Τε. Απρ 24th, 2024

Ο δήμαρχος Τυρνάβου στο e-ota.gr: Στο Δαμάσι το 50% των κατοικιών κρίνονται μη κατοικήσιμες

Για την επόμενη ημέρα του ισχυρού σεισμού στην Ελασσόνα που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της Θεσσαλίας, μίλησε στο e-ota.gr και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρας.

Ο δήμαρχος μίλησε για την πορεία της καταγραφής των ζημιών και τις πρωτοβουλίες για την στήριξη των σεισμόπληκτων, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά του στου δημότες Τυρνάβου.

«Όλοι, μαζί, Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος δώσαμε αυτή τη μεγάλη μάχη. Αν έστω και ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας δεν ήταν γερός, η αλυσίδα θα έσπαγε και δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα, δηλαδή μια ομολογουμένως επιτυχημένη διαχείριση μιας πρωτοφανούς σεισμικής ακολουθίας», δήλωσε ο Γιάννης Κόκουρας στο e-ota.gr.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Τετάρτη 3/3/2021, 12.16 σείεται η γη με 6.3 ρίχτερ. Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα;

Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που αρχικά ενεργοποιήθηκε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αμέσως μόλις τελείωσε ο σεισμός έκανα τα απαραίτητα τηλεφωνήματα στους συνεργάτες μου για να έχω μία πρώτη εικόνα της σφοδρότητας και των ζημιών. Γνωρίζοντας, βέβαια το υπάρχον ρήγμα στο Δαμάσι, εκεί ήταν το πρώτο τηλεφώνημα μου για να διαπιστώσω τις ζημιές, οπότε έσπευσα στο Δαμάσι. Έπρεπε να δράσουμε άμεσα.

Ποιες ήταν οι άμεσες ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων?

Αρχικά έπρεπε να διακριβώσουμε αφενός ότι δεν έχουμε θύματα, κατόπιν να φροντίσουμε ότι όλοι οι δημότες μας και δη οι κάτοικοι στο Δαμάσι θα είναι εκτός σπιτιών ώστε παραμείνουν ασφαλείς ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών μετασεισμών. Στη συνέχεια, η προσοχή μας στράφηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ήτοι εκτός του Δαμασίου, σε Τύρναβο, Δένδρα και Πλατανούλια. Όσον αφορά τη στέγαση δώσαμε τρεις επιλογές στους πολίτες, ήτοι είτε να μετακινηθούν σε ξενοδοχεία Λαρίσης και Τρικάλων με μισθωμένα λεωφορείου, είτε να μείνουν σε σκηνές που στήσαμε στο γήπεδο Δαμασίου είτε να διαμείνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Μπορείτε να κάνετε μία πρώτη αποτίμηση ζημιών? Πως προχωρά η διαδικασία ελέγχου τόσο των δημόσιων κτιρίων όσο κυρίως των κατοικιών των σεισμοπλήκτων του Δήμου?

Στήθηκε άμεσα Συντονιστικό Κέντρο στον Δήμο Τυρνάβου. Εκεί πάνω από εκατό μηχανικοί προχώρησαν και προχωρούν άμεσα σε ελέγχους. Όλα τα δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί. Η διαδικασία για τις κατοικίες δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Από τους έως τώρα ελέγχους, όμως, στο Δαμάσι το 50% των κατοικιών κρίνονται μη κατοικήσιμες, ενώ σε Δένδρα και Πλατανούλια αντίστοιχα το ποσοστό αυτό φτάνει το 45% Επίσης, ζημιές υπάρχουν και σε Τύρναβο και Αμπελώνα, σε μικρότερο βέβαια βαθμό.

Τι περιλαμβάνει η επόμενη ημέρα τόσο για τους πληγέντες όσο και για τον Δήμο;

Κινηθήκαμε άμεσα και μέσα σε τρεις μόλις ημέρες διαμορφώσαμε τον χώρο και τις απαιτούμενες υποδομές για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε εξήντα οικίσκους. Παράλληλα, διαμορφώσαμε δεύτερο χώρο, πλήρως λειτουργικό σε διάστημα λιγότερο των δύο ημερών όπου και τοποθετήθηκαν είκοσι τροχόσπιτα. Ακόμη, ενεργοποίηθηκαν άμεσα οι τριμελείς επιτροπές του Δήμου για την άμεση καταγραφή των ζημιών. Τέλος, από την πρώτη στιγμή στήθηκε τηλεφωνικό κέντρο για την υποβολή αιτημάτων από τους δημότες για ελέγχους, όπως και τρία σημεία υποβολής αιτήσεων έκτακτου βοηθήματος, σε Τύρναβο, Δαμάσι και Δένδρα-Πλατανούλια.

Το Κράτος και οι φορείς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων;

Αναμφίβολα από την πρώτη στιγμή είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη όλων. Κράτος, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΚΑΒ, η ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος της, όπως και η ΠΕΔ και ο Πρόεδρος της, όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και δεκάδες σωματεία και απλοί πολίτες συνέδραμαν καθοριστικά.. Οφείλω, όμως ένα ιδιαίτερο, ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό όπως και σε όλους τους υπουργούς που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο Δαμάσι. Όλοι, μαζί, Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος δώσαμε αυτή τη μεγάλη μάχη. Αν έστω και ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας δεν ήταν γερός, η αλυσίδα θα έσπαγε και δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα, δηλαδή μια ομολογουμένως επιτυχημένη διαχείριση μιας πρωτοφανούς σεισμικής ακολουθίας.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους Δημότες;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να τους συγχαρώ για την παροιμιώδη ψυχραιμία τους. Να παραμείνουν ψύχραιμοι και να έχουν υπομονή γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Οι Δημότες ξέρουν πως είμαστε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. Είμαστε επί ποδός 24 ώρες την ημέρα. Να είναι σίγουροι πως θα  πράξουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τους βοηθήσουμε έμπρακτα.