Πε. Μαρ 28th, 2024

Δημοσκόπηση GPO στην Αττική: Ισχυρό προβάδισμα για τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια με 32,1% στον πρώτο γύρο

*Του Αντώνη Παπαργύρη, διευθυντή Ερευνών της GPO

Μπαίνοντας στη νέα χρονιά, η οποία θα είναι µια χρονιά εκλογική και για την Αυτοδιοίκηση, η έρευνα της GPO καταγράφει τις ανησυχίες, τις προτεραιότητες, καθώς και τους εκλογικούς συσχετισµούς που διαµορφώνονται στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, την Αττική.

Μια περιφέρεια µε έντονες διαφοροποιήσεις µεταξύ των δηµοτικών ενοτήτων που τη συγκροτούν, η οποία, όµως, ταυτόχρονα έχει και πολιτικό ενδιαφέρον, µε τα πολιτικά κόµµατα να διαγκωνίζονται για την κατάκτησή της, ακόµα κι αν τα κοµµατικά χρίσµατα έχουν πλέον υποχωρήσει αρκετά έναντι των αυτοδιοικητικών κριτηρίων και χαρακτηριστικών. Στην πρώτη ερευνητική ενότητα ζητήθηκε από τους πολίτες να αξιολογήσουν και να προτεραιοποιήσουν τα σηµαντικότερα ζητήµατα που απασχολούν την καθηµερινότητά τους.

Στο σύνολο του εξεταζόµενου πληθυσµού ως σηµαντικότερο ζήτηµα αναδεικνύεται η ακρίβεια, η οποία, παρόλο που δεν µπορεί να χαρακτηριστεί αντικείµενο της Αυτοδιοίκησης, είναι λογικό, εξαιτίας των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στους οικογενειακούς προϋπολογισµούς, να τοποθετείται ψηλά στην ατζέντα των πολιτών. Ακολουθούν τα καθηµερινά προβλήµατα, όπως η καθαριότητα µε 29%, το κυκλοφοριακό µε 28,9%, η κατάσταση των δρόµων και των πεζοδροµίων µε 25,6%, το ζήτηµα της ασφάλειας και της εγκληµατικότητας µε 24,3% και η συνολική κατάσταση των έργων υποδοµής µε 19,1%. Οι διαφοροποιήσεις µεταξύ των εκλογικών περιφερειών είναι σηµαντικές και καταγράφονται στην αναλυτική παρουσίαση ανά τοµέα, µε το κυκλοφοριακό να αποτελεί το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα στις πυκνοκατοικηµένες περιοχές του Βορείου και του Νοτίου Τοµέα της Αθήνας, όπως και στην Α’ Πειραιά. Στην πρωτεύουσα, τα όρια της οποίας συγκροτούν την εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας, ως σηµαντικότερο ζήτηµα αναδεικνύεται η καθαριότητα, ενώ τα θέµατα της ακρίβειας απασχολούν έντονα τους κατοίκους του ∆υτικού Τοµέα και της Β’ Πειραιά. Για τους πολίτες του πρώην Υπολοίπου Αττικής, εκτός των οικονοµικών θεµάτων, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται και τα έργα υποδοµής, η απουσία των οποίων συνεχίζει να δυσχεραίνει την καθηµερινότητα των κατοίκων στην Ανατολική και τη ∆υτική Αττική.

Εκλογική επιρροή

Στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου ο νυν περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, διατηρεί ένα σχετικά άνετο προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην εκλογική μάχη της Περιφέρειας. Η πλειονότητα αυτών ήταν υποψήφιοι και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ καινούργια υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Χατζηθεοδοσίου.

Αναλυτικά, για την πρώτη Κυριακή ο κ. Πατούλης συγκεντρώνει το 32,1% του δείγματος και ακολουθούν ο κ. Σγουρός με 18,1%, ο κ. Χατζηθεοδοσίου με 11,3%, ο κ. Πρωτούλης με 8,1% και ο κ. Τζήμερος με 4,7%, ενώ 17,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν αναποφάσιστοι.

∆εύτερος γύρος

Και στις δύο περιπτώσεις, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο το προβάδισμα του νυν περιφερειάρχη είναι σημαντικό και η απόσταση που έχουν να διανύσουν οι άλλοι υποψήφιοι είναι μεγάλη.

Αξιολόγηση περιφερειακής Αρχής

Το 45,1% του συνόλου δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έργο του περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη. Υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης για το έργο
του καταγράφονται στις ενότητες του Ν. Τομέα με 50,3%, στην Α’ Πειραιά με 50,2% και στη Δυτ. Αττική με 49,4%. Χαμηλότερος είναι ο βαθμός ικανοποίησης
στον Δυτ. Τομέα της Β’ Αθήνας με 39,2% και στην Αν. Αττική με 39,9%. Ως πιο αποδοτική κρίνεται η δράση και το έργο της περιφερειακής Αρχής στους τομείς της ανακύκλωσης (51,7%) και της διαχείρισης των απορριμμάτων (49,7%).

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 21/1