Πα. Μαρ 29th, 2024

Εγκαινιάστηκε σήμερα το 2ο λύκειο Μεταμόρφωσης – Χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με 3 εκατ ευρώ

Το υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα με βιοκλιματικές προδιαγραφές του 2ου Λυκείου Μεταμόρφωσης, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ) 2014-2020 και κόστισε περίπου 3 εκ. € εγκαινιάστηκε σήμερα σε μια πανηγυρική εκδήλωση.

Το έργο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως πρότυπο σε εθνικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς και συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Παιδείας, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, της Διοίκησης των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., και του Δήμου Μεταμόρφωσης. Το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής το Φθινόπωρο του 2018 και ξεκίνησε να υλοποιείται το 2019. Μάλιστα στο χώρο βρέθηκε και αναδείχθηκε υδραγωγείο Ρωμαϊκής εποχής.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του Δημάρχου Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδα, των Βουλευτών Γ. Κουμουτσάκου, Θ. Ρουσόπουλου, Δ. Καιρίδη, Μ. Ξενογιανακοπούλου, Γ. Κατρούγκαλου, Αν. Αλεξοπούλου, του Προέδρου της ΠΕΔΑ και Δημάρχου Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλου, του Δημάρχου Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλου, των πρώην Περιφερειαρχών Ρ. Δούρου και Γ. Σγουρού, των Αντιπεριφερειαρχών Οικονομικών Ν. Πέππα, Β. Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, Πολιτισμού Χ. Ρώμα, Υγείας Γ. Κεχρή, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΥΠ Α.Ε. Θ. Γιάνναρη και του Προέδρου του Δ.Σ. Τ. Κατσίπου, του Ταξίαρχου κ. Αλεξανδρόπουλου, του Επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γ. Πρωτούλη, της Περιφερειακής Συμβούλου Σ. Βαλαβάνη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων κ.α.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός, ο οποίος τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο. Τόσο η Υπουργός Ν. Κεραμέως, ο Υπουργός Α. Γεωργιάδης, όσο και ο Μητροπολίτης Κύριλλος και ο Δήμαρχος Σ. Σαραούδας, αναφέρθηκαν στην σημαντική συμβολή της Περιφέρειας και του Γ. Πατούλη για την υλοποίηση σημαντικών έργων όπως το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συνέχεια στις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης με στόχο την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, καθώς και στο σημείο που έχει αναδειχθεί το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, ενώ ακολούθησε μουσική εκδήλωση.

Με αφορμή τα εγκαίνια ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Αγαπητά παιδιά, κ. Καθηγητές και γονείς καλώς ήρθατε στο σπίτι σας. Η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, αποτελεί διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Αυτό το πρότυπο σχολείο αποδεικνύει στην πράξη ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ αξιοποιούνται στο έπακρο και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο με κεντρικό στόχο τη στήριξη των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, και τη μείωση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, η απορρόφηση του οποίου έχει φτάσει στο 96% της διαθέσιμης κοινοτικής συνδρομής, μεγάλη έμφαση δώσαμε στη στήριξη των υποδομών εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τόσο με την μορφή νέων σχολικών κτιρίων, όσο και με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμά μας:

· 45 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. €, που αφορούν σε έργα και μελέτες σχολικών κτιρίων, με δικαιούχο τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, καθώς επίσης και
· 15 εκ. € για εξοπλισμό προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δικαιούχο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης που έχουμε σήμερα τη χαρά να εγκαινιάζουμε, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης και αποτελεσματικής συνεργασίας του 1ου και 2ου βαθμού αυτοδιοίκησης, με τον καθ’ υλην αρμόδιο φορέα κατασκευής σχολικών κτιρίων, που δεν είναι άλλος από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.»

Το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης

Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής το Φθινόπωρο του 2018 και ξεκίνησε να υλοποιείται ένα χρόνο αργότερα. Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης πρόκειται για ένα σύγχρονο, μοντέρνο και εργονομικό κτιριακό συγκρότημα που κόστισε περίπου 3 εκ. € μαζί με τα συνοδά υποέργα και το οποίο παραδίδεται σήμερα στους μαθητές, γονείς και πολίτες με την ευχή να αποτελέσει τη στέγη γραμμάτων και τεχνών του Δήμου Μεταμόρφωσης.
«Ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και αυτοδιοικητική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά και ταυτόχρονα να συγχαρώ τις Υπηρεσίες και τη διοίκηση των Κτιριακών Υποδομών, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειάς μας και το Δήμο Μεταμόρφωσης για τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητά τους στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προς όφελος των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας.»