Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Απολογισμός διοίκησης Πατούλη στον δήμο Αμαρουσίου: Από το «χάος» στην εξυγίανση

Στις καίριες παρεμβάσεις που υλοποίησε κατά τη θητεία του ως δήμαρχος Αμαρουσίου την περίοδο 2007 – 2019 «προκειμένου να μεταβεί ο δήμος από τη χρεοκοπία στην οικονομική εξυγίανση», αναφέρθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια του δημόσιου απολογισμού του.

 

Βασική προτεραιότητα του, όπως ανέφερε, από την αρχή της θητείας του ήταν η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης με παρεμβάσεις που στόχευαν στην ρύθμιση οφειλών και δανείων, καθώς και στον εξορθολογισμό της διοικητικής λειτουργίας του.

Αφήνουμε στο Δήμο 30 εκατομμύρια ευρώ

Ειδικότερα σε διάστημα μιας 12ετίας δρομολογήθηκε η ρύθμιση των  οικονομικών οφειλών ύψους 350 εκατ. Ευρώ, οι οφειλές προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και διαγράφηκαν πρόστιμα με όφελος για τους πολίτες πάνω από 50 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικών δομών, μειώθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις του δήμου από 24 σε 3, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στην πόλη ύψους 120 εκατ. και διασφαλίστηκε η εργασιακή ηρεμία.

«Η πορεία οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αμαρουσίου στη δωδεκαετία 2007-2019 αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στους ισολογισμούς του Δήμου. Το 2007, ο ισολογισμός κατέγραψε έλλειμμα ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017, ο Δήμος πέτυχε για τρίτη συνεχή χρονιά, να καταγράψει  πλεόνασμα , ύψους 9,5 εκατομμυρίων. Σήμερα είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε διαθέσιμα στο ταμείο του δήμου μας πάνω από 30 εκατ. Ευρώ, όταν πριν από 12 χρόνια δεν έβρισκε ούτε ένα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ορίζοντάς μας δεν είναι οι επόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές

Ο Γ. Πατούλης σχολιάζοντας τα όσα υποστηρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι,  υπογράμμισε ότι το έργο που έχει υλοποιήσει είναι ορατό, μετρήσιμο και το ζουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους.

«Ο ορίζοντας μας δεν είναι οι επόμενες εκλογές, αλλά οι επόμενες γενιές» σημείωσε ο Γ. Πατούλης συμπληρώνοντας ότι μέσα από το έργο του ως δημάρχου Αμαρουσίου τα τελευταία 12 χρόνια αναδεικνύεται «η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, δύο διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων.

Από την μία πλευρά είμαστε εμείς, οι δυνάμεις της ειλικρίνειας, του έργου, της δημιουργίας, της υπευθυνότητας, συναίνεσης και της συνεργασίας.

Ενώ από την άλλη είναι οι αντίπαλοι μας, οι πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας, του μηδενικού έργου, των εύκολων και ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Αυτοί που βάζουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολίτες και επενδύουν στο διχασμό της κοινωνίας μας, για να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Αμαρουσίου, στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών μέσω των οποίων εξυπηρετήθηκαν πάνω από 150 χιλιάδες πολίτες, στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, στη δημιουργία 12 δημοτικών παιδικών σταθμών, στην μείωση ή κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.

Απολύτως ορατό το έργο μου σε κάθε θέση ευθύνης που ανέλαβα

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε ως Πρόεδρος τη Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και του Συνδέσμου για την Προστασία του Πεντελικού.

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «μέσα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος  δημιουργήσαμε πρότυπες κοινωνικές δομές, όπως το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής.

Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ μαζί με πολλούς άλλους Δημάρχους, αναβαθμίσουμε το κύρος της αυτοδιοίκησης, εξασφαλίσαμε δίχτυ κοινωνικής  προστασίας για όλους τους Έλληνες και υλοποιήσαμε δράσεις και προγράμματα όπως η «Κοινωφελής εργασία», «Βοήθεια στο Σπίτι», τα «Κέντρα Κοινότητας» και τα ΚΕΠ Υγείας. Είμαι περήφανος που κατά τη προεδρία μου στο Σύνδεσμο για την Προστασία του Πεντελικού πετύχαμε να μην καεί ούτε ένα δέντρο όχι γιατί «δεν έκατσε στραβή στη βάρδια μας», αλλά γιατί δουλέψαμε μεθοδικά με έμφαση στην πρόληψη.

Σημαντική όμως δουλειά κάναμε και στο Εθνικό Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, προωθώντας πολιτικές και δράσεις στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε:

«Σε όποια θέση και αν βρεθώ  θα είμαι πάντα δίπλα στους πολίτες, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάμε το Μαρούσι ακόμη πιο ψηλά. Να πάμε την Αττική, ακόμη πιο ψηλά. Να πάμε την Ελλάδα, ακόμη πιο ψηλά».

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Αυγενάκης, η Βουλευτής Επικρατείας Ν. Κεραμέως, η π. Βουλευτής ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Σ. Κορωναίου Καμπά, η περιφερειακή σύμβουλος της Αττικής και Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Φ. Βρύνα και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Β. τομέα Πέτρος Δαμιανός.

Ο δήμαρχος Σάμου, μέλος του ΔΣ ΚΕΔΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Αγγελόπουλος, οι δήμαρχοι Δάφνης – Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλος, Φιλοθέης – Ψυχικού Π. Ξυριδάκης, Φαρκαδώνας Τρικάλων Α. Μεριβάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, οι πρώην δήμαρχοι, Ωρωπού Γ. Οικονομάκος, Αυλώνα Α. Σύρμας, Πεύκης και Πρόεδρος Ένωσης Δήμαρχων Αττικής Π. Καμάρας, Βριλησσίων Κ. Ιωαννίδης, Εκάλης Β. Σπηλιωτοπούλου.

Επιπρόσθετα οι υποψήφιοι Βουλευτές με τη ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος, Σάκης Ιωαννίδης, Ζωή Ράπτη, Μαριάνθη Καφετζή, Φώτης Καρύδας, Πολυτίμη Λεονάρδου, Σοφία Καλατζάκου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Β. Σιώμος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO  Μαρία – Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η Πρόεδρος Παναθηναϊκής Μαρία Γιαννίρη, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Γ. Μαριδάκης, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική» και δημοτικοί σύμβουλοι.

Επιπλέον παρέστησαν στον Δημόσιο Απολογισμό εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Βραχνός, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αντωνόπουλος, Βαγγέλης Κάββαλος, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Σταθούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθανάσιος Βελής, Αθανάσιος Βλαχοπιώτης, Ελένη Βλάχου Σταματάκη, Επαμεινώνδας Γαρδέλης, Γιώργος Ζήκος, Κατερίνα Ιωάννου, Δημήτρης Καρλαύτης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Πέτρος Κόνιαρης, Ελένη Λέκκα Καλαντζάκη, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Νίκος Πέππας, Ευθύμης Τσίγκας, Στέφανος Τσιπουράκης, Ρένα Χαλιώτη, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καμπούκος και Γιάννης Πουλόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των τοπικών Αρχών και του εμπορικού κόσμου του Αμαρουσίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.