Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Στην τελική ευθεία έχουν µπει στην Πειραιώς για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου, µε στόχο να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες εσωκοµµατικές έριδες και να «βαφτούν»… γαλάζιοι όσο περισσότεροι δήµοι γίνεται τη βραδιά των εκλογών.

Ωστόσο, και στις περιπτώσεις που θα διαγκωνισθούν παραπάνω από δύο υποψήφιοι που προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη, οι οδηγίες από τη «γαλάζια» έδρα είναι να βρίσκεται χαµηλά η «µπάλα» των µεταξύ τους εντάσεων.

Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε να µη δοθούν χρίσµατα όπου υπάρχει πάνω από µία υποψηφιότητα, ώστε να αποφευχθούν προστριβές. Η µάχη των µαχών αναµένεται στον ∆ήµο της Αθήνας, όπου στη Νέα ∆ηµοκρατία θεωρούν σίγουρη την επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη.

Ο επικεφαλής του συνδυασµού «Αθήνα Ψηλά» φαίνεται, σύµφωνα µε τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, να έχει ήδη αποκτήσει σηµαντικό προβάδισµα στην κούρσα για τον δηµαρχιακό θώκο, συσπειρώνοντας τους κεντροδεξιούς -και όχι µόνο- ψηφοφόρους της πρωτεύουσας στο πρόσωπό του.

∆εν είναι τυχαίο ότι ο προερχόµενος από τη Ν.∆. Χρήστος Τεντόµας, που είχε ανακοινώσει δηµαρχιακή υποψηφιότητα, την απέσυρε υπέρ του κ. Μπακογιάννη. Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς προέρχεται και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, αν και ο ίδιος ακόµη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Για τον ∆ήµο της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επίσηµη στήριξη της Πειραιώς στον Νίκο Ταχιάο, φαίνεται ότι τα προβλήµατα δεν έχουν λυθεί, καθώς οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι φτάνουν τους έξι. Συγκεκριµένα, η «δεξαµενή» της Ν.∆. πολυδιασπάται στα πρόσωπα του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού, του Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Μάκη Κυριζίδη, του Χάρη Αηδονόπουλου και του πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωµιάδη.

Στην Πάτρα η εικόνα για τον δήµο ξεκαθάρισε από τη Νέα ∆ηµοκρατία, µε επίσηµο χρίσµα στον πρώην βουλευτή της Ν.∆. Νίκο Παπαδηµάτο, ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν «διαρροές» και προς άλλους συνδυασµούς, όπως του ανεξάρτητου βουλευτή (µε µεγάλη πολιτική διαδροµή εντός της Ν.∆.) Νίκου Νικολόπουλου, καθώς και του Σπύρου Πολίτη.

Αντίστοιχα, στον ∆ήµο Καλαµάτας η διαδοχή Νίκα, που διεκδικεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει προκαλέσει «τριγµούς» στον κεντροδεξιό χώρο. Και αυτό γιατί από τον συνδυασµό του νυν δηµάρχου προέκυψε η υποψηφιότητα του Θανάση Βασιλόπουλου, ενώ από τον χώρο της Ν.∆. προέρχονται, επίσης, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, καθώς και η πρώην αντιδήµαρχος Μαρία Οικονοµάκου. Λίγα χιλιόµετρα ανατολικά, στη Σπάρτη, δύο «γαλάζια» στελέχη διεκδικούν τη δηµαρχία. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Γρηγόρη Αποστολάκο και τον πρώην δήµαρχο Σταύρο Αργειτάκο. Αντίθετα, στον ∆ήµο Κορίνθου το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει µε τη στήριξη της Ν.∆. στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, Πελοπίδα Καλλίρη, έχοντας, όµως, απέναντί του τον Βασίλη Νανόπουλο, ο οποίος δεν κάνει εύκολα «πίσω».

Στον Πύργο δεν έχει δοθεί «γαλάζιο» χρίσµα, µε τον πρόεδρο του Επιµελητηρίου, Κώστα Νικολούτσο, να κερδίζει έδαφος, ενώ στο Ναύπλιο ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς φαίνεται να συσπειρώνει την «όλη» Ν.∆. Στους «πονοκεφάλους» της Πειραιώς συγκαταλέγεται ο ∆ήµος Κατερίνης, καθώς ο νυν «γαλάζιος» δήµαρχος, Σάββας Χιονίδης, θα είναι εκ νέου υποψήφιος, απέναντι στον βουλευτή της Ν.∆. Κώστα Κουκοδήµο και στον δικηγόρο Θανάση Λιακόπουλο. Στη Λαµία, ο Θύµιος Καραΐσκος µπορεί να προκρίθηκε από την Πειραιώς, ωστόσο ο νυν δήµαρχος, Νίκος Σταυρογιάννης, ο οποίος θεωρείται ο «αντάρτης», καθώς είχε διαγραφεί από τη Ν.∆. το 2012, θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του.

«ΕΚΛΕΚΤΟΣ»

Στον ∆ήµο Λιβαδειάς, οι Αρης Ρούσσαρης και ∆ηµήτρης Καραµάνης συνεχίζουν την αυτόνοµη κάθοδο, ενώ στη Βέροια, αν και η Νέα ∆ηµοκρατία στηρίζει ανοιχτά την πρώην βουλευτή του κόµµατος Γεωργία Μπατσαρά, υπάρχει απέναντί της ο πολιτευτής Απόστολος Εµµανουηλίδης. Ο ∆ηµήτρης Κυριακίδης φαίνεται να είναι ο «εκλεκτός» της Πειραιώς για τον δήµο του Κιλκίς, ωστόσο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και ο δηµοσιογράφος Σούλης Καζαντζίδης µε ισχυρό έρεισµα στην περιοχή.

Στις Σέρρες, ο οικονοµολόγος Αλέξανδρος Χρυσάφης φαίνεται να προηγείται έχοντας απέναντί του την υποψηφιότητα του Θεόδωρου Αραµπατζή και στην Καρδίτσα ο Βασίλης Τσιάκος φαίνεται να έχει προβάδισµα µε τη στήριξη της Ν.∆., µε τους Κώστα Παπαλό και Κώστα Γκαβογιάννη να προέρχονται επίσης από τον ίδιο χώρο. Στον Βόλο η Νάνσυ Καπούλα δεν φαίνεται να έχει προβλήµατα, συσπειρώνοντας όλο τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως και η Ρένα Καραλαριώτου στον ∆ήµο Λάρισας και ο νεαρός πρόεδρος του Επιµελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, στον ∆ήµο Κοµοτηνής, αλλά και η Ελενα Βάκα στη Χαλκίδα. Επίσης, µε τη στήριξη της Ν.∆. κατεβαίνει στον ∆ήµο Χανίων ο Αρης Παπαδογιάννης, χωρίς να έχει απέναντί του άλλον «γαλάζιο» υποψήφιο, όπως και ο Γιάννης Σµυρνιώτης στον ∆ήµο Τρίπολης.

Στην Κοζάνη η κατάσταση εκπέµπει σύγχυση, µε αποτέλεσµα να µην έχει δοθεί επίσηµη στήριξη, αφού διεκδικούν τη δηµαρχία ο Κυριάκος Μηχαηλίδης, ο Φώτης Κεχαγιάς, καθώς και ο πρώην υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης. Τον δηµαρχιακό θώκο στη Φλώρινα διεκδικεί ο πρώην βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης, ενώ στην Ξάνθη ο νυν δήµαρχος, Χαράλαµπος ∆ηµαρχόπουλος.

Στο Μεσολόγγι ο νυν δήµαρχος, Νίκος Καραπάνος, κινείται µε τον «αέρα» της επίσηµης υποψηφιότητας στην περιοχή, έχοντας απέναντι ως αντάρτη τον πρώην βουλευτή της Ν.∆. ∆ηµήτρη Σταµάτη. Στα Ιωάννινα, όπως όλα δείχνουν, έχει δοθεί στήριξη στην Τατιάνα Καλογιάννη, έχοντας όµως και δύο υποψηφιότητες απέναντί της, εκείνες του Νίκου Γκόντα και του Χάρη Μπαρτζώκα, προερχοµένων επίσης από την κεντροδεξιά παράταξη. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, η επικεφαλής της µείζονος δηµοτικής αντιπολίτευσης, Μερόπη Υδραίου, θα είναι εκ νέου υποψήφια, έχοντας απέναντί της στο κεντροδεξιό «κοινό» τον Γιάννη Τρεπεκλή, ενώ στην Πρέβεζα ο Νίκος Γεωργάκος θα έχει απέναντί του τους Θεόφιλο Σπυράκο και Γιώργο Νίτσα.

 

Στο Ηράκλειο ο Βασίλης Λαµπρινός φαίνεται να κερδίζει έδαφος, µε πολλά στελέχη, ωστόσο, της Ν.∆. να καλοβλέπουν και πάλι την υποψηφιότητα του Γιάννη Κουράκη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στο Ρέθυµνο είναι εκ νέου υποψήφιος ο Θοδωρής Νίνος µε τη στήριξη της Ν.∆., έχοντας τις προδιαγραφές να κερδίσει τον δήµο. Για τη Ρόδο έχει την επίσηµη στήριξη της Πειραιώς ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Αντώνης Καµπουράκης, στη Λευκάδα ο πρώην βουλευτής της Ν.∆. Θεόδωρος Σολδάτος, ενώ στη Λέσβο φαίνεται να ξεχωρίζει ο γιατρός και αντιπεριφερειάρχης, Στρατής Κύτελης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα Γρεβενά ο ∆ηµοσθένης Κουπτσίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος µε τη Ν.∆., καθώς και ο νυν Γιώργος ∆ασταµάνης. Στη Σάµο θα είναι ο Νίκος Κατρακάζος, µετά τη «µεταπήδηση» του νυν δηµάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. Με τους ήδη εκλεγµένους η Ν.∆. φαίνεται να πηγαίνει στη ∆ράµα µε τον Χριστόδουλο Μαµσάκο, στον ∆ήµο Τρικκαίων µε τον ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, στην Αλεξανδρούπολη µε τον Ευάγγελο Λαµπάκη, στον ∆ήµο Αρταίων µε τον Χρήστο Τσιρογιάννη, στην Ηγουµενίτσα µε τον Ιωάννη Λώλο και στην Καβάλα µε τη ∆ήµητρα Τσανάκα.

Στον ∆ήµο Εδεσσας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο ∆ηµήτρης Γιάννου, στο Καρπενήσι ο Νικόλαος Σουλιώτης και στην Καστοριά ο Ανέστης Αγγελής. Επίσης, στην Κεφαλλονιά ο Αλέξανδρος Παρίσης, στη Ζάκυνθο ο Παύλος Κολοκοτσάς, στη Σύρο ο Γιώργος Μαραγκός, στη Χίο ο Μανώλης Βουρνούς και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ο Αστέριος Ζωγράφος.