time_diff_disable">19:07 16-09-2024</span> ago

«Θέλουμε να αναμορφώσουμε εκ βάθρων την πόλη», άρθρο του Δημάρχου Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Γιάννη Τομπούλογλου

Στους πρώτους οκτώ μήνες της διοίκησης του Δήμου από τη Συμπαράταξη, θεωρώ ότι έγιναν πολλά,…

<span class="time_diff_disable">18:52 16-09-2024</span> ago

Συνάντηση Αγγελούδη με Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη – Τι συζήτησαν

Τις προοπτικές συνεργασίας σε τουριστικό,  πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο συζήτησαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης,…

<span class="time_diff_disable">18:34 16-09-2024</span> ago

Ο Χαρδαλιάς ως φαβορί για την ΕΝΠΕ, το προσωπικο στοίχημα Μανούρη και το έργο πνοής στη Στερεά Ελλάδα

Η παραπολιτική στήλη του Secret Φαβορί για την ΕΝΠΕ ο Νίκος Χαρδαλιάς Πρόσω ολοταχώς για…

<span class="time_diff_disable">18:30 16-09-2024</span> ago