Πα. Απρ 26th, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία- Πυρετώδεις προετοιμασίες των δήμων

Εντατικοί είναι οι ρυθμοί προετοιμασίας των σχολικών μονάδων από τους δήμους της Επικράτειας, με τις σχολικές τάξεις να ανοίγουν τις πύλες τους μετά το το lockdown εξαιτίας του κοροναϊού.

Αρχικά στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια των υπόλοιπων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να επισημαίνει ότι η επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων θα επανεξεταστεί στα τέλη του Μαΐου.

Οι δημοτικές υπηρεσίες φροντίζουν ώστε η επαναλειτουργία να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων και του υπουργείου Παιδείας.

Ήδη το υπουργείο έχει στείλει προς όλους τους δήμους μια πρώτη σημαντική ποσότητα αντισηπτικών, τα οποία θα διανεμηθούν σε όλα τα σχολεία, ενώ αναφορικά με τις απολυμάνσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία υποχρέωση απολύμανσης στα σχολεία γιατί παρέμειναν κλειστά. Χρειάζεται ο σχολαστικό καθαρισμός», επισημαίνοντας ότι οι δήμοι θα χρησιμοποιήσουν έξτρα προσωπικό από άλλες δομές σε αναστολή για να καθαρίζει τα σχολεία.

Οι δήμοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν λάβει, θα φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως, πριν από την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας (όχι απαραίτητα απολύμανση, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) και φυσικά να υπάρχει επάρκεια στα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας, όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης, μάσκες, αλλά και ειδικά θερμόμετρα.

Τηλεδιασκέψεις Κεραμέως με δημάρχους

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους δημάρχους και στελέχη της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιεί η Νίκη Κεραμέως τις τελευταίες ημέρες, προκείμενου να διασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων και να προασπιστεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι είναι έτοιμοι για να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Στο ίδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της υπουργού με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και εκπροσώπους των δημοτικών αρχών του λεκανοπεδίου για το ζήτημα της επανέναρξης των μαθημάτων, όπου οι Δήμαρχοι από την πλευρά τους έθεσαν στην υπουργού ζητήματα που σχετίζονται με την αδυναμία σε πολλές περιπτώσεις, χρηματοδοτικής κάλυψης του κόστους των εργασιών καθαρισμού των σχολείων όσο συχνά απαιτείται, την ανάγκη έκδοσης σαφών οδηγιών σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος αλλά και την ανάγκη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

Ο δήμος Αθηναίων τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσε πλήρεις και σχολαστικές απολυμάνσεις στα κτιριακά συγκροτήματα της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα με τις απολυμάνσεις, διανέμονται σε όλα τα Λύκεια τα απαραίτητα καθαριστικά και απολυμαντικά (χλωρίνη, αντισηπτικά, γενικά απολυμαντικά και σαπούνι χειρός) από τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Καθαριότητας – Ανακύκλωσης έτσι ώστε να διασφαλιστούν στο μέγιστο βαθμό οι συνθήκες υγιεινής.

Πολλοί δήμοι έχουν πάρει την πρωτοβουλία και για την καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών. Ο δήμος Γαλατσίου είναι από αυτούς που φιλοξενεί μεγάλο σχολικό συγκρότημα και πριν το κλείσιμο των σχολείων υπήρξε και κρούσμα του νέου ιού.

Το checklist του ΕΟΔΥ

Επιπλέον δημοσιοποιήθηκαν και οι τελικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία που απευθύνονται στους διευθυντές σχολείων, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς/κηδεμόνες και τους μαθητές.

Το checklist για τους γονείς και τους κηδεμόνες πρόκειται για μια λίστα με «όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε» για τα σχολεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ώστε να «προστατεύσετε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο.»

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους γονείς μαθητών που επιστρέφουν στο σχολείο είναι οι εξής:

1) Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:
Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.

Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

2) Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

3) Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.