Σε μάστιγα για την περιοχή τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο της πρόκλησης ζημιών και των βανδαλισμών σε παιδικές χαρές του δήμου Νίκαιας-Α.Ι. Ρέντη, με το δήμαρχο να κάνει λόγο την ασφάλεια των παιδιών και το υψηλό κόστος συντήρησης.

Συγκεκριμένα, στη λίστα με τα περιστατικά πρόκλησης καταστροφών, φθορές από βανδαλισμούς εντοπίστηκαν την Τρίτη και στην παιδική χαρά «Λαμπράκη», στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Οι ζημιές αφορούν στο σύνθετο όργανο παιχνιδιού, σε μια παιδική χαρά που διαθέτει πιστοποίηση καταλληλότητας σε ισχύ έως τις 7 Ιουνίου 2027. Συνεργείο του Δήμου πραγματοποίησε ήδη τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών και την ασφαλή χρήση του εξοπλισμού.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που καταγράφονται ανάλογα περιστατικά στο σημείο, καθώς επανειλημμένες φθορές έχουν σημειωθεί και στην περίφραξη του γειτονικού πεζόδρομου, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην παιδική χαρά που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για πιστοποιημένο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο και για παιδιά με αναπηρία, καταγράφονται συχνά βανδαλισμοί σε βασικά όργανα παιχνιδιού, όπως η τραμπάλα, ο μύλος και τα σύνθετα παιχνίδια.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης δήλωσε:

«Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνουμε ότι χώροι που δημιουργήθηκαν για να χαρίζουν χαρά στα παιδιά και να εξυπηρετούν τις οικογένειες της πόλης μας γίνονται στόχος βανδαλισμών. Κάθε φορά που καταστρέφεται ένα παιχνίδι ή προκαλείται φθορά σε μια παιδική χαρά, δεν καταστρέφεται απλώς ένα κομμάτι δημοτικού εξοπλισμού αλλά υπονομεύεται η προσπάθεια να προσφέρουμε στα παιδιά μας ασφαλείς και ποιοτικούς χώρους αναψυχής. Οι διαθέσιμοι πόροι για τη συντήρηση των παιδικών χαρών δεν είναι ανεξάντλητοι. Όσο αυξάνονται οι δαπάνες για την αποκατάσταση βανδαλισμών, τόσο δυσκολότερη γίνεται η διατήρηση όλων των παιδικών χαρών σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση.

Ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διατήρηση των παιδικών χαρών σε καλή κατάσταση. Η προστασία των δημόσιων χώρων και της δημοτικής περιουσίας είναι υπόθεση όλων μας. Οι παιδικές χαρές ανήκουν στα παιδιά και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση αποτελεί κοινή ευθύνη».