Πα. Μαρ 29th, 2024

Άμεση ανταπόκριση της Αυτοδιοίκησης για τους εμβολιασμούς – Παπαστεργίου: Θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες

Άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Με δήλωσή του μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ο Δημήτρης Παπαστεργίου κάλεσε τους δημάρχους να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιασμών:

«Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να μιλήσουμε ακόμη περισσότερο με τους πολίτες, να ακούσουμε τα άγχη και τους προβληματισμούς τους και να πείσουμε όλους όσοι δεν έχουν ακόμη πειστεί, με επιστημονικά επιχειρήματα.

Θα κάνουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα, ούτως ή άλλως, Δήμοι και Περιφέρειες δεν είχαν στρατηγικό ρόλο στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Υγείας».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέταμε, αλλά κι αξιοποιώντας το πλεόνασμα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς χιλιάδων εθελοντών κι επιχειρήσεων, στηρίξαμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σε όλη τη χώρα αλλά και τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Διασφαλίσαμε την ομαλή λειτουργία των πόλεων μας και συμβάλλαμε στο βαθμό που μας αναλογούσε, στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του covid, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών του Κράτους και των ειδικών επιστημόνων.

Σήμερα, που στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη μέρα και τη σταδιακή επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα βρίσκεται η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας και το τέταρτο κύμα της, που φαίνεται να έρχεται, οι Δήμοι θα κάνουν ότι χρειαστεί, για να πετύχουμε την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των πολιτών σε όλη τη χώρα, ώστε να χτίσουμε το απαραίτητο τείχος προστασίας.

Είναι η πρώτη φορά που ζητήθηκε η συνδρομή της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα του εμβολιασμού και στο αίτημα αυτό, θα ανταποκριθούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως πράξαμε άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων, όταν προσφέρεται σε κάθε πολίτη πλήρης δυνατότητα επιλογής του εμβολίου, όταν έχουμε πλέον στη διάθεσή μας κινητές μονάδες που μας δίνουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας ή απόστασης, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να υπάρχουν περιοχές με τέτοιες ανισοκατανομές στα ποσοστά εμβολιασμού, όσο κι αν τα επίσημα ποσοστά εμβολιασμού ανά γεωγραφική Περιφέρεια και Δήμο, πιθανώς χρήζουν επαλήθευσης.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά το κάλεσμα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, να συμμετάσχει πλέον και η Αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Περιφέρειες, στην προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα εμβολιαστούν, είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να μιλήσουμε ακόμη περισσότερο με τους πολίτες, να ακούσουμε τα άγχη και τους προβληματισμούς τους και να πείσουμε όλους όσοι δεν έχουν ακόμη πειστεί, με επιστημονικά επιχειρήματα.

Θα κάνουμε για μια ακόμη φορά το χρέος μας απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα, ούτως ή άλλως, Δήμοι και Περιφέρειες δεν είχαν στρατηγικό ρόλο στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής πολιτικής, κάτι που αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Υγείας».