Πα. Μαρ 29th, 2024

Η τακτική της ΝΔ για τις περιφερειακές εκλογές – Η «ομάδα που κερδίζει» και τα ερωτηματικά

Περίπου ενάμισης χρόνος μας χωρίζει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες παρότι θα ακολουθήσουν τις εθνικές κάλπες, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, δεν στερούνται της προσοχής των κομματικών επιτελείων.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας η τακτική που θα ακολουθηθεί στις περιφερειακές κάλπες του 2023, αναφορικά με την επιλογή των προσώπων και των συνδυασμών θα κινείται στη ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή υποψηφιότητες με κομματικό πρόσημο στις περιφέρειες της χώρας. Για τις περιφερειακές κάλπες η ΝΔ με τα τωρινά δεδομένα δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην επιλογή των προσώπων, μια και οι «γαλάζιοι» νυν περιφερειάρχες οδεύουν για τη διεκδίκηση μιας ακόμη θητείας.

Έτσι το κυβερνών κόμμα θα ακολουθήσει την τακτική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και θα επιδιώξει «γαλάζια σκούπα» στις περιφέρειες, αντίστοιχη του 2019. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αφού οι σχέσεις Μαξίμου και περιφερειάρχη Αττικής πέρασαν από 40 κύματα, ο Γιώργος Πατούλης συνεχίζει για την ανανέωση της θητείας του. Με τις ευλογίες της Πειραιώς φαίνεται πως θα συνεχίσει και η «παλαιά φρουρά» των περιφερειαρχών.

Πιο συγκεκριμένα την τρίτη του θητεία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παρά την έντονη σεναριολογία για το μέλλον του αποφάσισε να συνεχίσει στην δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Ομοίως, ο Κώστας Αγοραστός θα επιδιώξει να εκλεγεί περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τέταρτη φορά, ενώ την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος για τα ηνία της περιφέρειας Ηπείρου έχει εκφράσει ο Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος διανύει επίσης την τρίτη του θητεία.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνεχίζει με ιδιαίτερη δυναμική ο Χρήστος Μέτιος, όπως και στην Πελοπόννησο που ο Παναγιώτης Νίκας όλα δείχνουν πως θα επιδιώξει την επανεκλογή του στον περιφερειακό θώκο. Το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2023, έχουν εκδηλώσει η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στα Ιόνια Νησιά και ο Γιώργος Κασαπίδης στη Δυτική Μακεδονία. Τη συνταγή επιτυχίας των προηγούμενων εκλογών θα ακολουθήσει η ΝΔ σε Δυτική και Στερεά Ελλάδα, συνεχίζοντας με τις προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Φάνη Σπανό, αντίστοιχα.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της ΝΔ στην Κρήτη, όπου η κυβέρνηση έχει άριστη συνεργασία με τον «πράσινο» περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι τελικές αποφάσεις της Πειραιώς για το Βόρειο Αιγαίο, καθώς θεωρείται απίθανο να δοθεί το χρίσμα στον Κώστα Μουτζούρη.

Από το ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά