Τρ. Απρ 16th, 2024

Δημοσκόπηση GPO στον Πειραιά: Ικανοποίηση για το έργο του Γιάννη Μώραλη – Πώς αξιολογούν οι Πειραιώτες τον Γιώργο Πατούλη

Tου Αντ. Παπαργύρη, διευθυντή Ερευνών GPO

Η έρευνα της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διεξήχθη το διάστημα από 21 έως 23/9 στο σύνολο της Α’ εκλογικής Περιφέρειας Πειραιά και περιλάμβανε ερωτήσεις τόσο για τον δήμο όσο και για τους πολιτικούς συσχετισμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής σε επίπεδο κομμάτων, αλλά και υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα που προέκυψαν, διαπιστώνουμε ότι και στον Δήμο Πειραιά, όπως συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των πληθυσμιακά μεγάλων δήμων ανά την επικράτεια, τα σημαντικότερα προβλήματα είναι το κυκλοφοριακό / παρκάρισμα με 51,8% και το ζήτημα της καθαριότητας με 44,3%.

Ακολουθούν τα έργα υποδομής με 28,9%, το πράσινο με 26,9% και η κατάσταση του δικτύου των δρόμων και των πεζοδρόμων με 26,6%. Ανατρέχοντας στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές έρευνες αυτής της σειράς, παρατηρούμε μια ομοιομορφία των προβλημάτων που απασχολούν την πλειονότητα των πολιτών σε δήμους με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους (ηπειρωτικοί δήμοι, νησιωτικοί, μεγάλα αστικά κέντρα).

Η άναρχη δόμηση σε πολλούς εξ αυτών σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου, εξαιτίας βεβαίως της έλλειψης σύγχρονων και αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών, καθιστούν την κίνηση στις ελληνικές πόλεις απροσπέλαστη και καθημερινό βραχνά για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Πέρα από αυτήν τη γενική διαπίστωση, η δημοσκόπηση καταγράφει έναν σημαντικό βαθμό ικανοποίησης των Πειραιωτών από το έργο του σημερινού δημάρχου, κ. Μώραλη, ο οποίος συγκεντρώνει 57,1% θετικών απόψεων έναντι 42,6% αρνητικών. Την ίδια στιγμή, το 43,9% αναγνωρίζει ότι έπειτα από επτά χρόνια δημαρχίας του κ. Μώραλη τα πράγματα στον δήμο πηγαίνουν καλύτερα, 40,4% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει παραμείνει ίδια, ενώ 15,4% πιστεύει ότι οι συνθήκες στον Δήμο Πειραιά έχουν επιδεινωθεί.

 

Στους επιμέρους τομείς, οι δημότες δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 54,8% από τις ενέργειες που γίνονται για την προβολή της πόλης, από τις πολιτιστικές δράσεις (48,6%) και την εξυπηρέτηση των δημοτών (45%). Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι το 50,3% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τομέα της καθαριότητας έναντι 49,7% που εμφανίζεται δυσαρεστημένο. Τρεις στους δέκα (30,9%) ζητούν από τη δημοτική αρχή να δώσει προτεραιότητα στα έργα υποδομής.

Ως προς το έργο του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη το 37% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο, σε αντίθεση με το 54,6% που δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.