Σα. Απρ 20th, 2024

Μπακογιάννης: Την Κυριακή η φωνή των Αθηναίων να ακουστεί δυνατά

*Στον Γιώργο Νόκο

Για το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής και το 8ετές πρόγραμμα που έχει καταρτίσει και έχει παρουσιάσει μιλάει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο parapolitika.gr, χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια, την καθαριότητα, τον φωτισμό, το πράσινο και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου ως τις βασικές ανάγκες από τις οποίες θα ξεκινήσει αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του δημάρχου της πρωτεύουσας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει λόγο για «πλατιές συμμαχίες, κοινωνικές κυρίως» οι οποίες μπορούν να φέρουν την αληθινή αλλαγή», προσθέτοντας ότι «η καρδιά της Αθήνας χτυπάει σε κάθε μια από τις 129 γειτονιές της». Παράλληλα δηλώνει υπερήφανος για τον «πιο υπερκομματικό και πολυσυλλεκτικό Συνδυασμό που παρουσιάστηκε ποτέ στην Αθήνα» όπως χαρακτηρίζει τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», ενώ ευχαριστεί ιδιαίτερα εκείνους που συμμετείχαν στον συνδυασμό αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν, προαναγγέλλοντας επίσης σκληρή δουλειά για μία πόλη που «δεν έχει άλλα περιθώρια στασιμότητας και πειραματισμών» όπως αναφέρει με νόημα.

Σοκ και δέος”…Με αυτές τις λέξεις μιλήσατε για το ποσοστό σας την πρώτη Κυριακή. Στο δεύτερο γύρο που βάζετε τον πήχη πέρα από το στόχο της εκλογής σας;

Ο πήχης για τον Συνδυασμό μας είναι ποιοτικός, όχι αριθμητικός. Είναι η συμμετοχή του κόσμου. Σε αυτό στοχεύουμε. Στο να πάμε, όλοι μαζί, την Κυριακή στις κάλπες και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα. Να δείξουμε ότι δεν παραιτούμαστε και ότι βγαίνουμε μπροστά. Μόνο έτσι θα πάρουμε πίσω τις γειτονιές μας, την πόλη μας.

Στις 26 Μαΐου ψηφίσαμε τους αντιπροσώπους μας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 2 Ιουνίου, όμως, ψηφίζουμε για τον επόμενο Δήμαρχο Αθηναίων. Αυτόν, δηλαδή, που θα αναμετρηθεί με όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν και καθιστούν την Αθήνα αφιλόξενη και την καθημερινότητά μας δύσκολη. Και επειδή αυτό μπορεί να γίνει μόνο από κάτω προς τα πάνω, χρειαζόμαστε τη φωνή των Αθηναίων να ακουστεί δυνατά.

Την εβδομάδα που πέρασε σας είδαμε να επισκέπτεστε αρκετές γειτονιές της Αθήνας. Ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρατε στις Αθηναίες και τους Αθηναίους;

Ξέρω πολύ καλά ότι η καρδιά της Αθήνας δεν χτυπά στην πλατεία Κοτζιά, αλλά σε κάθε μια από τις 129 γειτονιές της.
Αυτό που κάναμε είναι να συνεχίσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Από τις επισκέψεις μας στις γειτονιές. Γιατί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια βρίσκεις τόσο τα προβλήματα, όσο και τις λύσεις. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να είσαι σωστός και συνεπής απέναντι στον κόσμο. Ξέρω πολύ καλά ότι η καρδιά της Αθήνας δεν χτυπά στην πλατεία Κοτζιά, αλλά σε κάθε μια από τις 129 γειτονιές της. Εάν δεν περπατήσεις, λοιπόν, όλη την πόλη δεν έχεις να πεις τίποτα στους δημότες.

Εάν παρουσιάζεσαι σε συγκεκριμένα σημεία και μοιράζεις προεκλογικά φυλλάδια, οι πολίτες θα σου γυρίσουν την πλάτη και θα έχουν και δίκιο. Εμείς αυτό που κάνουμε εδώ και 7 μήνες είναι να δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Να συζητάμε μαζί τους και να παροτρύνουμε ο ένας τον άλλον.

Αυτή είναι η μαγεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι και το μήνυμα που μεταφέρω σε όλους. Να αγκαλιάσουμε τις γειτονιές μας και να πάρουμε θέση. Να εκφραστούμε και να δράσουμε. Να ψηφίσουμε για την πόλη μας και τις ζωές μας μέσα σε αυτή.

Με δεδομένη την σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου οπού ακόμα κι αν εκλεγείτε Δήμαρχος δεν θα έχετε την απόλυτη πλειοψηφία είστε αισιόδοξος πως θα μπορέσετε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας;

Εάν πίστευα ότι μπορούμε να αλλάξουμε το παραμικρό από μόνοι μας, θα ήμουν ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Και αυτό μου το έχει μάθει η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιστεύω βαθιά ότι όσο πιο πλατιές συμμαχίες κάνεις, κοινωνικές κυρίως, τόσο πιο εύκολα μπορείς να φέρεις την αληθινή αλλαγή.
Μετά από δέκα χρόνια σε αυτή, ξέρω πολύ καλά ότι για να προσφέρεις – ουσιαστικά και όχι στα λόγια – οφείλεις να λειτουργείς με εργαλεία σου τις συνεργασίες και τη συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι 8 στις 10 αποφάσεις στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, παίρνονταν με διευρυμένες πλειοψηφίες. Οπότε, παλιά μου τέχνη, κόσκινο.

Εδώ όμως θα ήθελα και να τονίσω ότι προσωπικά, αυτός ο τρόπος του πολιτεύεσθαι, μου πάει. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέγω συνειδητά την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω βαθιά ότι όσο πιο πλατιές συμμαχίες κάνεις, κοινωνικές κυρίως, τόσο πιο εύκολα μπορείς να φέρεις την αληθινή αλλαγή.

Είστε ικανοποιημένος από την ομάδα των συμβούλων που θα σας πλαισιώσει στο έργο σας;

Δεν είμαι απλώς ικανοποιημένος. Είμαι υπερήφανος. Και αυτό ισχύει και για τους 228 συμπολίτες μας που ήρθαν κοντά μας και δημιουργήσαμε τον πιο υπερκομματικό και πολυσυλλεκτικό Συνδυασμό που παρουσιάστηκε ποτέ στην Αθήνα. Μιλάμε για ένα κράμα ανθρώπων που ξεχειλίζει δημιουργικότητα και εμπειρία. Και είναι επιτυχία το γεγονός ότι πάνω από το 50% των δημοτικών συμβούλων που εκλέχθηκαν δεν είχαν ξανακατέβει σε δημοτικές εκλογές.

Αυτός ο συνδυασμός εμπειρίας και φρεσκάδας είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Θα δουλέψουμε με πάθος, όπως ακριβώς κάναμε όλους αυτούς τους μήνες που συστηθήκαμε στους δημότες της Αθήνας και τους παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Θα εργαστούμε σκληρά, γιατί η πόλη μας – δυστυχώς – δεν έχει άλλα περιθώρια στασιμότητας και πειραματισμών.

Και μου δίνεται εδώ η ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όσους με τίμησαν με την παρουσία τους στο ψηφοδέλτιό μας , αλλά δεν εξελέγησαν. Γιατί ο καθένας και η καθεμία είναι πολύτιμοι για το μέλλον αυτής της πόλης

Εάν εκλεγείτε, πώς θα ξεκινήσετε, μπαίνοντας στο γραφείο του Δημάρχου τον Σεπτέμβριο;

Θα ξεκινήσουμε με τις βασικές ανάγκες της Αθήνας, οι οποίες επειδή δεν «πουλάνε» επικοινωνιακά, έμπαιναν διαχρονικά στο συρτάρι από τους προηγούμενους Δημάρχους.

Έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τους πρώτους 18 μήνες με έργα 32 εκατομμυρίων ευρώ και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.

Ποιες εννοώ; Την ασφάλεια, την καθαριότητα, τον φωτισμό, το πράσινο, την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Όλα αυτά, δηλαδή, που μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία. Θέλω να σας πω, όμως, ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι αόριστα λόγια ή απλές καταγραφές των προβλημάτων της Αθήνας. Ξέρουμε πώς θα ξεκινήσουμε, γιατί το έχουμε μελετήσει ήδη.

Ξέρουμε πώς θα συνεχίσουμε, γιατί το Πρόγραμμά μας έχει ορίζοντα οκταετίας. Ξέρουμε ακριβώς τους τομείς που θα επέμβουμε, γιατί έχουμε σχεδιάσει συγκεκριμένα βήματα. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο μελετημένο και κοστολογημένο. Έναν σχεδιασμό που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε τους πρώτους 18 μήνες με έργα 32 εκατομμυρίων ευρώ και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες. Άμεσες παρεμβάσεις, δηλαδή, σε τομείς, όπως τα δημοτικά ιατρεία, οι λέσχες φιλίας, οι παιδικές χαρές, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πεζοδρόμια, τα οδοστρώματα, το πράσινο, ο φωτισμός και ο αθλητισμός. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι θα ασχοληθούμε με τη «λάντζα».