ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΧΟΛΙΑ

«Μετεξέλιξη σε µια σύγχρονη, εξωστρεφή µητρόπολη», άρθρο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη

Η έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης κλείνει επιτέλους μία μεγάλη εκκρεμότητα, που αποτέλεσε επί σειρά ετών τροχοπέδη για την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης και τροφοδότησε τη συστηματική απαξίωση προσώπων και θεσμών. Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει κι ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τη Θεσσαλονίκη, η οποία αφήνει πίσω της μια μεγάλη περίοδο δυσπιστίας και εσωστρέφειας κι ενός φαύλου κύκλου διαρκούς συζήτησης για το παρελθόν.

Η λειτουργία της βασικής γραμμής δεν σημαίνει μόνο τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, την ασφαλή και άνετη μετακίνηση χιλιάδων επιβατών καθημερινά με το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης. Σηματοδοτεί τη μετεξέλιξή της σε μια σύγχρονη, εξωστρεφή μητρόπολη με διακριτή θέση και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η 30ή Νοεμβρίου είναι μία μέρα ορόσημο για την πόλη, που όμως δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι δεκαετίες που απαιτήθηκαν για να φτάσουμε στα εγκαίνια ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται. Αντιθέτως, μας γεμίζει αγωνία και ευθύνη για την επόμενη μέρα της πόλης. Η αρχή που γίνεται με το Μετρό να μπαίνει επιτέλους στις ράγες, για να έχει αντίκρισμα, πρέπει να μην μείνει στάσιμη.

Ως Δήμος Θεσσαλονίκης παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των έργων υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 -αν όχι νωρίτερα- η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά και να προχωρήσει άμεσα, χωρίς χρονοτριβές και με σαφές χρονοδιάγραμμα, ο σχεδιασμός των επόμενων επεκτάσεών του τόσο προς τη δυτική πλευρά της πόλης, όσο και προς το αεροδρόμιο, με την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε έως το 2040 να εξυπηρετεί το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Παράλληλα, αναμένουμε στην παράδοση σε λειτουργία του Flyover σε 30 μήνες από σήμερα, καθώς επίσης την ταχεία ολοκλήρωση και των άλλων μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί, όπως η επέκταση του 6ου Προβλήτα, τα δύο νέα νοσοκομεία, Παιδιατρικό και Ογκολογικό, το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το ThessIntec.

Η Θεσσαλονίκη πράγματι αλλάζει και οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε με συνέπεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα για να ανακτήσει η πόλη το χαμένο χρόνο, να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και να υπηρετήσουμε το όραμά μας για μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη, λειτουργική, ανοιχτή, που θα ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 30 Νοεμβρίου 2024.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Αμαρουσίου: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά

Απόλυτη συνεργασία με τις αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης στην Υ.ΔΟΜ.

12 ώρες ago

Επιστροφή στα θρανία για τον Δήμαρχο Γλυφάδας

Στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας επέστρεψε ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου, μετά από πρόσκληση των μαθητών.

12 ώρες ago

Δράσεις για την τουριστική προβολή του Δήμου Σουφλίου

Ο Δήμος Σουφλίου επενδύει στην εξωστρέφεια, προωθώντας τη μοναδική του ταυτότητα, την ιστορία του μεταξιού,…

13 ώρες ago

Ανοιχτό θέατρο στη Νεάπολη ετοιμάζει ο Δήμος Μονεμβασίας

Υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο.

13 ώρες ago

Νέα Σμύρνη: Ο Ν. Χαρδαλιάς εγκαινίασε τις παιδικές χαρές του Άλσους

Γ. Κουτελάκης: «Οι παιδικές χαρές είναι μόνο η αρχή, καθώς με τον Ν. Χαρδαλιά στην…

13 ώρες ago

Σκάνδαλο στις Πολεοδομίες: Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς – Οι ενέργειες που είχαν γίνει

Ο Δήμος Κηφισιάς τοποθετήθηκε επίσημα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να δρούσε…

13 ώρες ago