Πα. Μαρ 1st, 2024

Επιστολική ψήφος με διάλογο και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση

Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μέσα από διάλογο με τα πολιτικά, θα επιδιώξει η πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πριν νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο   εισαχθεί στην Βουλή.

Η επιστολική ψήφος είναι ο μοναδικός τρόπος άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και εναλλακτικός τρόπος ψηφοφορίας για τους εκλογείς του εσωτερικού που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. Θέλοντας να κάνει περισσότερο κατανοητή την κυβερνητική πρόταση, που αποτελεί σημαντική καινοτομία στα μέχρι τώρα ισχύοντα, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως  έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Η εγγραφή των εκλογέων, εξωτερικού ή εσωτερικού θα γίνεται στην ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών εως 40 μέρες πριν την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Για τις  ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024,  οι αιτήσεις εγγραφείς θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 28 Απριλίου 2024. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Για την εγγραφή του ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet, καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Συμπληρώνει επίσης το κινητό του τηλέφωνο καθώς και το email του, τα οποία και πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP). Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό αποστέλλεται το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς χρέωση του παραλήπτη και παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει. Παράλληλα ο εκλογέας ενημερώνεται  μέσω e-mail για την αποστολή του φακέλου, ο οποίος περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και έντυπο – υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι ψηφοφορίας  είναι ανώνυμοι και έχουν ειδικό  γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Πριν ψηφίσει ο εκλογέας με επιστολική ψήφο, πρέπει πρώτα να διαβάσει τις οδηγίες που περιέχονται στον φάκελο, να συμπληρώσει την υπεύθυνη δήλωση και να γράψει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής. Πρέπει να βάλλει στον φάκελο επιστροφής  φωτοτυπία της ταυτότητας, του ελληνικού διαβατηρίου ή του διπλώματος οδήγησης και φυσικά τον φάκελο ψηφοφορίας με  το ψηφοδέλτιο και τον συνδυασμό  και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που ψηφίζει.

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό.  Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό στο κόμμα που επιλέγουν. Στη δεύτερη σελίδα ο εκλογέας επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου. Μπορεί να ψηφίσει μέχρι και 4 υποψηφίους.

Ο φάκελος αποστέλλεται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στην Ελλάδα, μέχρι το Σάββατο της παραμονής των εκλογών έως στις 5 το απόγευμα. Θα τους παραλάβει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων και σε κάθε Επιτροπή αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα. Αφού σημειώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής επιστολικής
ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.

Οι φάκελοι με τις επιστολικές ψήφους συγκεντρώνονται σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που μισθώνονται, οι κάλπες  φυλάσσονται από την Αστυνομία και θα υπάρχει και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Η μυστικότητα της ψηφοφορίας διασφαλίζεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων.
Εάν κάποιος χάσει τον φάκελο ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό, δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής δεύτερου φακέλου. Για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού, που δεν έφτασε εγκαίρως ο φάκελος της επιστολικής ψήφου, υπάρχει η δυνατότητα ο
δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι να ενημερωθεί και να τους επιτρέψει να ψηφίσουν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το
απόγευμα.
Επίσης στην περίπτωση που έχει  κάνει κάποιος αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στο όνομα του και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα του επιτρέψει να ψηφίσει. Οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν μπορούν να ψηφίσουν με φυσικό τρόπο, γιατί δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα, όπως στις βουλευτικές εκλογές.