Στη Θεσσαλονίκη, στο Ολύμπιον, παρουσιάστηκε δημόσια ο απολογισμός των πρώτων 2,5 χρόνων της διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη. Ο Δήμαρχος μίλησε ανοιχτά για όσα έγιναν, για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη μπροστά και κατέθεσε στοιχεία, αποτελέσματα και τον σχεδιασμό για την καθαριότητα, το πράσινο και τις γειτονιές, μέχρι την κοινωνική πολιτική, τα σχολεία, τον πολιτισμό και τη διεθνή παρουσία της πόλης.
“Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στη δημοτική ομάδα, τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους φορείς και όλους όσοι συμβάλλουν καθημερινά σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Η εμπιστοσύνη σας μας δίνει δύναμη. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και έχει ακόμη πολλά να πετύχει” δήλωσε ο Στέλιος Αγγελούδης.
Η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά για τον δεύτερο δημόσιο απολογισμό του έργου της δημοτικής Αρχής, με τον δήμαρχο να τονίζει: “Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε ένα δρόμο καθαρής σχέσης με τους πολίτες”.
Σε ένα 20λεπτο βίντεο όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα έργα, μικρά και μεγάλα, που υλοποιήθηκαν στην πόλη σε αυτό το χρονικό διάστημα των 30 μηνών. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τον απολογισμό «πράξη ευθύνης» και «στιγμή λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες», επισημαίνοντας ότι στόχος της διοίκησης δεν ήταν η διαχείριση της καθημερινότητας αλλά η αλλαγή της πόλης μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Μεγάλες αστικές παρεμβάσεις
Αναφερόμενος στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί, ο κ. Αγγελούδης έκανε ειδική μνεία στην απόδοση της πλατείας Ελευθερίας στην ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος, στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στην ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς και στα έργα που αφορούν την πλατεία Δημοκρατίας, την πλατεία Διοικητηρίου και το ξύλινο ντεκ της Νέας Παραλίας.
«Προσωπικό στοίχημα» η σχολική στέγη
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο δήμαρχος στο ζήτημα της σχολικής στέγης, το οποίο χαρακτήρισε προσωπικό του στοίχημα: «Ήταν για εμένα ένα προσωπικό στοίχημα, να αλλάξουμε, επιτέλους, το σχολικό χάρτη της Θεσσαλονίκης. Να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας σχολεία σύγχρονα, λειτουργικά, προσβάσιμα, αξιοπρεπή», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι μετά από πενήντα χρόνια μπαίνει τέλος στα τρία λυόμενα σχολεία που είχαν κατασκευαστεί μετά τον σεισμό του 1978, ενώ προχωρά η κατασκευή τριών νέων σχολικών μονάδων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμαρχος δήλωσε επί λέξει:
– παραλάβαμε το 21ο Νηπιαγωγείο στην οδό Λαχανά,
– είναι σε εξέλιξη η ανέγερση του 32ου Λυκείου στα Τροχιοδρομικά, που παραδίδεται σύντομα στη σχολική κοινότητα
– το Σεπτέμβριο λειτουργεί το νέο νηπιαγωγείο στην Αγίου Δημητρίου, σε ένα σχολικό κτίριο που είχε εγκαταλειφθεί
– δημοπρατείται η ολική ανακαίνιση των σχολικών συγκροτημάτων σε Συγγρού και Ικτίνου
– ανακαινίζουμε συνολικά 17 σχολεία με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου».
– με 5 εκ. ευρώ προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση ακόμη τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων.
– Στο σύνολο, 12 σχολικές δομές βελτιώνονται, ενισχύονται, εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης για τα παιδιά μας.
Κοινωνική πολιτική και στήριξη ευάλωτων ομάδων
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Αγγελούδης και στις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζει ο δήμος, ο οποίος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία του για την παραχώρηση κατοικιών σε ευάλωτους πολίτες, με στόχο να διατεθούν συνολικά 40 δημοτικά διαμερίσματα σε δικαιούχους.
Αναφέρθηκε και στη λειτουργία τεσσάρων νέων δημοτικών ιατρείων και ενός πολυϊατρείου, στη δημιουργία δομών πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας, στο Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία» και στο Ειδικό Ψυχαγωγικό Κέντρο για άτομα με αναπηρία.
Στις νέες κοινωνικές υποδομές ενέταξε επίσης το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού στην Άνω Πόλη και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Εκσυγχρονισμός του δήμου
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του δήμου, αναφερόμενος στη λειτουργία του νέου τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας και των ψηφιακών εφαρμογών, καθώς και στον εκσυγχρονισμό όλων των ΚΕΠ.
Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης και στην αξιοποίηση του OK!Thess, με στόχο, όπως είπε, η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε πρότυπο περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και τεχνολογίας.
Αναφορά έκανε και στη συμμετοχή του δήμου στο δίκτυο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό δήμο της χώρας που συμμετέχει στο συγκεκριμένο δίκτυο συνεργασίας για ζητήματα κλιματικής αλλαγής, αστικής ανθεκτικότητας, βιώσιμης ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικών ερωτήσεων που δέχτηκε ο Δήμαρχος στάθηκε πολύ στους νέους: “Από όλα όσα συζητήσαμε στον Δημόσιο Απολογισμό των 2,5 χρόνων της διοίκησής μας, κρατώ ιδιαίτερα τη συζήτηση με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης. Η Στελλιάνα Χριστοδούλου, ο Μάκης Μπαρμπούνης, ο Αντώνης Παράσογλου και η Ελεάννα Τριανταφυλλοπούλου έθεσαν με ειλικρίνεια και ουσία ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά της πόλης: τη στέγαση, τις ευκαιρίες απασχόλησης, τον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων και το πώς μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πιο ελκυστική για να ζεις, να σπουδάζεις και να δημιουργείς. Η νέα γενιά έχει άποψη, ιδέες, γνώση και διάθεση να συμβάλει ενεργά στην πρόοδο της πόλης.
Αυτό το μέλλον θέλουμε να χτίσουμε: μια Θεσσαλονίκη που ακούει, συζητά και συνδιαμορφώνει. Σας ευχαριστώ για την ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση”.
Πηγή: typosthes.gr
Ουσιαστική, πέρα από συμβολική ήταν η δράση καθαρισμού των παραλιών του δήμου Παλαιού Φαλήρου από…
«Μια ακόμα καλή ημέρα για τον Πειραιά» χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση…
Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης ενός μέρους από τα πλεονάζοντα ύδατα των…
Τοίχος προστασίας των καταναλωτών από επίδοξους, ασυνείδητους που δεν διστάζουν να διαθέσουν τρόφιμα επικίνδυνα για…
Στο επίκεντρο η εκπόνηση επικαιροποιημένων χαρτών κινδύνου και σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών.
Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από…