ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Κορμοί δέντρων κάλυψαν τη λίμνη Πουρναρίου στην Άρτα

Μια μοναδική εικόνα αποτύπωσε η κάμερα του epiruspost.gr στη λίμνη Πουρναρίου, στην Άρτα. Κορμοί εκατοντάδων δέντρων κάλυψαν την επιφάνεια της λίμνης μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Στην ουσία η εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος του μεταχρωματικού έλκους, που έχει αποδεκατίσει τα παραποτάμια δάση της περιοχής.

Τα δέντρα που καταρρέουν πλέον σε κάθε κύμα κακοκαιρίας δεν αποτελούν μόνο πηγή φυσικού κάλλους, αλλά διαδραμάτιζαν κρίσιμο ρόλο στη συγκράτηση των εδαφών και προστάτευαν τις κοίτες των ποταμών. Η απώλειά τους αφήνει πίσω εκτεθειμένα και γυμνά τοπία, ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες, με κίνδυνο διάβρωσης και περαιτέρω καταστροφών.

Η εικόνα της λίμνης Πουρναρίου λειτουργεί ως καμπανάκι για τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων μέτρων για την προστασία και την αναγέννηση των παραποτάμιων δασών.

Υπενθυμίζουμε ότι η μυκητολογική ασθένεια που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f. sp. platani, οδηγεί σε μαρασμό, νέκρωση και τελικά θάνατο των πλατάνων. Η διάγνωση γίνεται από την αλλοίωση του χρώματος του ξύλου (σκούρες κηλίδες), ενώ μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων εργαλείων κλάδεψης, υγρών/ριζών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με κύριο μέτρο αντιμετώπισης την πρόληψη, την απολύμανση εργαλείων και την αποφυγή χρήσης καυσόξυλων από προσβεβλημένα δέντρα.

Τελευταία άρθρα

Δύο ειδικά VAN, άμεσες λύσεις για τα σχολεία της Αθήνας

Ο Δήμος Αθηναίων, με δύο ειδικά διαμορφωμένα VAN που πραγματοποιούν επείγουσες και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις,…

9 ώρες ago

Με τον “Αριστοτέλη” ξεκινούν οι μεταρρυθμίσεις της ΕΛΑΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το σχέδιο "Αριστοτέλης" και η αποσύνδεση από τον συγκεντρωτισμό του κεντρικού κράτους

10 ώρες ago

Σέρρες: Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου Γυμνασίου & 2ου Λυκείου

Σύσκεψη εργασίας υπό την Δήμαρχο Σερρών για το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου-2ου Λυκείου Σερρών.

11 ώρες ago

Βριλήσσια: Αποκαταστάθηκε η ρευστότητα του Δήμου

Ικανοποιημένος ο Γιάννης Πισιμίσης από την πορεία των οικονομικών του Δήμου.

11 ώρες ago

Iωάννινα: Σε αναζήτηση πόρων για πιο ασφαλείς & λειτουργικούς δημόσιους χώρους

Νέα εικόνα σε πέντε κοινότητες του Δήμου Ιωαννιτών.

11 ώρες ago

Το πρωτοδικείο δικαίωσε γυναίκα που τραυματίστηκε σε πεζοδρόμιο

Ο Δήμος πληρώνει 15.000 ευρώ για τον τραυματισμό της.

12 ώρες ago