Πα. Μάι 3rd, 2024

Αγοραστός: Προχωράμε με ειλικρινεία και όραμα – Υπολοποιήσαμε περισσότερα από 375.125 έργα, δράσεις και επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ

* Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλάει στο e-ota για την εκ νέου υποψηφιότητά του, όσα πέτυχε μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Αρχή αλλά και τα σχέδιά του για την επόμενη θητεία.

Ολόκληρη η σύνεντευξη:

Ερ: Διεκδικείτε για τέταρτη φορά την ψήφο των Θεσσαλών πολιτών, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Από το 2011 που είστε στη θέση αυτή, μέχρι σήμερα, τι πετύχατε και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε μια ομάδα που πετύχαμε πολλά λειτουργώντας με όριο το …αδύνατο, σταθερά δίπλα στην κοινωνία. Μια Περιφέρεια πρωταγωνίστρια, με παγκόσμια αναγνώριση και συνεχείς διακρίσεις που επιτυγχάνει με τη συνένωση της προσπάθειας πολλών ανθρώπων.

Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Περισσότερα από 375.125 έργα, δράσεις και επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ,  υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Αν θες να πετύχεις, συμβουλέψου το λαό. Για αυτό και εμείς έχουμε συλλογική ηγεσία, όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν. Ακολουθούμε τη φιλοσοφία build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον.

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ν.Α. Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Μεγάλες οδικές υποδομές που εξασφαλίζουν άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2030 και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάνουμε τη φιλοσοφία του green πράξη. Γνωρίζοντας την σημασία της βιωσιμότητας για τον πλανήτη μας, παρουσιάζουμε  το πρόγραμμα και τα έργα Green Thessaly – Πράσινες Υπηρεσίες στην Περιφέρεια. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, με πρωτοποριακά έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ορθής διαχείρισης του νερού. Και σε νέου τύπου σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα το πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό που πρόκειται να γίνει και να δίνει δωρεάν ρεύμα σε 30.000 αγρότες για 200.000 στρέμματα γης. Εμβληματικά έργα που αναδιαμορφώνουν το αστικό τοπίο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων που αναδεικνύουν τη Θεσσαλία στην πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Έργα που άλλαξαν τα δεδομένα στην Υγεία και στην Εκπαίδευση. Έργα ανάδειξης του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο ΥποθαλλάσιωνΜουσείων στη χώρα. Ο Παρθενώνας των ναυαγίων στην Περιστέρα της Αλοννήσου είναι σύμφωνα με το NationalGeographic  το πρώτο ανάμεσα στα 50 κορυφαία υποθαλάσσια μουσεία παγκοσμίως. Έργα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που οδήγησαν σε επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει ήδη εκπληρώσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.  Επιλέχτηκε  και συμμετέχει  στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030. Διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές  greendeal  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η «Smart Region 2023» Περιφέρεια για το πολυδιάστατο έργο και τη σταθερή επένδυσή της στην διατήρηση υψηλών δεικτών επίδοσης. Οι Θεσσαλοί αναγνωρίζουν το έργο μας και νοιώθουν περήφανοι, όπως και εμείς. Εμείς όμως έχουμε ακόμη πιο βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, απέναντι στους ίδιους και στον τόπο μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία υπερηφανευόμενοι μόνο για αυτά που πετύχαμε; Ασφαλώς και όχι. Μπορούμε  να  προχωρήσουμε μόνο εάν δούμε τι επιπλέον μπορούμε να πετύχουμε για να υπηρετήσουμε στο μέγιστο βαθμό  τον άνθρωπο και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του,που διαρκώς διευρύνονται.

 

Ερ: Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε;

Η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε παραμένει αμείωτη και δεν θα σβήσει ποτέ. Τα έργα μας και οι δράσεις αφήνουν πίσω μέλλον. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη ενέργεια πρέπει να έχουμε εμείς αυτή είναι αποστολή πως θα κρατάμε την ζωή για πάντα. Η τακτική που ακολουθήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία εδράζεται στην αντίληψή μας για την άσκηση  των καθηκόντων μας. Σχεδιασμός, στοχοπροσήλωση, συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς και επαγγελματικούςφορείς, επιμονή για την επίτευξη των στόχων μας. Και το σημαντικότερο, μία αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και διαλόγου με τις κοινωνίες. Εκείνες μας δίνουν την εντολή να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας, σε αυτές οφείλουμε να λογοδοτούμε. Με ειλικρίνεια για πράξεις και παραλείψεις. Με ευθύτητα για το όραμά μας και τους σχεδιασμούς μας. Με καθαρότητα, χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία. Σε κάθε βήμα  μας, θέλουμε δίπλα μας τις κοινωνίες. Όχι για να μας στηρίζουν. Αλλά για να μας ελέγχουν, να μας επισημαίνουν τα λάθη μας, να μας προτείνουν δράσεις, ακόμη και για να μας επικρίνουν για τις επιλογές μας. Όλα αυτά τα χρόνια πετύχαμε γιατί απευθυνόμασταν με καθαρό βλέμμα και καθαρά λόγια στους πολίτες της Θεσσαλίας. Γιατί τους ακούγαμε, υιοθετούσαμε τα δίκαια αιτήματά τους και προχωρούσαμε μαζί σε δράσεις και παρεμβάσεις. Μία Περιφερειακή Αρχή, μπορεί να τα καταφέρει μόνο εάν είναι ανοικτή στην κοινωνία. Χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές. Χωρίς διάθεση αποκλεισμών.          

 

Ερ: Η παράταξή σας είναι μονοκομματική

Με συγχωρείτε, αλλά οι τεμπέλες είναι για τους δρόμους και τα καταστήματα. Η «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», είναι μία παράταξη πολυσυλλεκτική. Είμαστε μια παράταξη πολυσυλλεκτική, ανοιχτή στην κοινωνία. Το 2010 ιδρύσαμε την «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» τοποθετώντας στο επίκεντρο τον πολίτη. Ο Αλμπέρ Καμύ είχε πει ότι : «Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα

στο παρόν». Αυτή η αντίληψη ήταν και παραμένει ο γνώμονας της προσπάθειας μας, της δουλειάς μας, της προσφοράς μας, του αγώνα μας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γιατί το μέλλον δεν χαρίζεται, κερδίζεται. Δεν είναι δώρο, είναι επίτευγμα.Αγωνιζόμαστε για μία Περιφέρεια που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Μια Περιφέρεια αξιοκρατική, καθαρή, δίκαιη. Μία Περιφέρεια του πολίτη με ανοιχτές πόρτες και με σεβασμό σε όλους. Γι’ αυτό η ενωμένη Θεσσαλία, η «Συμμαχία υπέρ των πολιτών», αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή και πυξίδα των επιλογών μας. Δεν κηρύσσουμε την επανάσταση η ίδια η ζωή μας είναι επαναστατική.

 

* Δημοσίευτηκε στο ένθετο e-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά