Σα. Απρ 27th, 2024

Περιφερειακές εκλογές 2023: Το «γαλάζιο» χρίσμα σε έμπειρα και «δοκιμασμένα» αυτοδιοικητικά στελέχη – Στήριξη στον ανεξάρτητο Αρναουτάκη

Της Πένυς Αβραμίδη

Tους 13 «εκλεκτούς», που θα ηγηθούν των συνδυασμών της κεντροδεξιάς παράταξης εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας τα «χρίσματα» στα πρόσωπα που θα δώσουν την εκλογική μάχη σε περίπου τρεις μήνες, υπηρετώντας τον στόχο του κυβερνώντος κόμματος να ξαναβαφτεί εκ νέου «γαλάζιος» ο εκλογικός χάρτης σε επίπεδο Περιφερειών. Στον απόηχο των δύο θριαμβευτικών αποτελεσμάτων, στις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου και έχοντας «αέρα στα πανιά» του, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει σε νέα εκλογική κούρσα, με τον κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση, με στόχο να πετύχει ευρεία επικράτηση. Εξάλλου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 η ΝΔ κατέγραψε νίκη στις 11 από τις συνολικά 13 Περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου εξελέγη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, και την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, όπου επικράτησε ο Κώστας Μουτζούρης, ως αντάρτης, απέναντι στη «γαλάζια» Χριστιάνα Καλογήρου.

Να σημειωθεί ότι στους δήμους της χώρας η ΝΔ θα ακολουθήσει μια στρατηγική μακριά από χρίσματα, παρέχοντας στήριξη σε συγκεκριμένους υποψήφιους στους μεγάλους δήμους. Σε επίπεδο όμως δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, η Πειραιώς θα στηρίξει «κομματικούς» υποψήφιους, εκτιμώντας πως η ψήφος στις περιφερειακές εκλογές έχει περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ οι αιρετοί περιφερειάρχες, που αποτελούν τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής κοινωνίας, καλούνται να υλοποιήσουν τα μεγάλα σχεδιαζόμενα έργα στις 13 Περιφέρειες, γεγονός που υπαγορεύει άριστη συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειακών αρχών, ούτως ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σε επίπεδο προσώπων, η ΝΔ επέλεξε στην πλειονότητά τους έμπειρα και «δοκιμασμένα» αυτοδιοικητικά στελέχη, παρέχοντας στήριξη στους ήδη εκλεγμένους «μικρούς πρωθυπουργούς», με ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις επιλογές του 2019.

Με ενισχυμένες δυνάμεις και δύο φρέσκες νίκες στις εθνικές κάλπες, η ΝΔ μπαίνει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με στόχο να επανεπιβεβαιώσει την κυριαρχία -που πέτυχε στις εκλογές του 2019- σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας μια σαρωτική νίκη με το βλέμμα στο απόλυτο 13άρι στις Περιφέρειες της επικράτειας, αλλά και να βάψει ξανά «γαλάζιους» τους μεγάλους δήμους της χώρας, το αποτέλεσμα των οποίων κρίνει εν πολλοίς τις εντυπώσεις.

Οι επικείμενες εκλογές αντιμετωπίζονται ως υψίστης σημασίας από το Μαξίμου, ενώ ενδεικτική της σημασίας που προσδίδει στις αυτοδιοικητικές κάλπες ο πρωθυπουργός είναι η σύνθεση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος, στην οποία επικεφαλής τέθηκε ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γ. Σμυρλής.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης

Χωρίς εκπλήξεις και διαφοροποιήσεις οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στις υπόλοιπες Περιφέρειες, το κυβερνών κόμμα στηρίζει εκ νέου τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος το 2019 πέτυχε μεγάλη νίκη και ανατροπή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, υπερισχύοντας απέναντι στη Ρένα Δούρου. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία για τη στήριξή τους γιατί επιβραβεύουν την προσπάθεια που καταβάλαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια για να αλλάξουμε με έργο την Αττική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μετά την ανακοίνωση της στήριξης στην υποψηφιότητά του.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Απόστολος Τζιτζικώστας

Tην τέταρτη θητεία του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεκδικεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εκλέχτηκε το 2019 από την πρώτη Κυριακή με το θηριώδες ποσοστό του 62,3%, και είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Δημήτρης Πτωχός

Ανατροπή κατεγράφη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε στη στήριξη της υποψηφιότητας του επιχειρηματία Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και χαίρει της αποδοχής του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Ο Μεσσήνιος τεχνοκράτης, έπειτα από αρκετά 24ωρα ζυμώσεων και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών, με τον νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να πιέζει για την εκ νέου στήριξή του από το κυβερνών κόμμα, είναι εκείνος που τελικά πήρε το «γαλάζιο» χρίσμα και θα ηγηθεί του κομματικού συνδυασμού στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Περιφέρεια Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης

Στην Περιφέρεια Κρήτης η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η αυτοδιοικητική του παρουσία και το έργο της περιφερειακής του αρχής αναγνωρίζονται από το Μαξίμου. Θα στηριχτεί και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ, παρά τις καλές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, η νεοδημοκρατική στήριξη απομακρύνει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και από την Κουμουνδούρου.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κώστας Αγοραστός

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός οδεύει προς την τέταρτη εκλογική του νίκη με το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) από το 2014, εξελέγη για πρώτη φορά το 2011, ενώ στις εκλογές του 2019 έκοψε το νήμα από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 56%.

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου: Αλκιβιάδης Στεφανής

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και η υποψηφιότητα της ΝΔ στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Ο «εκλεκτός» της ΝΔ για την εν λόγω περιφέρεια είναι ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς το Μαξίμου «βλέπει» στο πρόσωπο του πρώην Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού μια ισχυρή προοπτική για να βάψει «μπλε» την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα

Ζωηρό παρασκήνιο και στα Ιόνια Νησιά με τη νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου να εξασφαλίζει την εκ νέου στήριξη του Μαξίμου. Το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει διάφορες συζητήσεις, για αλλαγή, αλλά μετά από επαφή της Κράτσα με τον Μητσοτάκη κλείδωσε η εκ νέου στήριξη, ενώ τα ονόματα που «έπαιξαν» για το «γαλάζιο» χρίσμα ήταν εκείνα της προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου, και του βουλευτή Κέρκυρας, Στέφανου Γκίκα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αλέξανδρος Καχριμάνης

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι η σταθερή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 1983 στους Δήμους Μετσόβου και Ιωαννίνων, εκλέγεται σταθερά περιφερειάρχης από το 2011 και το 2019 πέρασε από τον πρώτο γύρο με 57,1%.

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: Γιώργος Χατζημάρκος

Ο Γιώργος Χατζημάρκος διεκδικεί για τρίτη φορά την πρωτιά στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Το 2014 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου ως επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» και εκλέχτηκε με ποσοστό 56,8%.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γιώργος Κασαπίδης

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τον Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος κατέρχεται για δεύτερη φορά στη μάχη της περιφέρειας, ενώ νωρίτερα διετέλεσε βουλευτής με τη ΝΔ.

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Χρήστος Μέτιος

Ο Χρήστος Μέτιος θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά την ψήφο των συμπολιτών του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός

Ο Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δοκιμάζεται για δεύτερη φορά, μετά την εκλογική του νίκη το 2019 με ποσοστό 52,43%, αντικαθιστώντας στην περιφέρεια τον Κώστα Μπακογιάννη.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, από τους «πρωτάρηδες» των εκλογών του 2019 και που πέτυχαν σπουδαίες νίκες στις περιφέρειές τους, είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»