Σα. Απρ 27th, 2024

«Μάχη» στον δήμο Κομοτηνής – Ο Αντώνης Γραβάνης «πάει» για την ανατροπή

Αν και η πρώτη Κυριακή έδωσε την πρωτιά στην παράταξη «Κοινωνία Πολιτών», εντούτοις η εβδομάδα που πέρασε κατέδειξε με εμφατικό τρόπο ότι η ανατροπή των συσχετισμών είναι δυνατή, τοποθετώντας τον υποψήφιο Αντώνη Γραβάνη και το δημοτικό συνδυασμό «Σύμπραξη Προοπτικής» να διεκδικεί «επί ίσοις όροις», τη νίκη στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

Στις 26 Μαΐου το εκλογικό σώμα έδωσε προβάδισμα 3.000 ψήφων στην παράταξη που διοίκησε επί εννιά χρόνια το Δήμο Κομοτηνής με επικεφαλής, το διάδοχο του νυν Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη και στενού του συνεργάτη Γιάννη Γκαράνη, μέχρι πρότινος Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Ροδόπης.

Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να «μεταφραστεί» ως ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την υπάρχουσα διοίκηση, αφού, ο δημοτικός συνδυασμός, παρά την «ανανέωση» που επιχειρήθηκε, είδε τις δυνάμεις του να μειώνονται αισθητά.

Ο Αντώνης Γραβάνης, ήδη από το βράδυ της πρώτης Κυριακής κάλεσε σε συστράτευση τους πολίτες σε ένα «Κοινό Αγώνα», με την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικής εικόνας του δήμου Κομοτηνής.

Η «πραγματική εικόνα» μπορεί να αποτυπωθεί με την ανάδειξη νέου Δημάρχου και θα κριθεί από τρεις βασικές παραμέτρους:

Πρώτη, η μειονοτική ψήφος. Σύμφωνα με ανώτερα «γαλάζια» στελέχη, η μεταστροφή του κλίματος στη μειονότητα αποτυπώθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Τα μέλη της μειονότητας δείχνουν απαλλαγμένα από την ανάγκη να ψηφίσουν πρόσωπα, όπως έγινε την πρώτη Κυριακή, με αποτέλεσμα να στραφούν, στις επαναληπτικές, στη «Σύμπραξη Προοπτικής».

Η δεύτερη παράμετρος αφορά στις επιλογές των δεξιών ψηφοφόρων της «Κοινωνίας Πολιτών». Την πρώτη Κυριακή ψήφισαν την παράταξη Γκαράνη προκειμένου να εκλέξουν στο δημοτικό συμβούλιο τους προερχόμενους υποψηφίους από το χώρο της ΝΔ.

Θεωρείται, ότι ενόψει της δεύτερης Κυριακής ένα μεγάλο μέρος αυτής της «δεξαμενής» θα κατευθυνθεί στο συνδυασμό του Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος δεν έχει κρύψει, καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα την κομματική του ταυτότητα.

Τρίτη παράμετρος, οι μικροί συνδυασμοί, οι οποίοι φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν ρυθμιστικά. Ήδη, πολλοί υποψήφιοι σύμβουλοι μικρότερων συνδυασμών έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να προκρίνουν για Δήμαρχο Κομοτηνής τον Αντώνη Γραβάνη.

Η ανατροπή του σκηνικού είναι εφικτή. Οι ικανότητες του υποψηφίου Αντώνη Γραβάνη, αλλά και των μελών του συνδυασμού κέρδισε τις εντυπώσεις μιας μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνδυασμός διπλασίασε τα ποσοστά του, σε σχέση με τις εκλογές του 2014.