Σα. Απρ 20th, 2024

Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Καυτό» καλοκαίρι με συζήτηση για αρμοδιότητες και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση – To μεγάλο στοίχημα

Καυτό καλοκαίρι αναμένεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς μετά την ψήφιση του εκλογικού νομοσχεδίου για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τη θέσπιση του νέου συστήματος στην εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να (ξανα)ανοίξει τον φάκελο «αρμοδιότητες» και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντάσσεται στο δεύτερο «μεταρρυθμιστικό κύμα» που σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, ήτοι από τον Σεπτέμβριο αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση Δήμων και Περιφερειών με αυτοτελείς πόρους.

Εντός των επόμενων ημερών μάλιστα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την μεταφορά των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε Δήμους και Περιφέρειες. Για τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και των χρηματοδοτικών εργαλείων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του 9ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα, αναφέροντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση χωρίς ταμπού για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε την επανέναρξη των συζητήσεων για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων, στο γενικότερο πλαίσιο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής, ενώ ο παράλληλα ο κ. Πέτσας προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις για τους ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους αυτοτελείς πόρους ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αύξηση του ΚΑΠ σε πρώτη φάση κατά 15%, ανάλογα πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Βάσει των εξαγγελιών του αναπληρωτή υπουργού η εν λόγω αύξηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2023, ενώ η σχετική συζήτηση που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες θα καταλήξει στην νομοθετική πρόταση στις αρχές του φθινοπώρου.

Αναφορικά με τον χρόνο ανακοινώσεων του ποσοστού της αύξησης στην χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών, μέσω των ΚΑΠ, είναι να γίνει γνωστό στις αρχές του 2023, ούτως ώστε βαδίζοντας προς τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να γνωρίζουν ακριβώς πόσα χρήματα θα έχουν στα χέρια τους, ώστε να οικοδομήσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα.