Πα. Μαρ 29th, 2024

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων – Η ΚΕΔΕ απαντά στον Κοντιάδη: Ποτέ δεν μας παραδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, στο οποίο αναφέρει ότι μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης εξαπέλυσαν  επίθεση προς το πρόσωπό του, αλλά και προς τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του καθηγητή η ΚΕΔΕ διαφώνησε με το περιεχόμενο του πορίσματος που συνέταξε η επιτροπή που είχε συσταθεί υπό την προεδρία του, με αντικείμενο την καταγραφή και την πρόταση για ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων, ενόψει της προωθούμενης μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Η ΚΕΔΕ «προς αποκατάσταση της αλήθειας» όπως τονίζει στην ανακοίνωση αναφέρει ότι:

Α) Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος δεν παρέλαβε ποτέ πόρισμα από την Επιτροπή Κοντιάδη. Κανένα από τα μέλη της Επιτροπής που εκπροσωπούν την ΚΕΔΕ στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχουν γνώση κάποιου κειμένου, ενώ είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη επιτροπή έχει να συνεδριάσει εδώ κι ένα χρόνο κι ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να υπάρχει τελικό κείμενο πορίσματος. Πότε κι από ποιους συντάχθηκε το πόρισμα αυτό, πότε παρουσιάστηκε επίσημα κι εγκρίθηκε και πότε και σε ποιους παραδόθηκε;

Β) Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής επιβεβαιώνεται κι από πρόσφατη δήλωση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανέφερε ότι «δεν βρήκε στα συρτάρια της» κανένα τέτοιο πόρισμα .

Γ) Τα όσα παρουσιάζει στον Τύπο ο κ. Κοντιάδης τις τελευταίες ημέρες ως περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής, προφανώς απηχούν προσωπικές του απόψεις, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και δεν φέρουν την υπογραφή των μελών της Επιτροπής.

Δ) Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με πολύ συγκεκριμένες θέσεις, που διατυπώθηκαν μέσα από τις συνεδριακές της διασκέψεις, συμμετέχει στη διαδικασία διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, επιλέγοντας το δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.