Σα. Σεπ 7th, 2024

Χαράλαμπος Μπονάτσος: Θέλουμε να αισθάνεται ο δημότης ότι ο Δήμος είναι δίπλα του

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος. Ο κ. Μπονάτσος ανέλυσε τον σχεδιασμό του αλλά και τα πεπραγμένα των πρώτων μηνών της παρούσας δημοτικής περιόδου.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο, θεωρείτε πως έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία από τον  Δήμο σας;

Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους συναρμόδιους φορείς. Προχωρήσαμε στις απαραίτητες αποψιλώσεις των εκτάσεών μας, έχουμε ελέγξει όλα τα συστήματα πυρόσβεσης (κρουνοί κλπ), είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε συνεργασία με τον ΣΠΑΤ (Συλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Τουρκοβουνίων) στον οποίο είμαστε μέλη, επιχειρούμε στα όρια ευθύνης του με τη συνδρομή drone που περιπολεί σε 24ωρη βάση και μεταφέρει όλα τα δεδομένα στο επιχειρησιακό κέντρο. Αν γίνει κάτι, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση και αντίδραση. Επιπροσθέτως, μέχρι το τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί και το δικό μας drone που θα καλύπτει τα δικά μας άλση. Οι υδροφόρες του Δήμου μας (τις οποίες και εκσυγχρονίζουμε με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής)  είναι σε επιφυλακή και φυσικά έχει ενεργοποιηθεί και η εθελοντική ομάδα στην οποία συμμετέχουν περί τα 70 άτομα για να συμβάλλουν στον τομέα της πρόληψης με περιπολίες. Σημειωτέον ότι ο θεσμός του εθελοντή λειτουργεί για πρώτη φορά οργανωμένα στον Δήμο μας, όχι μόνο για την πυροπροστασία αλλά και σε άλλους πέντε τομείς.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού συντάχθηκε με την «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία». Τι προσβλέπετε από αυτή τη σύμπραξη και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Είχαμε πει και προεκλογικά ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με στόχο την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών μας αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Η συμμετοχή μας σε μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κοινότητα όπως η Αθηναϊκή Συμμαχία μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Ηδη συμμετέχουν 16 δήμοι και πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας που αναπτύσσεται είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας αφού η «Συμμαχία» θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ως μεγάλος εμπορικός πελάτης, ενώ αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες των δήμων για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά και φυσικά θα μειωθεί κατά πολύ το ενεργειακό κόστος των σχολείων μας και των δημοτικών κτιρίων.

Να περάσουμε στο δημοτικό σας έργο. Πώς εξελίχθηκε το πρώτο διάστημα της θητείας σας;

Είναι μια συνεχής προσπάθεια για μια καλύτερη καθημερινότητα καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, ενώ ταυτόχρονα τίθενται οι βάσεις για τα έργα που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Θεωρώ ότι ένας πολύ σημαντικός στόχος που επετεύχθη είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τον Δήμο μας στις αρχές Ιανουαρίου, όπου μέσα σε ένα βράδυ καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να καθαρίσουμε το προάστιο. Επίσης παραλάβαμε ένα κλειστό Αθλητικό Κέντρο, το οποίο θα παραδώσουμε στο τέλος του καλοκαιριού στους δημότες πλήρως λειτουργικό. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες να ανοίξουμε πιλοτικά κάποια σχολεία τα Σαββατοκύριακα -πάντα με φύλαξη- προκειμένου να μπορούν τα παιδιά μας να αθλούνται με ασφάλεια. Ελέγξαμε όλες τις σχολικές εγκαταστάσεις και κάναμε όσες παρεμβάσεις μπορούσαμε μέσα στις διακοπές του Πάσχα ενώ οι πιο χρονοβόρες εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι. Οπως βλέπετε, το πρώτο διάστημα –γιατί μιλάμε μόνο για πεντέμισι μήνες- εξελίχθηκε με πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Τι να περιμένουμε από τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού το επόμενο διάστημα;

Ξεκινώ από τον εκσυγχρονισμό όλων των μέσων τα οποία διαθέτει ο Δήμος: οχήματα, σάρωθρα, μηχανήματα έργου κλπ. Είναι μια απαραίτητη κίνηση για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα. Θα ολοκληρώσουμε το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στη Φιλοθέη, ένα έργο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας. Ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στο Ψυχικό. Θα είναι το πρώτο σχολείο που κατασκευάζεται στον Δήμο μας μετά από δεκαετίες. Ταυτόχρονα προχωράμε στην ανακατασκευή του πρώην παιδικού σταθμού της Αγίας Βαρβάρας που επί χρόνια παραμένει κλειστός. Τους επόμενους μήνες θα επικεντρωθούμε σε όλα τα παραπάνω, τα οποία θεωρώ ότι δεν είναι λίγα μαζί με όλες τις δράσεις και τα προγράμματα που ήδη τρέχουν.

Πως θα θέλατε να είναι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στο τέλος της θητείας σας;

Θέλουμε να αισθάνεται ο δημότης ότι ο Δήμος είναι δίπλα του. Να είναι το προάστιο πολύ πιο πράσινο, πιο φωτεινό και πάνω απ´ όλα πιο ασφαλές. Το χρωστάμε στα παιδιά μας όσο …ρομαντικό και αν ακούγεται. Ξέρετε, πολλές φορές τα αυτονόητα είναι αυτά που λείπουν από την καθημερινότητα του πολίτη. Και αυτή είναι που θέλουμε να αλλάξουμε, όχι στο τέλος της θητείας μας αλλά πολύ νωρίτερα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή