Πε. Μαρ 28th, 2024

Υπογειοποίηση απορριμμάτων στον Δήμο Γρεβενών – Εγκαταστάθηκαν οι σύγχρονοι κάδοι

Νέους σύγχρονους υπόγειους κάδους απέκτησε η πόλη των Γρεβενών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δράσεων για τη λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού ιστού που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση της αποκομιδής.

«Ο Δήμος Γρεβενών, μέσω της υπογειοποίησης της αποθήκευσης των απορριμμάτων, προσδοκά να πετύχει μια αναβάθμιση της καθημερινότητας δημοτών και επισκεπτών, καλύτερη αρχιτεκτονική εναρμόνιση του περιβάλλοντα χώρου στα σημεία εγκατάστασης, αλλά και καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της αποκομιδής», τονίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Ζήσης Κιάκας και καταλήγει: «Αυτό συνεπάγεται απουσία υπολειμμάτων, εξάλειψη δυσωδιών και μείωση του λειτουργικού κόστους για τον Δήμο αφού δεν θα χρειάζεται πλέον αποκομιδή σε καθημερινή βάση».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καθαριότητας, οι υπόγειοι κάδοι θα τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και έως τότε θα χρησιμοποιούνται για την απόθεση των απορριμμάτων οι κοινοί τροχήλατοι κάδοι, οι οποίοι θα απομακρύνονται σταδιακά.

Επισημαίνεται ότι οι υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων – μεγάλης αποθηκευτικής ικανότητας – τοποθετήθηκαν σε επτά κομβικά σημεία της πόλης που είναι τα εξής:

Κ.Ταλιαδούρη – έναντι 2ου Γυμνασίου/Λυκείου
Εθν.Αντιστάσεως – Παλιό Δασαρχείο
Κ.Ταλιαδούρη – Κέντρο Πολιτισμού
Ευαγγελίστριας & 13ης Οκτωβρίου – Πεζόδρομος
Σόλωνος & Γ.Μπουσίου – Ταχυδρομείο
13ης Οκτωβρίου & 25ης Μαρτίου – Κέντρο Πολιτισμού
Μ.Αλεξάνδρου – στο ύψος της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων

Ο κάθε υπόγειος κάδος είναι χωρητικότητας 3.000 λίτρων που επιτρέπει την αντικατάσταση 3-4 κοινών τροχήλατων κάδων. Από την εμπειρία λειτουργίας του συστήματος, διαπιστώθηκε ότι είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, αποτελώντας ένα ευέλικτο και εξελισσόμενο σύστημα. Οι κάδοι αποθήκευσης είναι πλήρως στεγανοί και τοποθετημένοι υπόγεια εκτός της κοινής θέας, ενώ τα απόβλητα συλλέγονται μέσω υπέργειου “πύργου” τροφοδοσίας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 223.200€ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (80%) και ιδίους πόρους του Δήμου (20%), θα συμβάλλει ριζικά:

στη μείωση του λειτουργικού κόστους
στην ελάφρυνση των δημοτικών τελών
στη μείωση του χρόνου αποκομιδής
στον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου
στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων
στη βελτίωση του αστικού εξοπλισμού
στην αναβάθμιση την ποιότητα ζωής των δημοτών καθώς εξαλείφεται οριστικά η οπτική επαφή με τα απορρίμματα

Κλείνοντας, παρακαλούνται οι φίλοι οδηγοί να μην σταθμεύουν μπροστά από τους νέους υπόγειους κάδους, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία απόθεσης και αποκομιδής καθώς απαιτείται η χρήση γερανοφόρων οχημάτων.