Πα. Απρ 19th, 2024

Η «γαλάζια «dream team»που έδωσε τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία (Ονόματα)

*του Κώστα Κώστας Παπαχλιμίντζου

Πίσω από έναν επιτυχημένο αρχηγό κόμματος κρύβεται… ένα επιτυχημένο επιτελείο. Περισσότεροι από 20 ήταν οι βασικοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που μετά τις γιορτές του Πάσχα ουσιαστικά είχαν κάνει τα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς δεύτερο σπίτι τους, από όπου δούλευαν νυχθημερόν για την καμπάνια και την προετοιμασία της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις περιφερειακές εκλογές.

Στην ομάδα αυτή πιστώνεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο της εκλογικής επιτυχίας και της νίκης της Ν.Δ. με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά, ενώ η ίδια ομάδα ήδη έχει μπει στον «πυρετό» της νέας προεκλογικής εκστρατείας για την κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στην προετοιμασία των εκλογών και στη λειτουργία της κομματικής «μηχανής» είχαν ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, και ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παπαθανάσης.

Οι άνθρωποι για αρκετές «ειδικές αποστολές», που συμβούλευαν παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, ήταν οι έμπιστοι συνεργάτες του Γρηγόρης Δημητριάδης και Γιώργος Μυλωνάκης. Την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας και τη στρατηγική με την οποία πορεύτηκε το κόμμα στις εκλογές χάραξε το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, που συνεδρίαζε κάθε μέρα:

Ο σύμβουλός του για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνος Ζούλας, η εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη, οι αναπληρωτές τους, Κύρα Κάπη και Γιάννης Μαστρογεωργίου, αντίστοιχα, ο σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικής, Ευτύχης Βαρδουλάκης, και δύο άνθρωποι που «επιστρατεύτηκαν» τους τελευταίους μήνες πριν από τις κάλπες: ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης.

Τις συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ αλλά και γενικότερα τις επαφές με τους ξένους δημοσιογράφους είχε ο Αργύρης Παπαστάθης, ενώ στο έργο του γραφείου Τύπου συνέδραμαν καθημερινά οι Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος, Πρόδρομος Πύρρος και Βασίλης Καραμητσόπουλος, με πολύ «αφανή» δουλειά. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυε και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και των κυλιόμενων μετρήσεων που πραγματοποιούσε τακτικά η Νέα Δημοκρατία.

Περιοδείες

Τα «αυτιά» και τα «μάτια» του προέδρου της Ν.Δ. σε όλες τις κομματικές οργανώσεις στην Ελλάδα είχαν ο κ. Αυγενάκης και ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, που σήκωναν και μεγάλο βάρος στις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις του κ. Μητσοτάκη, μαζί με τον Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο, αλλά και τους Γιώργο Μπότση και Κώστα Μπαρδάκα.

Στις περιοδείες του προέδρου της Ν.Δ. ανά την επικράτεια σημαντικό βάρος ανέλαβε και ο σύμβουλός του εδώ και μία 15ετία Θανάσης Νέζης, που είχε και τακτική επαφή με υποψήφιους ευρωβουλευτές και περιφερειάρχες, καθώς και πολλά κομματικά στελέχη.

«Web Team»

Πίσω από τους υπολογιστές του «web team» της οδού Πειραιώς, με μια ομάδα «πληροφορικάριων» -και όχι μόνοήταν ο Θοδωρής Λιβάνιος, που συντόνιζε την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συγκέντρωνε και ανέλυε τα δεδομένα μέσα από διαδικτυακές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Η ίδια ομάδα επιμελείτο και πολλά από τα μικρά βίντεο που έπαιζαν στο YouTube και στα άλλα social media, συχνά υπό ασφυκτικές προθεσμίες, όπως όταν το σποτ-απάντηση σε εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ με την ηλικιωμένη συνταξιούχο ετοιμάστηκε και βγήκε στο Διαδίκτυο σε λιγότερο από δύο ώρες!

Πολλή δουλειά στον προγραμματικό λόγο και στις προτάσεις της Ν.Δ., αρκετό καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, είχαν κάνει ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, Χρήστος Ταραντίλης, και ο γραμματέας προγράμματος, Γιώργος Στεργίου, που πλέον ανεβάζουν και πάλι ρυθμούς για την ολοκλήρωση και την παρουσίαση των υπόλοιπων προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, τις επαφές με ανθρώπους-κλειδιά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο επιτελείο του Μάνφρεντ Βέμπερ, ενόψει των ευρωεκλογών, είχε ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Θανάσης Μπακόλας, που συμμετείχε και στην επιτροπή εκλογικού αγώνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής τον Ιρλανδό Ντάρα Μέρφι.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/6/2019