Με κεντρικό θέμα συζήτησης: «Πράσινες πολιτικές και βιωσιμότητα ένα οικοσύστημα εθνικής και οικολογικής σημασίας», πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Βορρέ του δήμου Παιανίας το 4ο ετήσιο FORYM του Συνδέσμου Προστασίας και ανάπτυξης Υμηττού.

Πρόκειται για ένα διήμερο κρίσιμο διάλογο για το μέλλον του μέλλον του Υμηττού σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο του οποίου έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την εφαρμογή πρακτικών και πολιτικών με έμφαση στην πρόληψη, την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων και την συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την Πολιτεία και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης ζητούμενο και της φετινής εκδήλωσης είναι η χάραξη πολιτικών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών.

Όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη, ο Υμηττός αποτελεί για την Αττική μοναδικό φυσικό απόθεμα που χρειάζεται διαρκή φροντίδα και λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και την προστασία του από φυσικές καταστροφές και την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.

Ισίδωρος Μάδης

Την έναρξη των εργασιών του FORUM έκανε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Παιανίας και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Ισίδωρος Μάδης ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης για τις οποίες είπε ότι δεν είναι ένα μακρινό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα που ζούμε μέσα σε αυτό.

Λέγοντας ότι ο ΣΠΑΥ είναι ο μεγαλύτερος διαδημοτικός, συνεργατικός σύνδεσμος για το περιβάλλον, με πολυεπίπεδες συνεργασίες και τη χρήση εργαλείων τεχνογνωσίας σε κάθε επίπεδο.

Έκανε επίσης, έναν συνοπτικό απολογισμό δράσεων και πρωτοβουλιών για την προσπάθεια στελέχωσης, τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και τα λεργα αναδάσωσης, καθαρισμών, αποκατάστασης και συντήρησης των υποδομών,

Δεν παρέλειψε, βέβαια να αναφρθεί και στο πλαίσιο των διεκδικήσεων από την Πολιτεία, την κοστολόγηση υλοποίησης προγραμμάτων για υποδομές, εθελοντές και αποκατάσταση εκτάσεων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο Υμηττός είναι πεδίο εφαρμογής νέων πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας για την ανάδειξή του και την ανθεκτικότητα σε αλλαγές και απειλές.

Τέλος, μίλησε για τα «πρέπει» που αποτελούν επιτακτική ανάγκη, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση όλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που θποφέρει από υποστελέχωση. Μάλιστα σημείωσε πως οι υπηρεσίες στελεχώνονται με συμβασιούχους πεντάμηνης διάρκειας τη στιγμή που οι ανάγκες είναι όλο το χρόνο,

Ως απαιτητική χαρακτήρισε και την άυξηση της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό μέσων και εξοπλισμού, καθώς και την ανάληψη δράσεων για την στήριξη του εθελοντισμού

Σταύρος Παπασταύρου

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι ο Υμηττός είναι πολλά περισσότερα από ένα βουνό, καθώς και ότι είδε από κοντά την προσπάθεια που γίνεται με την συμμετοχή φορέων και εθελοντών.

Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΣΠΑΥ αποτελεί ένα παράδειγμα καλών πρακτικών για όλη την Ευρώπη, ενώ μίλησε και για την προσπάθεια της κυβέρνησης στον κοινό αγώνα για την δασοπροστασία.

Μίλησε για τις ΑΠΕ και την εξέλιξη της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, την ηλρκτρική διασύνδεση της Κρήτης και των νησιών, καθώς και την υπογραφή της συνθήκης για την βιοποικιλότητα στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να απαιτούν περισσότερα, από την Πολιτεία και τους εαυτούς τους.

Νίκος Χαρδαλιάς

Ο περιφερειάρχης Αττικής, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος του ΣΠΑΥ, τόνισε πως το 10% του πληθυσμού της χώρας κατοικεί γύρω από τον Υμηττό.

Επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι με την κατάλληλη προετοιμασία, ακόμη και με παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο.

Τόνισε ότι έχει γίνει πρόοδος στον τομέα της πολιτικής προστασίας, τόσο σε επίπεδο διοίκησης με τη δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου Υπουργείου, όσο και σε θέματα υλοποίησης προγραμμάτων, όπως το ANTINERO και το ΑΙΓΙΣ για τα οποία διτίθενται πόροι με στόχο τη θωράκιση της χώρας.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής είπε πως και φέτος κινητοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και στέλεχος για την άμεση ανταπόκριση στην αντιμετώπιση συμβάντων, με βάση το Εθνικό Σχέδιο.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα, ενώ σημείωσε και ο ίδιος ότι η ενίσχυση είναι μία διαρκής ανάγκη.

Για την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας είπε ότι είμαστε όλοι γρανάζια μίας μεγάλης μηχανής και οφείλουμε να λειτουργούμε σωστά.

Τέλος, επανέλαβε τη θέση του για «κλιματική κατάρευση» που επιβάλλει τον συντονισμό των δράσεων και την συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων που έχει λάβει Ευρωπαίκές διαστάσεις.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τουρισμού και Μεταφορών, αφού συνεχάρη τα μέλη του ΣΠΑΥ για το έργο τους, επανέλαβε και ο ίδιος ότι η πολιτική προστασία αποτελεί τομέα πρώτης γραμμής και για την ΕΕ.

Όπως είπε, την εμπειρία μας πρέπει να την εντάξουμε σε έξυπνες πολιτικές θωράκισης των πόλεων, των υποδομών, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Γιάννης Κεφαλογιάννης

Τους χαιρετισμούς έκλεισε με μήνυμά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας καιΚλιματικής Αλλαγής, τονίζοντας ότι ο Υμηττός είναι το φυσικό ανάχωμα της Αττικής στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης σημείωσε πως καμία πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς την συμμετοχή των ΟΤΑ και των δύο βαθμών και την στήριξή της από την κοινωνία και τους φορείς όπως ο ΣΠΑΥ.

Κλείνοντας είπε ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει κάθε προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και τη δημιουργία «πράσινων υποδομών».

Στο FORUM που γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και την ΚΕΔΕ αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγύσεων με στόχο την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα των 12 δημάρχων των πόλεων που περιβάλλουν το βουνό, των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στα πάνελ που έγιναν, τα θέματα που τέθηκαν και αναλύθηκαν ήταν ο ρόλος της σύγχρονης τεχνολογίας, η επένδυση στην ανθεκτικότητα, οι συνεργασία και οι κοινές δράσεις, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία και τις ανάγκες.

Μεταξύ των παρόντων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου,ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής προστασίας κ. Μανωλάκος και ανατολικής Αττικής Β, Καβαλάρη, Βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, Δήμαρχοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρακολουθείστε LIVE: