Πα. Απρ 19th, 2024

Έλληνες επώνυμοι κατεβαίνουν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Από το σανίδι και την πίστα στο… δημαρχείο

Της Πένυς Αβραμίδη

Σε προεκλογικό «πυρετό» βρίσκονται τα πολιτικά κόµµατα ενόψει της εκλογικής µάχης της άνοιξης, όταν, όπως όλα δείχνουν, θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Και µπορεί το πολιτικό ενδιαφέρον να είναι στραµµένο στις εθνικές εκλογές, ωστόσο οι ζυµώσεις και οι διεργασίες δεν λείπουν και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, µε τους τοπικούς άρχοντες να προχωρούν στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους ενόψει των αυτοδιοικητικών καλπών του Οκτωβρίου, στα οποία για ακόµα µία αναµέτρηση οι επώνυµες υποψηφιότητες αναµένεται να δώσουν ηχηρό «παρών». Σχεδόν οκτώ µήνες πριν από τις δηµοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και πρόσωπα της εγχώριας showbiz αποφάσισαν να ασχοληθούν µε τα προβλήµατα των τοπικών κοινωνιών και να µπουν στην εκλογική κούρσα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώµας ήδη έναν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε την κάθοδό του στον ∆ήµο Χαλανδρίου, µε τη δηµοτική παράταξη «Χαλάνδρι στο Φως». Αν και η απόφαση του δηµοφιλούς ηθοποιού να µπει στην κούρσα των εκλογών του 2023 ως υποψήφιος δήµαρχος προκάλεσε εντύπωση, αξίζει να σηµειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που διεκδικεί την ψήφο των συµπολιτών του, συµµετέχοντας σε αυτοδιοικητικό σχήµα: στις περιφερειακές εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί περιφερειακός σύµβουλος µε τον Γιώργο Πατούλη στον Κεντρικό Τοµέα Αθηνών, συγκεντρώνοντας 7.837 σταυρούς, ενώ στη συνέχεια ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης σε ένα ιδιαίτερα γνώριµο για τον ίδιο χαρτοφυλάκιο, αυτό του πολιτισµού.

Με τον συνδυασµό του νυν περιφερειάρχη εξελέγη η επίσης γνωστή ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη, η οποία, εκτός απροόπτου, θα είναι εκ νέου υποψήφια στις περιφερειακές κάλπες του προσεχούς φθινοπώρου.

Παραµένουµε στον δεύτερο βαθµό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου την ψήφο των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας διεκδικεί για δεύτερη φορά ο Απόστολος Γκλέτσος, ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Ο ηθοποιός, που στο παρελθόν έχει διατελέσει δήµαρχος Στυλίδας, θα αντιπαρατεθεί µε τον σηµερινό περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, ενώ πιθανότατα την υποψηφιότητά του θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάµεσα στους celebrities που θεωρούνται από τους «παλιούς» της Αυτοδιοίκησης είναι και ο Γιώργος Τσαλίκης, ο οποίος στις προηγούµενες εκλογές εξελέγη δηµοτικός σύµβουλος Περιστερίου, κάνοντας µάλιστα την έκπληξη καταλαµβάνοντας τη δεύτερη θέση ανάµεσα στους συνυποψηφίους του, µε 4.886 ψήφους. Ο διάσηµος τραγουδιστής ανακοίνωσε πως θα επιδοθεί στο «κυνήγι» του σταυρού και στις επικείµενες τοπικές κάλπες, στο πλευρό του µακροβιότερου δηµάρχου, του Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος διεκδικεί για 6η φορά τα ηνία στον δήµο των δυτικών προαστίων.

Τα µέχρι στιγµής δεδοµένα προµηνύουν παρέλαση επωνύµων στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Εκεί, υποψήφια για τον δηµαρχιακό θώκο είναι η Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, η οποία, αν και οι κάλπες απέχουν αρκετούς µήνες, έχει ξεκινήσει δυναµικά την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της, στο οποίο θα συναντήσουµε γνωστά ονόµατα, όπως αυτό του τραγουδιστή που µεσουράνησε στη «χρυσή» εποχή των 90s Λάµπη Λιβιεράτου, ο οποίος αποφάσισε να δοκιµάσει τον προσεχή Οκτώβριο την τύχη του στην πολιτική, ως υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος µε την παράταξη της πρώην συζύγου του περιφερειάρχη Αττικής. Από τις αναρτήσεις της Μαρίνας Σταυράκη-Πατούλη φαίνεται πως προσέγγισε τον δηµοφιλή καλλιτέχνη µε σκοπό να σταθεί στο πλάι της στον επικείµενο προεκλογικό αγώνα και τελικά ο κ. Λιβιεράτος της είπε το πολυπόθητο «ναι», όπως αποκάλυψε η ίδια στην εκποµπή «Super Kατερίνα».

Εκτός από τον διάσηµο τραγουδιστή, υποψήφιος µε τη Μαρίνα Πατούλη στη Λυκόβρυση-Πεύκη θα είναι και ο γνωστός διατροφολόγος ∆ηµήτρης Γρηγοράκης, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι απέναντι στη Μ. Πατούλη θα βρεθεί ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδηµάρχου Αθηναίων, προκειµένου να είναι υποψήφιος δήµαρχος στον δήµο των βορείων προαστίων.

Μια µεγάλη έκπληξη αναµένεται στην Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, καθώς ο γνωστός λαϊκοδηµοτικός τραγουδιστής Γιώργος Βελισσάρης φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση να εµπλακεί ενεργά στην πολιτική σκηνή. Ο Γ. Βελισσάρης, το όνοµα του οποίου έχει συνδεθεί µε τα γλέντια και τα πανηγύρια στη χώρα µας, είναι κοντά στην υποψηφιότητα στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρµάκη, ενώ οι πληροφορίες λένε πως, αν τελικά δώσει τα χέρια µε τον νυν περιφερειάρχη, θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος στην περιφερειακή ενότητας της Αχαΐας, όπου ζει και δραστηριοποιείται επαγγελµατικά τα τελευταία χρόνια, και όχι στην Ηλεία, από όπου έλκει την καταγωγή του.

Την ανάµειξη του Χάρη Ρώµα στην Αυτοδιοίκηση θα έλεγε κανείς πως «ζήλεψε» ο άλλοτε συµπρωταγωνιστής του στη θρυλική κωµική σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης», Βασίλης Κούκουρας, ο οποίος έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος στον ∆ήµο Ναυπλιέων µε την παράταξη του υποψήφιου δηµάρχου Κωνσταντίνου Μάκαρη. Ο γνωστός ηθοποιός, αν και κατάγεται από το γειτονικό Αστρος, δηλώνει ότι λατρεύει το Ναύπλιο, ενώ αποφάσισε να εγκατασταθεί µόνιµα στην αγαπηµένη του πόλη.

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Αγία Παρασκευή, µια γενιά µπροστά», µε επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μουστόγιαννη, θα ενισχύσει η ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού, ενώ στον ίδιο συνδυασµό υποψήφιος θα είναι και ο Γιάννης Βασάλος, πατέρας του Κωνσταντίνου, γνωστού από τη συµµετοχή του στο ριάλιτι επιβίωσης «Survivor».

Την πρόταση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος Ροδόπης αποδέχθηκε µε χαρά ο Κοµοτηναίος τραγουδιστής ∆ηµήτρης Χριστοδουλάκης, ενώ υποψήφιοι για δεύτερη φορά µε τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία θα είναι η Ολυµπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Αγγελος Χαριστέας.

Ενεργό ρόλο στη νεοσύστατη δηµοτική παράταξη «Ενεργοί πολίτες» του ∆ήµου Ζίτσας, µε επικεφαλής και υποψήφιο δήµαρχο τον Σπύρο Πάικα, έχει αναλάβει, ως εκπρόσωπος Τύπου, η γνωστή από τη συµµετοχή της σε τηλεοπτικές σειρές ηθοποιός Μαρία Κατσουλίδη.Όσο για το «νησί των ανέµων», ο Μυκονιάτης τραγουδιστής Κωνσταντίνος ∆ρούλιας φαίνεται πως θα δώσει και πάλι τη µάχη του σταυρού, πλάι στον δήµαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά.