Σα. Απρ 27th, 2024

* Του Φάνη Σπανού

Δύσκολα θα βρεις δημοσκόπηση, ανεξαρτήτως περιοχής και εποχής, που οι δημόσιες υποδομές – ειδικά συγκοινωνιακές – να μην βρίσκονται στις πρώτες θέσεις όσων ζητούν οι πολίτες από την Πολιτεία. Και ακόμη πιο δύσκολα θα ακούσεις πολιτικό λόγο, που να μην περιλαμβάνει σε περίοπτη θέση εμβληματικά δημόσια έργα.

Εύκολα εξηγείται η ανάγκη αυτή με – πολύ λογικά – επιχειρήματα για την αναπτυξιακή αξία της διασύνδεσης και τα οφέλη αυτής στην Οικονομία, μέσα από την ενθάρρυνση του Τουρισμού, ή τη μείωση κοστολογίων σε Βιομηχανία και Εμπόριο. Και εξίσου εύκολα αντεπιχειρηματολογεί κανείς, αντιτείνοντας πλήθος δημοσίων έργων, που διαχρονικά δεν εξυπηρέτησαν κανέναν ευγενή σκοπό.

Εξετάζοντας την περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας, διαπιστώνουμε ότι η διέλευση του ΠΑΘΕ και οι έξοδοι προς Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα και μετέπειτα Χαλκίδα, προσέφεραν μια καλή οδική ραχοκοκκαλιά στην ευρύτερη περιοχή. Και πλέον, το νότιο τμήμα του Ε65 που ολοκληρώνεται, φέρνει πιο κοντά στα «Κέντρο» το Καρπενήσι και τον Δομοκό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τρεις ολόκληροι Νομοί, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία, οι οποίοι παρά τις επίμονες προσπάθειες των εκάστοτε τοπικών αρχών, στερήθηκαν δρόμους που να τους καθιστούν πραγματικά προσβάσιμους από την υπόλοιπη χώρα, ή και εσωτερικά.

Σήμερα, για πρώτη φορά φαίνεται πως κάτι αλλάζει πραγματικά. Η ισχυρή κυβερνητική βούληση σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και μια εμπεδωμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βουλευτές, Δήμους και πολλούς φορείς, φέρνει πιο κοντά από ποτέ μια ολωσδιόλου νέα κατάσταση. Η προς συμβασιοποίηση παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών, ο μελετώμενος βόρειος οδικός άξονας και ο επανεκκινών από την Περιφέρεια νότιος οδικός άξονας, μαζί με κρίσιμα οδικά έργα σε όλη την Εύβοια, δίνουν πρωτόγνωρη προσπέλαση στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της πατρίδας μας. Το «Άμφισσα – Μπράλλος» του διαγώνιου άξονα Θερμοπύλες – Αντίρριο που οδεύει προς σύμβαση και το «Λαμία – Καρπενήσι» που ακολουθεί, σπάνε επιτέλους την απομόνωση στη Φωκίδα και την Ευρυτανία, που παρά τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, υποφέρουν δημογραφικά. Δίπλα σε αυτά – και σε πολλά άλλα – το υλοποιούμενο δίκτυο υδατοδρομίων, προορίζεται να αλλάξει ριζικά τον μεταφορικό χάρτη μιας ολόκληρης περιοχής.

Ναι, πέρασαν από τη χώρα λεφτά για δρόμους. Και ναι, έγιναν πολλοί δρόμοι. Αλλά κανείς δεν νομιμοποιείται να αφήσει πίσω τις περιοχές που δεν είχαν αυτή την τύχη στο παρελθόν. Έργα όπως αυτά που ξεκινούν σήμερα στη Στερεά Ελλάδα, δεν υπηρετούν απλώς σημαντικές στοχεύσεις× ανάπτυξη, διασύνδεση, οδική ασφάλεια. Αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για να αισθάνονται οι Στερεοελλαδίτες μέλη μιας ευνομούμενης κοινωνίας ίσων ευκαιριών.

* Ο Φάνης Σπάνος είναι περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας