Περιφέρεια Αττικής

Συνάντηση Ν Χαρδαλιά με τις Περιφερειάρχες Παρισιού και Μαδρίτης

Στην ενδυνάμωση του δικτύου συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Περιφερειών με στόχο την από κοινού προώθηση θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξή τουςαναέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τις περιφερειάρχες Μαδρίτης και Παρισιού.

Στις Βερσαλλίες, όπου βρέθηκε , ο Περιφερειάρχης Αττικής εγκαινίασε μαζί με τις Valérie Pécresse και Isabel Diaz Ayuso την 3η Biennale Αρχιτεκτονικής και Τοπίου που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, αναπτύσσοντας το όραμά του για μια πιο ανθεκτική, «πράσινη» και βιώσιμη Αττική, ενώ μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός μοντέλου Μητροπολιτικής Περιφέρειας, η οποία θα είναι περισσότερο ανθεκτική, «πράσινη», συμπεριληπτική και εξωστρεφής.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε σε ένα μοντέλο αποκεντρωμένης, πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποία παρέχει στις Μητροπολιτικές Περιφέρειες τις θεσμικές αρμοδιότητες, τους πόρους και τα εργαλεία, για να σχεδιάσουν το μέλλον των αστικών κέντρων.

Πιστεύουμε στην ανάγκη να εμπιστευθεί η Ευρώπη περισσότερο τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, στην προσπάθεια προσαρμογής των πόλεων στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Υποστηρίζουμε ειδικότερα, τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Πρόληψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα επιτρέψει στις Περιφέρειες – και ιδιαίτερα στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα – να επενδύσουν σε έργα θωράκισης, αλλά και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης».

Ακολούθως, ανέπτυξε το όραμά του για τον αστικό σχεδιασμό της Αττικής την εποχή της κλιματικής κρίσης, που βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες:

1.⁠ ⁠Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική διάσταση, ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού κάθε δημόσιου έργου, με παράλληλη ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα μεγάλης κλίμακας.

2.⁠ ⁠Στη βιώσιμη επέκταση των πόλεων, με προτεραιότητα σε κατασκευές που σέβονται το περιβάλλον και την ποιότητας της ζωή μας.

3.⁠ ⁠Στη διασφάλιση της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο χώρο, επενδύοντας μεταξύ άλλων, σε «πράσινες» διαδρομές και προσβάσιμα πάρκα, που αποσκοπούν στη μείωση της θερμικής επιβάρυνσης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για το μέλλον των πόλεων μας, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη για επαρκή και προσιτή στέγη, καθώς και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών χωρίς περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση. «Εάν μείνουμε αδρανείς, υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δυστοπικό μέλλον. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε, διαχειριζόμαστε και ζούμε στις πόλεις.

Με αυτό το σκεπτικό, αντιμετωπίζουμε εμείς την Αττική όχι ως έναν «προβληματικό» χώρο, αλλά ως ένα «εργαστήριο» για την επανεφεύρεση της μεσογειακής μητρόπολης. Η μετατροπή των αστικών τοπίων σε βιώσιμους, ανθεκτικούς και δίκαιους χώρους διαβίωσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα μας».

Τελευταία άρθρα

Δημόσιος Διάλογος για τη Νέα ΚΑΠ 2028–2034 στην Κρήτη

Δημόσιο διάλογο με στόχο τη διεκδίκηση πόρων από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την…

12 λεπτά ago

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο στο Χαϊδάρι

Με θέμα το συντονισμό και την προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό…

42 λεπτά ago

Την αναβάθμιση του πάρκου Τσαγκάρη στα Μελίσσια αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής

Για παρεμβάσεις με μακροπρόθεσμο όφελος που αναβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς…

1 ώρα ago

Με κινητοποιήσεις απειλεί η Ελευσίνα για το λιμάνι

Να δώσει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης και τη…

2 ώρες ago

Αντιδράσεις Κονδύλη για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Αλίμου

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ να κλείσει και τα…

2 ώρες ago

Κάδοι ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων στη Νίκαια

Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων, σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πόλης, αναπτύσσει ο δήμος Νίκαιας-…

2 ώρες ago