Πε. Μαρ 28th, 2024

ΚΕΔΕ: Νέες δεξιότητες αποκτούν Αιρετοί και Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το Ειδικό Πλαίσιο Εκπαίδευσης του ΕΚΔΔΑ για τους αιρετούς και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάστηκε σήμερα σε επιμορφωτική ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο επιμόρφωσης αιρετών της Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ Α’ βαθμού με την υλοποίηση στοχευμένων επιμορφωτικών δράσεων και τεκμηριωμένης ενημέρωσής τους σχετικά με τα βασικά θεματικά αντικείμενα εξειδίκευσης που αναδύθηκαν μετά από έρευνα ανίχνευσης εκπαιδευτικών αναγκών μέσω ερωτηματολογίου που διεξήγαγε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ. Ο στόχος είναι η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη  διαχείριση των αρμοδιοτήτων τους για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και πολύπλευρων προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Στην ημερίδα συμμετείχαν Δήμαρχοι και Αιρετοί, τεχνοκράτες, στελέχη Δήμων, Πρόεδροι και μέλη των ΠΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την ομιλία του υπογράμμισε ότι «η σύγχρονη και ισχυρή Αυτοδιοίκηση θέλει και σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχει μπροστά της και για το λόγο αυτό θεωρούμε πως τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αιρετοί και υπάλληλοι ΟΤΑ, θα πρέπει να αποκτήσουν νέες γνώσεις και δεξιότητες. Αυτό ακριβώς πρόκειται να κάνουμε με τα στοχευμένα επιμορφωτικά προγράμματα που εγκαινιάζουμε σήμερα, για πρώτη φορά μαζί με το ΕΚΔΔΑ, που έχει αναλάβει την υλοποίησή τους.

Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των διοικητικών και ψηφιακών δεξιοτήτων των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μεταφέρουν τις καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να τις εντάξουμε στην λειτουργία των Δήμων  μας, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και να υπηρετήσουν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των τοπικών μας κοινωνιών. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός που αυτό γίνεται σε αγαστή συνεργασία τόσο με το υπουργείο Εσωτερικών όσο και  με τη διοίκηση του ΕΚΔΔΑ».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ακόμη ότι για πρώτη φορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται θα καλύψουν όχι μόνο τις εκπαιδευτικες και επιμορφωτικές ανάγκες των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αιρετών στελεχών της.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επιμόρφωσης των αιρετών για να πάει η Αυτοδιοίκηση ένα βήμα παρακάτω. Σημείωσε πως είναι σημαντικό που μια πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, η οποία υιοθετήθηκε από το ΕΚΔΔΑ και το υπουργείο Εσωτερικών, γίνεται πράξη συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση των Αιρετών και των στελεχών της, τονίζοντας παράλληλα πως «καλά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση, αλλά χωρίς γνώσεις δεν πάμε πουθενά».

Τις βασικές ενότητες εκπαίδευσης των αιρετών και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέκυψαν μετά από την έρευνα της ΚΕΔΕ, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Γιάννης Καραγιάννης.

Πρόκειται για τις εξής πολύ σημαντικές θεματικές ενότητες:

  • Τα Οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικότερα θέματα που αφορούν στην κατάρτιση Προϋπολογισμού, τη σύνδεση του με το Τεχνικό Πρόγραμμα, την παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του και την παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.
  • Οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, τις διαδικασίες ένταξης των Δήμων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την ωρίμανση των προτάσεών τους.
  • Θέματα δημόσιων συμβάσεων και διαδικασιών ανάθεσης προμηθειών, υπηρεσιών και έργων.
  • Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ΟΤΑ και ευρύτερα την καταστατική θέση των Αιρετών.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων και ειδικότερα ενημέρωση για τις δυνατότητες, τις επιλογές και τα επιτυχημένα case studies ψηφιακών υπηρεσιών έξυπνων δήμων, που θα ενδυναμώσουν τις σχετικές δεξιότητες των αιρετών για την επόμενη μέρα στους δήμους.

Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, με έμφαση στις Κοινωνικές Δεξιότητες για το Ανθρώπινο Δυναμικό των ΟΤΑ