Σα. Απρ 27th, 2024

Πατούλης: Είμαστε 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουμε

«Πρέπει να γίνει μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος και έχει να κάνει με το να ξέρει κανείς τι θα κάνει από την πρώτη στιγμή. Εμείς δεν θέλουμε καμία επιείκεια από την πρώτη μέρα», τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο  Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εν Αθήναις» με το δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.

Αναφορικά με την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Πατούλης είπε ότι «Ο Κλεισθένης αντί να κάνει την αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού κράτους έκανε ακόμα περισσότερο συγκεντρωτικό κράτος και ουσιαστικά οι δήμοι δεν θα έχουν τη δύναμη που θα έπρεπε να δεν θα έχουν δύναμη. Θεωρώ λοιπόν ότι μέχρι να γίνει αυτή η αλλαγή και επειδή μας ενδιαφέρει εκτός από το πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να μπορέσουμε να φέρουμε πλούτο στο επιχειρείν, αλλαγή και ποιότητα και ανάπτυξης στους πολίτες όλου αυτού κρατιδίου που έφερε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο αυτός ήταν και ο λόγος που έβαλα υποψηφιότητα».

Και πρόσθεσε: «Αν δεν το ήθελα προφανώς και δεν θα το έκανα και για μένα είναι μεγάλη τιμή μια μεγάλη παράταξη όπως είναι της ΝΔ και του προέδρου της αλλά και άλλες μεμονωμένες δυνάμεις από πολλούς πολιτικούς χώρους στηρίζουν αυτή την προσπάθεια μας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που διεκδικώ αυτού του κρατιδίου τη προσπάθεια προφανώς με τη συμμετοχή του κόσμου. Μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η Περιφέρεια, και δεν αφορά μόνο την κα Δούρου, ήταν μια διαδικασία διεκπεραίωσης τροχονόμου πόρων δικών μας χωρίς μεγάλη αποτελεσματικότητα. …μιλάμε για μια παθογενή κατάσταση, αντιαναπτυξιακή και είμαστε η τελευταία Περιφέρεια κατ’ ουσίαν στην Ευρώπη στα τελευταία βαγονέτα του τρένου της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει όχι χειριζόμενοι το παρελθόν ούτε τις τεχνογνωσίες του παρελθόντος, πρέπει να βρεθούμε στο πιλοτήριο πηγαίνοντας το τρένο της αυτοδιοίκησης με τη διάθεση της παραγωγής.»

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την κα Δούρου

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Η κα Δούρου τι είχε διοικήσει; Από κάποιο διαφημιστικό γραφείο πήγε να διοικήσει κάτι το οποίο ήταν ήδη παθογενές. Εδώ χρειάζεται εμπειρία, η εμπειρία να πηγάζει μέσα από αποτελέσματα.

Για τον κ. Σγουρό

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Ο κ. Σγουρός έχει τεράστια πείρα και τεράστια ευθύνη όμως γιατί θήτευσε επί 12 χρόνια στο δεύτερο βαθμό σαν Νομάρχης–Υπερνομάρχης-Περιφερειάρχης και δεν έχει λυθεί κανένα θέμα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη θωράκιση των όμβριων υδάτων, στα ζητήματα που πληρώνουμε πρόστιμα για τα ακάθαρτα στην Αν. Αττική που δεν διορθώθηκε και προφανώς στην πολιτική προστασία που δεν έχει πολιτική προστασία η Περιφέρεια.

Αναφορικά με τα σχέδια του για την Περιφέρεια

Θα είναι η μέγιστη προτεραιότητα των πάντων όπου θα καλέσω όχι μόνο τους περιφερειακούς μου συμβούλους αλλά και το ίδιο το κράτος, την ίδια την κυβέρνηση γιατί είναι ένα εθνικό θέμα. Όλα αυτά τα σχέδια που είχαν οι περιφερειάρχες οι προηγούμενοι είναι σχέδια του ‘60 που μιλούσανε για 500 χιλ. κατοίκους στην Αττική, τώρα έχουμε 4 εκατομμύρια είναι εντελώς διαφορετικά τα θέματα. Πρέπει να γίνει μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος και έχει να κάνει με το να ξέρει κανείς τι θα κάνει από την πρώτη στιγμή. Εμείς δεν θέλουμε καμία επιείκεια από την πρώτη μέρα διότι η πρώτη διαχείριση των όμβριων υδάτων σχετίζεται με το να ξέρεις ποια είναι τα ρέματά σου, πως θα τα διευθετήσεις και πως θα κάνεις και fast track σε μερικά ζητήματα με την πίεση της ίδιας της νομοθετικής εξουσίας. Δηλαδή η νομοθετική εξουσία θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ολιγωρήσει και αυτή με τους νόμους που δεν έχει παράγει.

Το παρελθόν είναι ένα κακό παρελθόν. Διαχειρίστηκαν εξουσία και χρήματα και θα έπρεπε να είχανε γίνει έργα. Όταν λεει ο κος Σγουρός ότι «έχω 350 εκ.» τι είναι τράπεζα; Τα έβγαλε από την εταιρεία του και τα έφερε; Τα είχε δώσει το κράτος και η Ευρώπη να τα είχε κάνει έργα. Το να λεει κάποιος ότι «είχα χρήματα και δεν τα έκανα πεζοδρόμια γρήγορα» αυτό πάει να πει ότι υπήρχε μια παθογένεια. Το να λεει η άλλη ότι «εγώ σε δύο χρόνια θα παραιτηθώ αν δεν κάνω το έργο μου» και δεν παραιτήθηκε… το είχε πει και ο κ. Σγουρός το ’10.

ΔΗΜ: Εσείς θα είχατε παραιτηθεί αν είχατε νεκρούς στο Μάτι

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Είχαν πει προεκλογικά και ο κ. Σγουρός ότι θα διαχειριστώ ο όμβρια ύδατα, θα διαχειριστώ τα ακάθαρτα και σε δύο χρόνια το ’12 θα παραιτηθώ. Δεν παραιτήθηκε ούτε τα διαχειρίστηκε, το ίδιο και η κα Δούρου. Να ξέρουν τι λένε, να ξέρουν εάν φτάνουν τα ποδάρια τους για αυτή τη θέση, τι είχαν κάνει πριν; Υπάρχει σχέδιο το οποίο είναι δομημένο από 22 χώρες της Ευρώπης τι κάνανε αμέσως, το ξέρουμε γιατι θητεύσαμε και ως αντιπρόεδροι της Περιφέρειας και των Δήμων του συμβουλίου της Ευρώπης, ήμασταν πρόεδροι όλων των δημάρχων της χώρας άλλα επιτρέψτε μου να ξέρω και την παθογένεια των ζητημάτων αλλά πολύ περισσότερο και τις λύσεις. Οι λύσεις αυτές πηγάζουν αφενός μεν από ένα σχέδιο που έχει να κάνει με την ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει να κάνει με την αυτοδιοικητική γνώση, με την εμπειρία μας και προφανώς από πολλές δυνάμεις όπως είναι οι ομογενειακές δυνάμεις που θέλουν να επενδύσουν πάνω μας, όπως είναι οι δυνάμεις της Ευρώπης που θέλουν να δώσουν χρήματα και δεν διεκδικήθηκαν. Ξέρετε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ούτε γραφείο στην Ευρώπη η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδος; Τι ΕΣΠΑ να φέρουν οι άνθρωποι όταν δεν έχουν δημιουργήσει το δικό τους λόμπι στην Ευρώπη, ποιος τους ξέρει; Άρα θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Ακόμα και το Μάτι αν συνέβαινε στη βάρδιά μου που έκατσα 4 χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου προστασίας ανάπλασης Πεντελικού και έχει μεγάλη σχέση γιατί 4 χρόνια δεν μου κάηκε ούτε ένα δέντρο γιατί υπήρχε η πρόληψη, η εκπαίδευση, οι εθελοντές που ήταν σε εγρήγορση, ξέραν τη στρατηγική, ξέραν πότε θα παρέμβουν. Όταν συνέβη το Μάτι που ήταν η Περιφερειάρχης;

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ είμαι 20 χρόνια αυτοδιοικητικός, η κα Δούρου τι ήταν πριν αναλάβει την Περιφέρεια; Είχε καμία σχέση με την Περιφέρεια; Ο κ. Σγουρός πριν γίνει Υπερνομάρχης τι είχε κάνει; Είμαστε 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

Αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να κάνουμε τη διαχείριση σωστή για τη δημόσια υγεία. Γιατί γεμίσαμε καρκινογενέσεις στην Αττική; Ποιος έχει αυτό το δικαίωμα επειδή πήρε μια θέση; Είναι δυνατόν να μένουμε στο να μη διαχειριζόμαστε τα στερεά απόβλητα, να είμαστε η Ζιμπάμπουε της Ευρώπης; Καμία περιφέρεια που έχει πρωτεύουσα πάνω δεν έχει την αδυναμία της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και να έχουμε την ανοιχτή χωματερή. Υπεύθυνοι είναι και οι δύο που περάσανε τα τελευταία χρόνια και είναι και οι δύο γιατί θα έπρεπε να κάνουν τα πάντα με τα χρήματα που έδωσε η Ευρώπη και ο ελληνικός λαός και να έχουν δώσει λύση. Εμείς θα δώσουμε λύση.

Ερωτηθείς γιατί δεν μπλόκαρε την υποψηφιότητα της συζύγου του από την αρχή

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν δεν είμαι το ΜΑΤ του σπιτιού, είμαι ο σύζυγος. Από την άλλη η Μαρίνα Σταυράκη–Πατούλη είναι μια αριστούχος φιλόλογος, εχει τη δική της δουλειά, έχει τη δική της καταξίωση, έχει τιμηθεί ως πρώτη δημοτική σύμβουλος στην Πεύκη και έχει τη δική της πορεία. Θέλω να ευχαριστήσω κιόλας το λογικό που έκανε με την αποχώρηση της υποψηφιότητάς της γιατί εμείς είμαστε αυτοδημιούργητοι, διότι εμείς δεν είμαστε παιδιά των τζακιών, ξέρουμε τις δυνάμεις μας, ξέρουμε που μπορεί να φτάσουν τα πόδια μας και η μόνη δύναμη είναι ο κόσμος που μας στηρίζει. Ακόμα και η γυναίκα του κ. Βούτση κατεβαίνει υποψήφια δήμαρχος στην Κηφισιά δεν είπε κανείς τίποτα και άλλοι συγγενείς από όλα τα κόμματα κατεβαίνουν και οι δύο, είπανε για τον Πατούλη, δεν πειράζει. Η σοβαρότητα της Μαρίνας ακόμα και στη διαδικασία την οποία εγώ ποτέ δεν θα έπραττα να της βάλω στοπ σε μια δική της πρωτοβουλία ή διάθεση, το έκανε η ίδια και την οποία και την ευχαριστώ και προφανώς προχωράμε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα χάσει η Αθήνα που δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχός της

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Από τη στιγμή που θα με έχει Περιφερειάρχη η συνεργασία θα είναι τέτοια που θα φέρουμε και χρήμα και ανάπτυξη σε συνεργασία με τον υποψήφιο δήμαρχο και πιστεύω ότι θα είναι ο κ. Μπακογιάννης. Προφανώς μιλάμε με τον Κώστα, συνεννοούμαστε με όποιον θεωρήσει ότι πρέπει να μας πλησιάσει. Με όλους μιλάμε, αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι δεν υπάρχει μια σημαία κάποιου όπου από την άλλη πρέπει να φύγει επειδή υπάρχει μια άλλη σημαία, εδώ υπάρχει η κοινή στόχευση να κάνουμε γρήγορα και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και τη μιζέρια του παρελθόντος μέσα από συνεργασίες και συνέργειες και πιστεύω ότι ακόμα περισσότερο μπορω να βοηθήσω την Αθήνα όπως και κάθε δήμο γύρω από την Αθήνα διοτι και η γνώση και η παθογένεια των σχέσεων μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού το γνωρίζουμε καλά γιατί τον έχουμε θητεύσει από τον πρώτο βαθμό και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Είμαι αισιόδοξος ότι η Αττική μας, η Αθήνας μας θα γίνει ένα παγκόσμιο brand name που θα φέρει πλούτο και θα είναι ευτυχισμένοι οι πολίτες μας.