Σα. Απρ 20th, 2024

Δημοσκόπηση GPO για το Ν. Αιγαίο: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τον Γιώργο Χατζημάρκο – Tα δύο «αγκάθια» για τον περιφερειάρχη

Το Αυτοδιοικητικό Βαρόμετρο καταγράφει τις απόψεις των πολιτών και τους κομματικούς συσχετισμούς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η δημοσκόπηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα και στην αξιολόγηση του έργου της περιφερειακής Αρχής, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάζονται συνολικά, αλλά και ξεχωριστά, στις δύο εκλογικές περιφέρειες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Ως επί το πλείστον οι πολίτες αξιολογούν θετικά τις δράσεις της περιφερειακής αρχής στους τομείς της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιφέρειας δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένη σε ποσοστό 55,2% από το έργο του περιφερειάρχη Χατζημάρκου έναντι 39,6%, που εμφανίζονται λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι.

Η εικόνα για τον κ. Χατζημάρκο είναι καλύτερη στα Δωδεκάνησα, όπου συγκεντρώνει το 58,5% των θετικών απόψεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις Κυκλάδες βρίσκεται στο 51,1%. Την ίδια στιγμή, το 40,3% των κατοίκων των Δωδεκανήσων, το 39% των Κυκλάδων και το 39,8% του συνόλου αναγνωρίζουν ότι η γενική κατάσταση στην περιφέρεια έχει βελτιωθεί επί της θητείας του κ. Χατζημάρκου, με το 44,4% να δηλώνει ότι έχει παραμείνει περίπου ίδια και το 13,2% να βλέπει επιδείνωση.

Αναλυτικά, ανά τομέα δράσης, τις περισσότερες θετικές απόψεις συγκεντρώνει η πολιτική προστασία με 48% και ακολουθούν η κοινωνική πολιτική με 37,5% και τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος με 37,2%. Δυστοκία καταγράφεται στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με το 62,9% των πολιτών να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο από την παρούσα κατάσταση.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με την καθαριότητα να αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα σε ποσοστό 50,3% για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων και τα έργα υποδομής με 31,6% για τους πολίτες των νησιών των Κυκλάδων.

Το ζήτημα της καθαριότητας συνεχίζει να απασχολεί έντονα, όπως είχαμε δει και στην έρευνα του Ιουνίου, τους κατοίκους των Δωδεκανήσων και κυρίως τους πολίτες της Ρόδου, με τα έργα υποδομής να ακολουθούν με 27% και τις συγκοινωνίες με 14%. Αντίστοιχα, στις Κυκλάδες, εκτός των έργων υποδομής, οι πολίτες ιεραρχούν ως ιδιαίτερα σημαντικά τα ζητήματα της καθαριότητας με 22% και του κυκλοφοριακού με 20,1%.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά