Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία των νησιών του νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζεται από τον περιφερειάρχη η κατασκευή τριών νέων Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Χατζημάρκος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για ένα έργο υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, που οδηγεί σε πιο πράσινο αύριο τα τρία νησιά.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης αναφέρει: «Με αυτό το έργο, προΰπολογισμού 194,92 εκατομμυρίων ευρώ, κλείνουμε τον σχεδιασμό σε “βαριές” υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στρατηγικής σημασίας υποδομές για την κυκλική οικονομία και την περιβαλλοντική προστασία.

Η σχετική χρηματοδότηση πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα και η έγκριση της δημοπράτησης του έργου, απο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που έχει αναλάβει και την ευθύνη της

υλοποίησης.

Δουλειά, μόνο για αυτό το έργο, δύο ετών. Δουλειά που δεν θα έβγαινε χωρίς την συνεχή-καθημερινή συνεργασία με τους Δήμους μας, την Γ. Γραμματεία ΣΔΙΤ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκο.

Ξεκινήσαμε πριν απο μόλις τρία χρόνια, οπότε και απέκτησε προσωπικό ο νεοσύστατος τότε ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Πέρασε απο 40 κύματα, αναρίθμητες καταγγελίες, επιθέσεις, στοχοποίηση και όλα αυτά τα πιπεράτα της πολιτικής ζωής στην υπέροχη πατρίδα μας.

Σήμερα, με πάνω απο 600 εκ. ευρώ έργα, ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου κοιτάει στα μάτια όλες τις νησιώτισσες, όλους τους νησιώτες.

Σκληρή δουλειά, σχέδιο, κανόνες, αφοσίωση, συνεργασίες και λίγο οι αντοχές στον πόλεμο, έφεραν το αποτέλεσμα.

Σήμερα, όλα τα νησιά μας έχουν σχέδιο, όλα τα νησιά μας έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όλα τα νησιά μας έχουν μπροστά τους ένα πιο πράσινο αύριο.

Σε τρία μόλις χρόνια, κλείνει ο σχεδιασμός των “σκληρών υποδομών” με δημοπρατημένες όλες.

Τα έργα κατηγορίας ΣΔΙΤ σε Ρόδο, σε Σαντορίνη, σε Κω-Κάλυμνο και σήμερα σε Μύκονο-Πάρο-Σύρο, είναι τα μεγαλύτερα, αλλά όχι μόνο αυτά. Δεκάδες ακόμα έργα, μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά, τρέχουν παράλληλα.

Μετά την δημοπράτηση αυτού του έργου, περνάμε στις δράσεις της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της μετατροπής πολλών ακόμα νησιών μας σε Zero Waste, στο πρότυπο του υπέροχου παραδείγματος της Τήλου».

Κλείνοντας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνει ότι: «Τις όσες επιθέσεις δεχθήκαμε αυτά τα χρόνια, προσωπικά θα δεχόμουν να τις ξαναζήσω, χαμογελαστός, ακόμα και αν ήταν δεκαπλάσιες. Γιατί, το αποτύπωμα του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου είναι κληρονομιά στις γενιές που ακολουθούν. Σε αυτές μιλάμε σήμερα. Με το έργο μας, για το οποίο βάλαμε ψυχή.

Χρωστάω στους άξιους συνεργάτες μας μία δήλωση για την δική τους δουλειά: Δεν θα αφήσετε αυτό που παραλάβατε ένα μέτρο μπροστά, αλλά μίλια μπροστά. Ψηλά το κεφάλι».

Τελευταία άρθρα

Μαλεβίζι: Νέος βρεφικός σταθμός στο Γάζι

Προσφέρει πάνω από 65 νέες θέσεις για τη στήριξη νέων οικογενειών.

43 λεπτά ago

Τοποθέτηση συστημάτων πρόσβασης σε παραλίες της Κέας

Η εγκατάστασή τους είναι μη μόνιμη, καθώς τοποθετούνται κατά τη θερινή περίοδο και απομακρύνονται μετά…

54 λεπτά ago

Έργο ορόσημο το Αθλητικό Κέντρο Θιναλίων στη Β. Κέρκυρα

Υλοποιείται χάρη στη στενή συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

2 ώρες ago

A. Καρδαμπίκης: “Η μετακινούμενη κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ζωντανή”

Τη στήριξη της πολιτείας στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ζητά ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

2 ώρες ago

Συνάντηση του Δημάρχου Πόρου με την Υπουργό Τουρισμού

Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του Τουριστικού Λιμένα.

2 ώρες ago

Τέθηκαν σε λειτουργία οι ανελκυστήρες της πεζογέφυρας στην Ποσειδώνος

Η πεζογέφυρα μπορεί επιτέλους να εξυπηρετεί πλήρως τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε: την ασφαλή…

3 ώρες ago