Στη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας συνεδρίασε το ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο προεδρος της Ένωσης Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα για την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της νέας κρατικής επιχορήγησης, ύψους 50 εκ. ευρώ προς τους δήμους, τονίζοντας πως η χρηματοδότηση είναι μεν αναγκαία ωστόσο απαραίτητη είναι περαιτέρω στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, εν μέσω κρίσης.

Κατά τη συνεδρίαση μάλιστα εκφράστηκαν οι ενστάσεις της ΚΕΔΕ για το περιεχόμενο κυβερνητικών νομοσχεδίων, το οποίο σύμφωνα με την ‘Ενωση αγνοούν τον ρόλο των δήμων.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ζήτημα ότι υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία έχουν διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της Αυτοδιοίκησης.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η Ένωση και το ΥΠΕΣ βρίσκονται σε διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο, για την διαμόρφωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τις νέες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, αναφέρει η ανακοίνωση, παρουσιάζονται νομοσχέδια άλλων υπουργείων που δείχνουν να αγνοούν το ρόλο των δήμων, με πρόσφατο παράδειγμα το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις» που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε βάρος της Αυτοδιοίκησης και του ρόλου των τοπικών αρχών, εν αγνοία της.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει αμεληθεί κάθε σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου στη διάταξη για τη διαδικασία παραχώρησης, χρήσης, αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζωής κλπ, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του οργάνου.

Για το ζήτημα του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο δήμαρχος Μυκόνου πραγματοποίησε παρέμβαση, ζητώντας την ενημέρωση, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα σημαντικά έργα υποδομής που αποφασίζει ή σχεδιάζει η Πολιτεία.

Ο Κωνσταντίνος Κουκάς, ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής πρότεινε στο πλαίσιο διαβούλευσης νομοσχεδίου για τη νησιωτική πολιτική να ενσωματωθεί διάταξη,που να προβλέπει οι τοπικοί δήμοι να έχουν τον πρώτο λόγο στα τυχόν ανταλλάγματα χρήσεων παραλίας, αιγιαλού όχθης και στις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο των επενδυτών.

Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση που έρχεται μετά από πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του δημάρχου σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για τις μεγάλες επενδύσεις στα νησιά αποτελεί μια πρωτοβουλία που επιδοκιμάζεται από πολλούς αυτοδιοικητικούς οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να εκφράζεται η βούληση των τοπικών κοινωνιών για παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Αντιστοίχως εκφράστηκε για μία ακόμη φορά η ξεκάθαρη στάση των δήμων για τη συνέχιση λειτουργιάς των ΚΔΑΠ στα σχολεία κάθε περιοχής, χωρίς «αστερίσκους».

«Οι δήμοι πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων για τα προγράμματά τους, όταν αυτά είναι εκτός λειτουργίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε η ΚΕΔΕ να δημοσιοποιήσει τις θέσεις της με επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.