Κυ. Απρ 28th, 2024

Μετωπική αντιπαράθεση για την “Ανάπλαση”

Σφοδρή αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά και μεταξύ των Κώστα Μπακογιάννη-Χάρη Δούκα, με αφορμή  τροπολογία  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία «αποβάλλονται» από την ανώνυμη εταιρεία  «Ανάπλαση Α.Ε», ο δήμαρχος Αθηναίων και τα 5 μέλη που όριζε ο δήμος  στο ενδεκαμελές  Διοικητικό Συμβούλιο. Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει η «Ανάπλαση Α.Ε» είναι η «Διπλή Ανάπλαση» που περιλαμβάνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και την ανάπλαση του παλιού γηπέδου στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από το βήμα της Βουλής την απόσυρση της ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι είναι αποκαλυπτική για μια νοοτροπία που θεωρεί λάφυρο το κράτος.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε ευθέως για πολιτική σκοπιμότητα στην αφαίρεση του ελέγχου της ανώνυμης εταιρείας από τον Δήμο Αθηναίων, λίγες μέρες πριν αναλάβει καθήκοντα ο νέος δήμαρχος Χάρης Δούκας και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 45 εκατομμυρίων τα οποία εκτελούνται στο κέντρο της Αθήνας.

Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε, ότι ο κ.Ανδρουλάκης απέδωσε μεν σκοπιμότητα στην Κυβέρνηση, αλλά το επιχείρημα του δεν έχει βάση, διότι η ανώνυμη εταιρεία δεν θα εκτελεί μόνο έργα στην Αθήνα,  αλλά θα γίνει «όχημα» για αναπλάσεις σε όλη την χώρα, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2022 και συνεπώς δεν μπορεί να είναι πρόεδρος ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού θα αφορά το σύνολο της επικράτειας.

Ο διάλογος μεταξύ των δυο ανδρών είχε συνέχεια, με τον κ. Ανδρουλάκης να ανταπαντά και να υποστηρίζει ότι η ενέργεια της κυβέρνησης δείχνει περιφρόνηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ  και τον υπουργό Επικρατείας  να αντιτείνει, πως αν το όλο θέμα, είναι η συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων ή μέλους της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας, αυτό θα μπορούσε να το εξετάσει η Κυβέρνηση.

Παρέμβαση

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε ανάρτηση του στα  social midia χαρακτήρισε  «σκανδαλώδη» την τροπολογία η οποία, όπως αναφέρει, παίρνει από τον Δήμο Αθηναίων τη διοίκηση της εταιρείας που έτρεξε τον «Μεγάλο Περίπατο».  O κ. Δούκας κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει την τροπολογία και υποστήριξε ότι είναι προφανές πως «με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της».

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάνης απαντώντας στον κ.Δούκα τόνισε πως  τον έχει ενημερώσει  πως η ανώνυμη εταιρεία Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει  καμία σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Ο κ.Μπακογιάννης υπογράμμισε πως  είναι ανοιχτός σε όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο θέλει να κάνει ο νέος δήμαρχος. «Σε λίγες μέρες, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει», ανέφερε σε δήλωση του στα social media ο κ.Μπακογιάννης.

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης,  υποστήριξε πως είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την τροπολογία είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από την νέα Δημοτική Αρχή και τo νέο Δημοτικό Συμβούλιο στην ανώνυμη εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε», ενώ ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης χαρακτηρίζει την τροπολογία   «Μεθοδολογία νύχτας» ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα.

 

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας όριζε ως Πρόεδρο της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε» τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι με επτά από τα έντεκα μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο δήμαρχος υποδείκνυε και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το Δ.Σ της ανώνυμης εταιρείας «Ανάπλαση ΑΕ» περιορίζονται σε έξι και δεν μετέχει κανένας εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων.