Πε. Δεκ 7th, 2023

Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου, στα Τίρανα

Στη σύνοδο κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα, θα συμμετάσχει αύριο, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύνοδος έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της συνόδου είχαν επισκεφθεί τα Τίρανα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων και θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί με τους περιφερειακούς ηγέτες το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν ακόμη την πρόοδο της κοινής περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων και της εφαρμογής των περιφερειακών συμφωνιών κινητικότητας που υπεγράφησαν πέρυσι στο Βερολίνο.

Αναμένεται επίσης να γίνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη εθελοντική μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, για την οποία η στήριξη της Επιτροπής και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας υπήρξε θεμελιώδους σημασίας.

Τέλος, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν μια σειρά κοινών δηλώσεων σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς όπως το κλίμα και η ρύπανση, η ψηφιακή μετάβαση, η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, η φιλοδοξία προσχώρησης στον ενιαίο χώρο πληρωμών σε

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση που θα έχει, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει, για μια ακόμα φορά, το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Το πρόγραμμα της Συνόδου τη Δευτέρα

Στις 11:00 θα γίνει δεξίωση για τους αρχηγούς.

Στις 11:30 η εναρκτήρια ομιλία.

Στις 12:00 ξεκινά η συνεδρίαση εργασίας, η ένταξη της περιοχής στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και η βελτίωση της σύγκλισης με την ΕΕ.

Στις 13:30 οικογενειακή φωτογραφία.

Στις 15:30 ξεκινά η δεύτερη συνεδρίαση εργασίας για την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στις 16:45 εγκαινιάζεται στα Τίρανα το Κολλέγιο της Ευρώπης.

Στις 17:30 θα υπογραφεί η περιφερειακή συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Στις 17:45 κοινή συνέντευξη Τύπου.