Πα. Οκτ 18th, 2024

Πυροπροστασία: Κυβερνητική πρωτοβουλία για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων Αυτοδιοίκησης και κράτους

*Του Περικλή Καπετανόπουλου

Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων κρατικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης σε σχέση με την πυροπροστασία αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα όλα εκείνα τα μέτρα πρόληψης κατά την αντιπυρική περίοδο.

Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η κύρωση του νέου Δημοτικού Κώδικα που επεξεργάζεται ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, και ο οποίος θα περιλαμβάνει σαφή οριοθέτηση καθηκόντων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο να επιρρίπτει τις ευθύνες ο ένας κρατικός φορέας στον άλλο και στο τέλος κανείς να μην έχει την ευθύνη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου στο πρόσφατο στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης δήλωσε ότι είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών στις αγροτικές περιοχές και τα δάση, θεωρώντας άδικες τις κατηγορίες και την επίθεση που δέχονται οι Δήμοι, ενώ την ευθύνη, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι άλλοι κρατικοί συναρμόδιοι φορείς. Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε από την Κυβέρνηση την επέκταση των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας από 5 σε 6 μήνες, ώστε η διάρκεια των συμβάσεων να συμπίπτει με την αντιπυρική περίοδο. Ενώ σε ότι αφορά το προσωπικό για την πολιτική προστασία ανέφερε ότι οι συμβάσεις τους θα πρέπει να γίνουν οκτάμηνες. Αναφερόμενος στο ύψος της επιχορήγησης προς τους Δήμους για καθαρισμό και πυροπροστασία από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ.Κυρίζογλου, ανέφερε ότι το 2023 η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 23.400.000 ευρώ στους Δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκ. ευρώ. Τέλος ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι «η ίδια η ζωή έδειξε ότι από το 1998 που μεταφέρθηκε η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχαμε 200 νεκρούς συνανθρώπους μας, πάνω 3.000 σπίτια, αμέτρητα ζώα και χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων καμένα. Νούμερα ασύλληπτα με τεράστιο οικονομικό κόστος και πολλά αμείλικτα γιατί. Φυσικά είναι μη κοστολογήσιμη η πολύτιμη ανθρώπινη ζωή.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου, δήλωσε «e-OTA.gr» ότι στο Δήμο Εδεσσας που περιλαμβάνει στα όρια του 600.000 στρέμματα, δόθηκαν για καθαρισμό και πυροπροστασία μόλις 50.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,08 ευρώ ανά στρέμμα! Όσον αφορά τα οικόπεδα εντός σχεδίου, με πολλούς ή άγνωστους ιδιοκτήτες, εφόσον ο κάθε Δήμος προβεί σε καθαρισμό, σε εφαρμογή εισαγγελικής παραγγελίας, το ερώτημα που γεννάται είναι πως θα μπορέσει η αρμόδια δημοτική υπηρεσία να εισπράξει το κόστος και από ποιον.

Επίσης στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων που υπέστη μεγαλες καταστροφές από την πυρκαγιά, δόθηκαν συνολικά 201.700 ευρώ, για τον καθαρισμό, την πυροπροστασία, τον εξοπλισμό και την αποψίλωση, 300.000 στρεμμάτων, που αναλογούν σε 0,67 ευρώ ανά στρέμμα.

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε επίπεδο στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει το Πυροσβεστικό Σώμα σε δασικές πυρκαγιές, μακριά από οδικές αρτηρίες και σε δύσβατες περιοχές. Ανάμεσα στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι δήμαρχοι στον διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, θα είναι και η άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών, με ανάθεση σ’ αυτές της διαχείρισης των δασών, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές περιοχές με την εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών και των γεωργικών, δασικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών και των ρητινοκαλλιεργητών. Πρόκειται για ένα φορέα φορέα που θα έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης και θα διαθέτει εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους δασοπυροσβέστες.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, πρέπει να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία.