Σα. Απρ 27th, 2024

Climanet: Ίδρυση Δικτύου Συνεργασίας για την κλιματική ουδετερότητα από Δήμους Ελλάδας-Κύπρου

Την ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας, ClimaNet, για την κλιματική ουδετερότητα, συνυπέγραψαν χθες Πέμπτη (16/6) στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, οι 6 ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός, που μετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.

Πρόκειται για τις πόλεις Αθήνα, Γιάννενα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, οι οποίες μαζί με την Λεμεσό στην Κύπρο, που αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030 με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτησαν τις εργασίες δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης. Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών υπέγραψε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

«Επιλέξαμε να διοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή στο Νησί καθώς όραμά μας είναι να το καταστήσουμε ενεργειακά αυτόνομο. Η προσπάθεια και ο αγώνας όλων μας είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος της κλιματικής ουδετερότητας και να γίνουν μέρος των πρωτοβουλιών και των δράσεων που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Την ανάγκη «να αλλάξουμε τις πόλεις, να αλλάξουμε και τις νοοτροπίες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Μάλιστα τόνισε ότι οι εκατό πόλεις που έχουν επιλεγεί για την Ευρωπαϊκή Αποστολή πρέπει να το πετύχουν είκοσι χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Σήμερα στήνουμε το δίκτυο για να ενώσουμε δυνάμεις να πιέσουμε την πολιτεία και να πετύχουμε την επιπλέον υποστήριξη. Όμως το πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες. Κάνουμε λοιπόν μία σημαντική αρχή με το Δίκτυο και σταδιακά θα καταφέρουμε αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, να πετύχουμε τον κοινό σκοπό», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι έξι ελληνικές πόλεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.

Ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ στις έξι ελληνικές πόλεις ώστε να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ή και στην χρηματοδότηση έργων.

«Η Γενική Γραμματεία είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή με εθνικές στρατηγικές, στρατηγικές όπως είναι χρηματοδότηση των πολεοδομικών μελετών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους για να οργανωθούν τα σύμφωνα κλιματικής ουδετερότητας» υπογράμμισε.

Πτυχές της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες» ανέλυσαν τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» Χρύσης Νικολαίδης και Μαρία Βασιλάκου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, ευχήθηκε επιτυχία στο Δίκτυο, ενώ τόνισε ότι η περιφέρεια έχει σε προτεραιότητα δράσεις που απαντούν στην κλιματική αλλαγή με δέσμευση σημαντικών πόρων, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.