Πα. Μαρ 29th, 2024

Λεκανοπέδιο: Τα δίδυμα και οι εκπλήξεις του β΄ γύρου

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή μάχη του δεύτερου γύρου, όπου θα γίνει η τελική αναμέτρηση για την επικράτηση σε πληθώρα δήμων της Αττικής.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για τον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, πέτυχε καθαρή νίκη έναντι των αντιπάλων του, με ποσοστό της τάξης του 42,66% και 21 έδρες, αφήνοντας πίσω 25 και πλέον μονάδες τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, με τον οποίο θα αναμετρηθεί στις αυριανές εκλογές για την τελική μάχη του δήμου της πρωτεύουσας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Σαρωτική νίκη πέτυχε ο Γιάννης Μώραλης στον Δήμο Πειραιά, καθώς ο δήμαρχος Πειραιά κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 45,34%, έναντι 27,13% που πήρε ο Νίκος Βλαχάκος, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα του εκλογικού χάρτη στον Δήμο Αιγάλεω, καθώς έπειτα από μια καταμέτρηση-θρίλερ στον δήμο της Δυτικής Αθήνας ο «γαλάζιος» υποψήφιος, Γιάννης Γκίκας, εκτόπισε στη δεύτερη θέση τον νυν ΣΥΡΙΖΑίο δήμαρχο, Δημήτρη Μπίρμπα, ο οποίος θα παλέψει για την ανανέωση της θητείας του στον δήμο.

Αντίστοιχη ανατροπή είχαμε και στον Δήμο Βύρωνα, όπου ο νυν δήμαρχος -υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-, Στ. Κατωπόδης, πέρασε δεύτερος στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ την πρωτιά κατέκτησε ο «γαλάζιος» Χρήστος Γώγος. Σε θέση ισχύος βρίσκεται ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου στον Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος άφησε πίσω τον αντιπεριφερειάρχη της Ρένας Δούρου, Γιώργο Καραμέρο, ενώ μετά τη συμπόρευση με τον τέταρτο της κούρσας, Γιάννη Νικολαράκο, διεκδικεί με αξιώσεις τον δήμο. Στον Δήμο Αχαρνών ο μεγάλος χαμένος είναι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, που δεν κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, στον οποίο παλεύουν ο Χάρης Δαμάσκος και ο Σπύρος Βρεττός.

Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος, απέσπασε τη δεύτερη θέση, ενώ πρώτος έκοψε το νήμα ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Βασίλης Ζορμπάς.

Ακόμα ένας δήμαρχος που έχασε την εμπιστοσύνη των δημοτών του είναι ο Παντελής Ξυριδάκης στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση και θα αναμετρηθεί με τον έχοντα το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ., Δημήτρη Γαλάνη, στον δεύτερο γύρο.

Βορειότερα, στην Κηφισιά, ο Νίκος Χιωτάκης «έριξε» δεύτερο τον δήμαρχο Βασίλη Θωμάκο, με τον δεύτερο γύρο να παίρνει διαστάσεις «γαλάζιου εμφυλίου». Στην Καλλιθέα, ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Κάρναβος, πήρε την πρωτιά και θα αναμετρηθεί με τον πρώην, Κώστα Ασκούνη.