Πε. Μάι 2nd, 2024

Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Ανακάλυψε και ελευθέρωσε τη θετική ενέργεια

Ο εφετινός εορτασμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (Ε.Ε.Κ.) στο Π. Φάληρο, που αρχίζει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 22 του μήνα, αναδεικνύεται από τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αποδοτικότητας της πόλης:

  • Τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού, αντικαθιστώντας τον παλαιό με νέα φωτιστικά τύπου Led
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια
  • Το συνολικά εξελιγμένο και αποδοτικό ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης
  • Και την επίσημη ένταξή του στις «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις», με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Ένταξης και Συνεργασίας στο πλαίσιο του «European Green Deal».

Η εφετινή εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας στο Π. Φάληρο, επικοινωνεί τη νέα ενεργειακή κουλτούρα της πόλης μας, υλοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πρόκειται για ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, ιδιαίτερα τώρα, που τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενσκήπτουν όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, τον πλανήτη και, φυσικά, τα ζούμε και στη χώρα μας.

Η ανάγκη για ενεργειακή εξοικονόμηση, για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία από την κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια. Τα ζητήματα αυτά μας αφορούν όλους. Εκτός από υπόθεση των κυβερνήσεων και των κρατών, των πόλεων, των φορέων, των επιχειρήσεων, είναι και υπόθεση προσωπική, είναι υπόθεση όλων μας. Και είναι ζωτικής σημασίας.

 

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ «Save Energy»

Ανακάλυψε και ελευθέρωσε τη θετική ενέργεια!

Τίποτα δεν ξεπερνά τη δύναμη της ενέργειας που έχει η φύση! Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να την ανακαλύψεις, να την εφαρμόσεις, να σώσεις  τον πλανήτη ΓΗ!

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Π. Φάληρο

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9/2023

Ανοίγουμε την ΕΕΚ με επιτραπέζιες περιπέτειες!

Ώρα: 11:00-14:00

Τόπος:  Πλατεία Φιλικής Εταιρείας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κάνει την πρεμιέρα της στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας, που μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο εργαστήρι διασκέδασης και μάθησης! Η καρδιά του Παλαιού Φαλήρου χτυπά στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, μαζί με χιλιάδες ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις.

Τι είναι η ενέργεια; Ποιες είναι οι πηγές; Πώς την αξιοποιούμε και πώς μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση; Γνωρίζουμε τις ΑΠΕ; Τα παιδιά του Παλαιού Φαλήρου συμμετέχουν σε πολλά και διαφορετικά επιτραπέζια παιχνίδια και μαθαίνουν για την ενέργεια, τη σωστή χρήση της και την κλιματική αλλαγή με τον πλέον ελκυστικό και ψυχαγωγικό τρόπο. Τους μικρούς μας φίλους ενθαρρύνουν και συνοδεύουν στα παιχνίδια τους οι διασκεδαστικοί ανιματέρ με τη μουσική και τα έξυπνα κόλπα τους.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9/2023

Υπολογίζουμε την ενεργειακή μας ταυτότητα!

Τόπος: Πόλη του Παλαιού Φαλήρου

Πόση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εκλύεται στην ατμόσφαιρα όταν καταναλώνουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά; Πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να τη μειώσει, συμβάλλοντας από την πλευρά του στην προστασία του περιβάλλοντος; Άραγε γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε;

Με ένα εξειδικευμένο λογισμικό σύστημα μετράμε την ετήσια κατανάλωση ενέργειας στην πόλη μας! Μια ξεχωριστή έρευνα, που πραγματοποιείται δειγματοληπτικά σε κατοικίες, δημοτικά κτίρια, σχολεία και επιχειρήσεις, κάνει την έναρξη της. Με την ολοκλήρωσή της θα αποτυπωθεί και θα αξιολογηθεί η ενεργειακή εικόνα και ταυτότητα του Παλαιού Φαλήρου. Απώτερος στόχος μας, η δραστική εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου μας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9/2023

 Ο πράσινος χάρτης της πόλης μας

Τόπος: Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου

Η στιγμή που ο Δήμος μας θα ανοίξει την πόρτα στην «πράσινη εποχή» έφτασε! Σε έναν διαφορετικό χάρτη θα αποτυπωθούν οι ενεργειακοί μας στόχοι. Έπειτα από έρευνα, καταγραφή και χαρτογράφηση των δημοτικών κτιρίων του Παλαιού Φαλήρου, ειδικοί στη βιώσιμη ενέργεια επιστήμονες θα παρουσιάσουν στον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο την πρότασή τους για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ.

 ΤΡΙΤΗ 19/9/2023

 Η μασκότ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Παλαιού Φαλήρου

Ώρα 18:00 – 21.00

 Η Έντα και ο Έντγκαρ, οι επίσημες μασκότ της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, επισκέπτονται το Παλαιό Φάληρο και κάνουν βόλτες στην πόλη μας με τα μέσα μεταφοράς. Τις υποδεχόμαστε, καθώς ανεβαίνουν στο Τραμ για να ξεναγηθούν στην υπέροχη παραλία μας. Τις συνοδεύουμε στους κεντρικούς δρόμους του Παλαιού Φαλήρου, όπου σκορπούν χαμόγελα και χαρά, κάνοντας εκπλήξεις σε καταστηματάρχες και δημότες!

 ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9/2023

 Οι μαθητές του Παλαιού Φαλήρου, αγγελιοφόροι της θετικής ενέργειας

Ώρα 08.00 – 13.00

Τόπος: Σχολεία του Δήμου

O Μαχάτμα Γκάντι έλεγε: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Η ρήση του αυτή δεν μπορεί παρά να βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή της στις σχολικές αίθουσες και στους νεαρούς μαθητές. Στο σήμερα και στο αύριο της ζωής εστιάζει πάντα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για να προωθήσει το όραμά της. Τα παιδιά του Παλαιού Φαλήρου ενημερώνονται με τρόπο παραστατικό και ανάλογα με την ηλικία τους για την ορθή χρήση και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Μάλιστα, θα λάβουν και έντυπο υλικό για να επικοινωνήσουν το μήνυμα της θετικής ενέργειας στα σπίτια τους.

 ΠΕΜΠΤΗ 21/9/2023

 Show με ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια

Ώρα: 18:00-20:00

Τόπος: Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Φλοίσβος)

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον για τις πράσινες και οικονομικές μεθόδους κινητικότητας και οι μικροί Φαληριώτες παίρνουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια τους, καταλαμβάνοντας την Πλατεία Αγίου Αλεξάνδρου. Με τις επιδείξεις τους για την οδήγηση ηλεκτρικού ποδηλάτου και πατινιού θα μας αποδείξουν πώς μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια στην πόλη χωρίς να καίμε καύσιμα, με μηδενικούς ρύπους και εκπομπές άνθρακα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9/2023

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο!

Ώρα: 10.00-13.00

Τόπος: Οδός Τερψιθέας

Ο κεντρικός δρόμος του Παλαιού Φαλήρου κλείνει και παραδίδεται ελεύθερος από αυτοκίνητα στους μικρούς μας φίλους για να τον χαρούν. Ποδήλατα και πατίνια κάνουν την εμφάνισή τους και τα παιδιά διασκεδάζουν με τα παιχνίδια και τα αστεία των ανιματέρ. Μια τεράστια έκπληξη τους περιμένει, καθώς στην πόλη μας κάνουν την εμφάνισή τους οι «Υπερήρωες του Περιβάλλοντος» με τις στολές τους και τις υπερφυσικές τους δυνάμεις. Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, στέλνουμε το μήνυμα της θετικής ενέργειας και της σωτηρίας του πλανήτη ΓΗ!